Tajomstvo charizmatických mužov.

Brada bola odjakživa jedným zo symbolov mužnosti. Ozdoba pánskej tváre môže mať veľa podôb, čo však majú všetky spoločné? Starostlivosť. Aby pánska brada pôsobila dobre, musí jej byť venovaná dostatočná pozornosť. Užitočné rady o základnej starostlivosti o bradu ako aj pár ďalších zaujímavých informácií dáva profesionálny holič – „barbier“ Martin Pešek, spolumajiteľ Gentleman’s World, prvého retro-tradičného holičstva v Bratislave.

Kult brady, ako ho poznáme dnes, k nám prišiel zhruba pred dvomi rokmi. Muži znovu objavili možnosti, ktoré im úprava brady a fúzov prináša. Dnes na ulici stretneme pánov oholených do hladka, ale rovnako aj s bradou siahajúcou až po hruď. Pravdou je, že ženám upravení muži imponujú. Ak aj vy túžite po dokonalo upravenej a profesionálne pôsobiacej brade, nechajte si poradiť odborníkom.

Zakladáme na bradu:

Všetko by malo mať istú postupnosť. Keď sa so zákazníkom rozhodujeme, akým spôsobom budeme bradu tvarovať, všímam si niekoľko základných vlastností, vysvetľuje profesionálny holič. Základnými atribútmi brady sú samotná hustota brady, u každého je to individuálne. Dôležitá je plnosť rastu v rámci konkrétnych partií tváre, takisto typ a tvar ochlpenia (rovné alebo kučeravé chlpy). Ako aj pri výbere strihu vlasov, tak aj pri brade zohráva úlohu typológia tváre. Pri práci s pánskou bradou nám ide o to, aby sme ukázali jej potenciál a zároveň ukryli nedostatky, napríklad nerovnomerné zarastanie, dvojitú bradu či okrúhly tvar hlavy. Na začiatku si určíme kľúčové miesta a partie a necháme bradu dorásť. Niektoré partie treba zase skrátiť, aby zákazník nepôsobil dojmom lesného muža. Úlohou profesionála je správne nasmerovať“ bradu. „Žiaduci smer je dole, nie do strán. Vo finále má mať strih brady (a tiež vlasov) kvadratický tvar. Komplexné tvarovanie brady sa preto tiež podriaďuje tomuto pravidlu, vysvetľuje Martin, ktorý počas jeho 17-ročnej praxe doviedol do dokonalosti stovky brád.

Starostlivosť o bradu:

Úpravu brady môžeme rozdeliť do troch rovín. Prvou je úprava na hladko. Tento strih je jednoduché udržiavať doma. Použitím žiletky s viacerými čepeľami však hrozí riziko rozštiepenia chĺpka a následné zapálenie či zarastanie chĺpkov. Je to bolestivé a v neposlednom rade nie príliš estetické. Preto je praktické využívať správne nástroje a kvalitné holiace strojčeky, ktoré sú k pleti citlivé a zbytočne ju nedráždia. Holiaci strojček Philips series 7000 je dostatočne flexibilný na to, aby zabezpečil profesionálne pôsobiace oholenie vo všetkých, aj ťažšie dostupných partiách tváre a krku. Bez rizika poranenia, pre citlivú pánsku pokožku.

Druhý typ úpravy brady je strnisko takzvaná týždňová brada. Jej úpravu tiež zvládnete sami doma, stačí, ak máte holiaci strojček s nástavcami. Dosiahnuť profesionálny vzhľad strniska však nie je úplne jednoduché. Musíte vedieť, v ktorých partiách nechať bradu dlhšiu a kde zase dĺžku chĺpkov minimalizovať. Dôležité je dodržiavanie presných línií a vytvorenie symetrických kontúr. Technológie pokročili, vodeodolný zastrihávač brady Philips series 9000 je vybavený laserovým navádzačom, vďaka ktorému si môžete zastrihávanie naplánovať dopredu, na milimeter presne.

Hustá dlhá brada lineárna, je v súčasnosti čoraz obľúbenejšia, no tiež najnáročnejšia na úpravu. Pomocou kvalitného holiaceho strojčeka a zastrihávača si ju môžete upravovať aj doma. Potrebujete na to však dostatok času a tiež zručností. Nie je na škodu zveriť sa do rúk odborníka, ktorý presne vie, akým spôsobom bradu upravovať. Ak ste zástancom tohto typu brady, mali by ste navštevovať holiča približne raz za dva mesiace. Pri pokusoch upravovať si dlhú bradu doma bez skúseností môžete narobiť viac škôd ako úžitku, skrátiť nesprávne partie a narušiť tak celkový strih. Samozrejme, počas dvoch mesiacov je dobré, ak si niektoré partie doma predsa len postrážite. Počas prestávok medzi návštevami nášho barbershopu si zákazníci môžu upravovať a skracovať niektoré partie brady, napríklad líca alebo krk. Strih tak pôsobí stále upravene. Pozor treba dať na to, aby ste pri tom dodržiavali presné línie a neoholili aj partie, ktoré sú pre dobre vyzerajúcu bradu kľúčové, zdôrazňuje Martin.

Pestovaná brada dokáže zakryť mnohé drobné nedostatky a zmeniť vzhľad muža k lepšiemu. Starostlivosť o bradu a fúzy síce nie je jednoduchá, ale vďaka expertom ako Martin a špičkovým technológiám od Philips je čoraz dostupnejšia.