Propolis E.P.I.D. – čo by sme mali vedieť?

Včely, ktoré sú vo včelstve určené na produkciu propolisu, zbierajú na púčikoch kríkov a stromov lepkavú živicovú substanciu, ktorú následne miešajú s voskom a pôsobením včelích enzýmov obsiahnutých v produktoch slinných žliaz vzniká propolis. Včely ho využívajú ako stavebný a ochranný materiál, ktorý „očisťuje“ ich prostredie – predovšetkým pôsobí antisepticky, ničí patogénne mikroorganizmy a chráni tým aj včelstvá pred infekčnými chorobami.

Aké má propolis účinky?

Propolis má širokospektrálne účinky a to protivírusové, protibakteriálne, protiplesňové (antimykotické), protizápalové a antioxidačné. Tradične sa propolis používal pri bakteriálnych infekciách podobne ako antibiotiká, kedže má preukázaný protibakteriálny mechanizmus účinku. Tento mechanizmus je de facto rovnaký ako ho poznáme u antibiotík, pretože je založený na narušení bakteriálnej steny a jej zničení. V nedávnom období boli vedecky dokázané ďalšie, konkrétne imunomodulačné pôsobenie propolisu, kedy dochádza na jednej strane k stimulácii protiinfekčnej imunity proti baktériám a vírusom a na druhej strane k regulácii nežiaducich hyperaktívnych imunitných reakcií.

Prečo sa propolis doteraz vo väčšej miere nepoužíva napríklad u detí, keď podporuje imunitu, pôsobí proti patogénnym baktériám a tiež protivírusovo?

Využitie propolisu napríklad v prípade respiračných infekcií u detí brzdil jeho alergénny potenciál. Avšak len nedávno talianska firma Specchiasol vyvinula jedinečný biotechnologický postup, ktorý eliminuje alergénnu frakciu propolisu, pričom sú zachované látky zaisťujúce jeho prospešné účinky. Na tento krok nadväzuje zníženie obsahu voskov, mastných kyselín, triglyceridov a prímesi peľov. Všetky tieto kroky vedú k uvoľneniu aktívnych účinných látok z väzby na vosky a tým ich lepšiu vstrebateľnosť (dostupnosť) v organizme.

Výsledný nealergénny produkt je označovaný skratkou E.P.I.D. (Extrakt Propolisu Izolovaný Disperzný). Uvedený biotechnologický postup bol patentovaný pod názvom „Process for obtaining non-Allergic propolis“ (Postup pre získanie nealergénneho propolisu, patent č. WO 2011114291 A1). Všetky vyššie uvedené úpravy vedú k získaniu vodného extraktu (na rozdiel od bežne dostupných alkoholových extraktov propolisu), ktorý je vďaka absencii alkoholu vhodný pre deti.

Je teda Propolis E.P.I.D. využiteľný v pediatrii?

Áno, propolis E.P.I.D. je využiteľný nielen u dospelých, ale predovšetkým u detí. Talianski pediatri ho označujú za prírodné antibiotikum, na ktoré nebola doposiaľ zaznamenaná rezistencia. Jeho využitie v pediatrii môže znížiť odolnosť (rezistenciu) patogénnych baktérií na klasické antibiotiká, ktorá dnes vzniká vďaka ich mnohokrát zbytočnému užívaniu. Je známe, že príliš časté a nie vždy opodstatnené užívanie antibiotík významne zvyšuje rezistenciu mikroorganizmov a vo svojom dôsledku vedie k neúspechu liečby závažných mikrobiálnych infekcií. Tento kritický pohľad na široké používanie antibiotík vedie v posledných rokoch k hľadaniu ďalších možností. Preto na význame nadobúdajú tradíciou preverené prírodné látky s imunomodulačným, antibakteriálnym a antivírusovým pôsobením a s ochranným pôsobením na sliznice respiračného traktu. Uvedené účinky možno očakávať u propolisu E.P.I.D.

Existuje klinická štúdia, ktorá preukazuje pozitívny efekt propolisu u detí?

Príkladom môže byť kombinácia použitá v randomizovanej, dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii, v ktorej bol pre zosilnenie imunostimulačného pôsobenia propolis kombinovaný s extraktom z echinacey a s vitamínom C. Do štúdie bolo zaradených 430 detí vo veku 1-5 rokov. Výsledky ukázali, že 12-týždňové podávanie opísanej kombinácie významne znížilo výskyt respiračných infekcií v zimnej sezóne (o 50% oproti placebu), a pokiaľ sa vyskytli, počet dní s chorobou sa znížil (o 59%). Propolisový prípravok skrátil aj výskyt zápalov stredného ucha (o 68%) a významne znížil spotrebu antibiotík. Deti liečbu veľmi dobre tolerovali.

Aký je rozdiel propolisu E.P.I.D. oproti ostatným účinným látkam, ktoré tiež podporujú imunitu?

Najčastejšími pôvodcami zápalov horných aj dolných dýchacích ciest, vrátane oblasti hltana a stredného ucha sú rôzne typy baktérií a vírusov. Ak je frekvencia respiračných infekcií zvýšená, súvisí to zvyčajne s nedostatočnou funkciou imunitného systému. Preto je vhodné užívať propolis E.P.I.D., ktorý obsahuje látky podporujúce protiinfekčnú imunitu a ďalej látky, ktoré sú schopné priamo pôsobiť proti vírusom a baktériám .Takto komplexne pôsobí samotný propolis E.P.I.D., pričom uvedený komplexný účinok nemožno očakávať napríklad v prípade látok, ktoré ovplyvňujú len imunitný systém (echinacea, nukleotidy, betaglukany).

Objaví sa v lekárňach prípravok obsahujúci spomínanú kombináciu?

V Čechách a na Slovensku bol notifikovaný rad výživových doplnkov pod názvom PREVAPIS JUNIOR, ktorý obsahuje propolis E.P.I.D., echinaceu, rakytník, repík lekársky, vitamín C, zinok a ďalšie účinné látky, ktoré pôsobia synergicky s účinkami propolisu E.P.I.D alebo ho vhodne dopĺňajú. V lekárňach budú k dispozíciu prípravky PREVAPIS JUNIOR sirup a vrecká (na správnu celkovú imunitu), PREVAPIS JUNIOR sirup TUS (pre balzamický efekt na dýchacie cesty) a PREVAPIS JUNIOR sprej a tablety (pre úľavu hrdla).