Každý piaty diamant na slovenskom trhu môže byť falošný alebo nadhodnotený.

Kvalita  a čistota diamantov je často nižšia, ako sa uvádza na certifikáte, rozdiel spozná iba znalec. Podľa odhadu renomovanej klenotníckej spoločnosti ALO diamonds je 15 až dvadsať  percent diamantov na slovenskom trhu nadhodnotených či falošných.

Výnimkou nie sú ani certifikáty, ktoré si podvodníci vyrábajú sami a garantujú kvalitu kameňa, ktorý môže byť falošný. Kupujúci by mal preto vopred vedieť, na čo si dať pri nákupe investičných šperkov pozor.“

“Mám veľa príbehov, kedy bola pre kupujúceho hlavným motívom nízka cena a nakoniec sa ukázalo, že drahokam alebo šperk vôbec nezodpovedal tomu, čo predávajúci prezentoval. Staviť na nízku cenu ako na jediné kritérium, sa preto v mnohých prípadoch nevypláca,“ hovorí Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ ALO diamonds.

K diamantu zasadenému do šperku alebo k inému drahokamu by mal každý kupujúci dostať certifikát a osvedčenie od nezávislého súdneho znalca. Certifikát je pre diamant akýmsi rodným listom, kde sú uvedené špecifické vlastnosti daného kameňa. Zároveň tiež overuje a potvrdzuje, že diamant bol získaný legálnou cestou.

U nás vydávajú certifikáty gemologické laboratória. K diamantom s hmotnosťou väčšou ako jeden karát je vhodné vlastniť medzinárodný certifikát od GIA, jednej z najuznávanejších takýchto inštitúcií na svete. Ďalšími medzinárodne uznávanými certifikátmi sú HRD (Hoge Raad voor Diamant – Diamantový koncil), EGL USA (Európske gemologické laboratórium Spojených štátov amerických) alebo IGI (Medzinárodný gemologický inštitút).

„Na webových stránkach gemologických laboratórií možno overiť každý certifikát. Potvrdenie, že nefalšovaný certifikát naozaj patrí k vášmu kameňu môže ale vydať iba súdny znalec alebo samotné gemologické laboratórium,“ dodáva Alojz Ryšavý.

„Všetky drahšie šperky by mali byť vybavené znaleckým posudkom s cenovým vyjadrením alebo cenovým dodatkom. Spolu s pôvodným nadobúdacím dokladom(pokladničný blok) a certifikátom by mali byť neoddeliteľnou súčasťou klenotu. Všetky listiny je pre prípad straty či krádeže šperku vždy dobré uchovávať na inom mieste,“ radí Hana Šimonová, expertka na starožitné šperky a súdna znalkyňa pre odbor vzácnych kovov a drahých kameňov.