Jesenné lístie a jeho údržba.

Praktické rady pre jesennú obnovu záhrady. Zbavte sa lístia za okamihPre zabezpečenie plynulej a efektívnej práce sú najčastejšie využívané elektrické, motorové a akumulátorové fúkače a záhradné vysávače. Ako si však zo širokej ponuky vybrať ten správny záhradný komponent?

Odborníci zo špecializovaného centra BAUHAUS odporúčajú siahnuť po ručných a objemovo skladnejších fúkačoch v prípade, ak našu záhradu netvoria veľké trávnaté plochy a sady. Pri ich údržbe a náročnosti úpravy je jednoznačne vhodné investovať do profesionálnych záhradných fúkačov. Pri prvotnej kúpe je zároveň potrebné zamerať sa na výkon a objem samotného modelu. „So špecializovaným chrbtovým fúkačom spoľahlivo a rýchlo vyčistíte záhony a chodníky pokryté suchým, ale i mokrým kobercom napadaného lístia, ale napríklad i náročnejšie parkové plochy,“ radí odborník, pán Peter Majchrovič. Pri záhradných prácach, ale i každodennom pohybe na záhrade a chodníkoch je zároveň potrebné dbať na bezpečnosť pred nechceným pošmyknutím či úrazom.Trávnik počas jesene Trávnik predstavuje špecifickú a najrozsiahlejšiu časť zelene našich záhrad a jeho údržba a rovnako tak i príprava na zimný oddych je veľmi dôležitá. „Pravidelná údržba trávnika od napadaného lístia a prevzdušnenie trávnatej plochy zabráni spareniu a tvorby plesní.“

Prevzdušňovanie zelených plôch sa podľa odborníkov odporúča vykonávať spravidla 2 -krát do roka, na jar a na jeseň, ideálne práve v mesiacoch august a september. Na prevzdušnenie je vhodné použiť ručné hrable, alebo záhradnú techniku, elektrické vertikutátory.“ Prevzdušnením sa zároveň odstráni i nechcená trávnatá plsť zabraňujúca priepustnosti trávnika. Pripravte svoju záhradu na jesennú obnovu s BAUHAUS-om ešte dnes!

Pri odďaľovaní, zanedbávaní a nepravidelnej úprave napadaného lístia navyše hrozí výskyt parazitujúcich plesní, ktoré svojimi škodlivými účinkami dokážu priamo poškodiť nielen náš trávnik, ale napadnúť i korene a semená rastlín. Ďalší rast a vývoj rastlín v jarnom období, po vymiznutí snehu, je následne veľmi náročný.

Ak majú záhradkári počas roka v záhrade veľa práce, na jeseň sa takmer nezastavia. Jesenná údržba záhrady si vyžaduje náš čas. S postupným ochladzovaním ovzdušia sa záhradné plochy začnú zapĺňať množstvom napadaného lístia, ktoré, ak nie je pravidelne odhrabané z povrchu našich trávnikov a záhrad, zaťažuje ich povrch a následný rast. Ako sa čo najefektívnejšie nechceného lístia zbaviť? Pán Peter Majchrovič, odborník veľkopredajne BAUHAUS, radí: „Skvelým pomocníkom pre rýchlu a efektívnu úpravu trávnika a okolia stromov od napadaného lístia je elektrický vysávač lístia, s ktorým hravo zvládnete aj náročnejšie a objemnejšie plochy lístia. Posuvné vejárové hrable z nerezovej ocele, alebo hliníkové, sú ako stabilný záhradný pomocník samozrejmosťou,“ odporúča odborník.