- Tesco pokračuje v boji proti menštruačnej chudobe: Slovenky ušetrili už 30-tisíc eur
- Poznáte veľkú päťku pre výber detskej obuvi?
- Hodvábne hebká pokožka s novinkou Tea Tree
- Pri toľkej nádhere si neudržíte koncentráciu na šach: Cena je ohurujúca, hmotnosť tiež
- Na rekonštrukcii kuchyne si treba dať záležať z viacerých dôvodov
Mlieko a mliečne výrobky? V akejkoľvek kuchyni…
„Produkty z mlieka využívam rada vo všetkých typoch kuchyne – v studenej, v teplej (napríklad prílohy, omáčky, krémové polievky) aj v dezertoch. Najradšej mám maslo, smotanu, hustú zakysanú smotanu, hustý jogurt a kvalitné tučné syry. Bez mlieka a mliečnych výrobkov síce variť dokážem, ale chuť smotany, masla alebo tvarohu nikdy ničím nenahradíte.“
Prezradíte nám aké máte skúsenosti napr. s francúzskou kuchyňou?
„Nielen vo Francúzsku, ale v celej západnej Európe všeobecne, je ďaleko širšia ponuka. Majú k dispozícii veľa druhov masiel (solené, bylinkové, čisté) a taktiež smotany sú „tučnejšie“ a chutnejšie. Tieto mliečne produkty – teda „tučnú“ smotanu a veľa masla – často využívajú aj pri varení. Vo Francúzsku sa napríklad nestretnete s varením zo stužených tukov, ale len s olejom”.
Čo poviete na indickú kuchyňu?
Snáď v každej krajine sa pri varení používa nejaký produkt z mlieka. „V Indii si sami doma vyrábajú tvaroh, ktorému hovoria Paneer. Jeho výroba je veľmi jednoduchá. Do variaceho sa mlieka pridáte šťavu z citróna, necháte odstáť a scedíte. Tak vznikne tvaroh, ktorý sa zaťaží a nechá odkvapkať. Srvátka, ktorá zostane, sa vychladí, ľahko osolí a popíja sa ako vynikajúci iontový prírodný nápoj”.
Indický recept na domáci iontový nápoj: Mliečne výrobky aj v indickej kuchyni? Nechajte sa inšpirovať originálnymi receptami, ktoré pripravila Janica Lacová zo Školy varenia Jem iné pre projekt na podporu mlieka a mliečnych výrobkov Biele plus.
Palak Paneer (Špenátové karí s bielym tvarohovým syrom)
Paneer (tvarohový syr)
1 liter plnotučného mlieka
1-2 lyžice citrónovej šťavy
Mlieko priveďte do varu a pridajte citrónovú šťavu, miešajte, až sa bielkovina oddelí od srvátky. Preceďte cez plátno a nechajte stiahnuté odkvapkať, najlepšie cez noc. Z 1 litra mlieka je cca 160 g tvarohu.
Palak
1 kg čerstvého špenátu
4 lyžice masla ghí alebo oleja
1 väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 lyžica nastrúhaného zázvoru
2 lyžice garam masaly
Štipka soli
1 dcl smotany
Špenátové listy dobre prepláchnite a odstráňte stopky. Na tuku nechajte zosklovatieť cibuľu nakrájanú na kocôčky. Po cca 5 minútach pridajte rozdrvený cesnak a zázvor. Cca minútu orestujte, vložte nasekaný špenát a duste, až zmäkne a pustí vodu. Pridajte korenie.
Potom rozmixujte na jemnú pastu. Pokiaľ je veľmi hustá, pridajte trochu vody. Uveďte do varu, nadrobte do nej paneer, ochuťte soľou a zjemnite smotanou.