Mlieko a mliečne výrobky? V akejkoľvek kuchyni…

„Produkty z mlieka využívam rada vo všetkých typoch kuchyne – v studenej, v teplej (napríklad prílohy, omáčky, krémové polievky) aj v dezertoch. Najradšej mám maslo, smotanu, hustú zakysanú smotanu, hustý jogurt a kvalitné tučné syry. Bez mlieka a mliečnych výrobkov síce variť dokážem, ale chuť smotany, masla alebo tvarohu nikdy ničím nenahradíte.“

Prezradíte nám aké máte skúsenosti napr. s francúzskou kuchyňou?

 „Nielen vo Francúzsku, ale v celej západnej Európe všeobecne, je ďaleko širšia ponuka. Majú k dispozícii veľa druhov masiel (solené, bylinkové, čisté) a taktiež smotany sú „tučnejšie“ a chutnejšie. Tieto mliečne produkty – teda „tučnú“ smotanu a veľa masla – často využívajú aj pri varení. Vo Francúzsku sa napríklad nestretnete s varením zo stužených tukov, ale len s olejom”.

Čo poviete na indickú kuchyňu?

Snáď v každej krajine sa pri varení používa nejaký produkt z mlieka. „V Indii si sami doma vyrábajú tvaroh, ktorému hovoria Paneer. Jeho výroba je veľmi jednoduchá. Do variaceho sa mlieka pridáte šťavu z citróna, necháte odstáť a scedíte. Tak vznikne tvaroh, ktorý sa zaťaží a nechá odkvapkať. Srvátka, ktorá zostane, sa vychladí, ľahko osolí a popíja sa ako vynikajúci iontový prírodný nápoj”.

Indický recept na domáci iontový nápoj: Mliečne výrobky aj v indickej kuchyni? Nechajte sa inšpirovať originálnymi receptami, ktoré pripravila Janica Lacová zo Školy varenia Jem iné pre projekt na podporu mlieka a mliečnych výrobkov Biele plus.

Palak Paneer (Špenátové karí s bielym tvarohovým syrom)

Paneer (tvarohový syr)

1 liter plnotučného mlieka

1-2 lyžice citrónovej šťavy

Mlieko priveďte do varu a pridajte citrónovú šťavu, miešajte, až sa bielkovina oddelí od srvátky. Preceďte cez plátno a nechajte stiahnuté odkvapkať, najlepšie cez noc. Z 1 litra mlieka je cca 160 g tvarohu.

Palak

1 kg čerstvého špenátu

4 lyžice masla ghí alebo oleja

1 väčšia cibuľa

3 strúčiky cesnaku

1 lyžica nastrúhaného zázvoru

2 lyžice garam masaly

Štipka soli

1 dcl smotany

Špenátové listy dobre prepláchnite a odstráňte stopky. Na tuku nechajte zosklovatieť cibuľu nakrájanú na kocôčky. Po cca 5 minútach pridajte rozdrvený cesnak a zázvor. Cca minútu orestujte, vložte nasekaný špenát a duste, až zmäkne a pustí vodu. Pridajte korenie.

Potom rozmixujte na jemnú pastu. Pokiaľ je veľmi hustá, pridajte trochu vody. Uveďte do varu, nadrobte do nej paneer, ochuťte soľou a zjemnite smotanou.