Inteligentná domácnosť Miele ovládaná na diaľku.

Inteligentné domy či domácnosť súvisí nielen s vyšším pohodlím, väčšou bezpečnosťou, ale aj s ekonomickými otázkami.

Pomocou špeciálneho systému môžete ovládať naozaj celú domácnosť – regulovať kúrenie, klimatizáciu, ovládať osvetlenie, rolety, spotrebiče či zabezpečiť ochranu domu a majetku.

Miele je v súčasnosti jediný výrobca spotrebičov pre domácnosť, ktorý ponúka  ucelený rad prístrojov schopných spolu komunikovať. V portfóliu nájdete práčky, sušičky, umývačky, parné rúry, rúry na pečenie, kávovary, chladničky, chladničky s mrazničkou, vinotéky, varné dosky i odsávače pár, ktoré môžete pripojiť do systému Miele@home 2.0

Do vybraných modelov vložíte komunikačný modul (XKM 3000 Z) a  po aktivácii sa jednotlivé spotrebiče spoja do siete. Prenos dát sa uskutočňuje prostredníctvom bezdrôtovej technológie ZigBee. Do siete môžete zapojiť až 12 spotrebičov. Miele@home 2.0 zahŕňa niekoľko možností pripojenia a využitia.

Základným stupňom je funkcia Con@ctivity 2.0 umožňujúca komunikáciu medzi varnou doskou a odsávačom pár. Zachytí informáciu o tom, čo sa deje na varnej doske a odovzdá ju do riadiacej jednotky odsávača. Ten automaticky zvolí správnu intenzitu odsávania a zabezpečí optimálnu klímu v miestnosti. Užívateľ sa môže sústrediť iba na varenie a nemusí sa starať ani o vypnutie odsávača.

Druhým typom komunikácie medzi prístrojmi je SuperVision, stacionárne kontrolné miesto. Z miesta, kde sa pohybujete veľmi často, môžete kontrolovať všetky prístroje zapojené do siete. Ideálna je rúra na pečenie zabudovaná v kuchynskej linke. Na displeji sa zobrazuje aktuálny stav ostatných prístrojov v domácnosti, a tak môžete rýchlo reagovať na vzniknuté situácie. Informácia o ukončení programu sušičky sa objaví na displeji; súčasne zaznie aj akustický signál.

Najvyšším stupňom komunikácie je vzdialené ovládanie spotrebičov prostredníctvom mobilných aplikácií v smartfóne, tablete alebo na centrálnom paneli systému riadenia inteligentného domu.

Vďaka aplikácii Miele@mobile, ktorá je dostupná pre operačné systémy iOS a Android v českom jazyku, môžete intuitívne zadávať príkazy spotrebičov v domácnosti. Vložte ráno bielizeň do práčky a zapnite ju na diaľku až pri odchode z kancelárie tak, aby bolo vyprané, keď prídete domov. Na parkovisku supermarketu aktivujte funkciu supermrazenie, aby teplota v mrazničke dosiahla -18 °C, keď do nej budete vkladať nakúpené mäso. Nezháňajte manžela počas víkendu na záhrade: pípne mu oznámenie, že obed v rúre je už hotový.

Čo môžeme očakávať v budúcnosti?

Všetko závisí od toho, ako sa budú vyvíjať technológie. Jedno je však isté – to, čo dnes vnímame ako nadštandard, bude o niekoľko rokov úplne bežné. Výhodou bude možnosť diagnostikovať chyby spotrebičov servisom bez zbytočného výjazdu technika. Dispečer sa napojí na diaľku na prístroj a servisný technik príde už s konkrétnym náhradným dielom.

www.miele.sk