Dolnorakúska krajinská výstava 2015: „ÖTSCHER:REICH – Alpy a my“.

174 regionálnych partnerov, 83 sprievodcov prírodou, 15 staníc ÖTSCHER:REICHU, dva okružné turistické chodníky, dve výstavné strediská, jedno centrum prírodnej rezervácie Ötscher-Basis a Mariazellská železnica: To všetko ponúka Dolnorakúska krajinská výstava 2015 „ÖTSCHER:REICH – Alpy a my“, ktorú môžete zažiť a preskúmať od 25. apríla do 1. novembra 2015 v obciach Frankenfels-Laubenbachmühle, Wienerbruck a Neubruck.

Témami príbehov Dolnorakúskej krajinskej výstavy 2015 sú posledné alpské pralesy, poprepletané tiesňavy Ötschergräben, história viery a pútnictva, tlkot kladív kováčov železnej cesty, život drevorubačov, objavy Carolusa Clusiusa, krvavočervené ovocie drieňa, jasná hviezdnatá temnota Puchenstubenu a biografie vizionárov a priekopníkov celého alpského regiónu. Pod názvom „ÖTSCHER:REICH – Alpy a my“ kladú tvorcovia výstavy Beat Gugger a Gerhard Proksch, alpský výskumník Werner Bätzing a hospodársky a sociálny historik Ernst Bruckmüller napínavé otázky o histórii alpského regiónu Mostviertel, ktorých význam siaha od Azúrového pobrežia až do Slovinska, a zároveň poskytujú odpovede v otázkach budúcnosti alpského priestoru.

Frankenfels-Laubenbachmühle: Svet ÖTSCHER:REICHU.

V novom prevádzkovom centre Mariazellskej železnice so svojou pôsobivou a oceňovanou drevenou architektúrou ponúkajú osobné príbehy pohľad na tradičný život regiónu v okolí vrchu Ötscher. Hostia sa pri návšteve krajinskej výstavy v rámci dvoch úrovní ponoria do života protestantských drevorubačov, stanú sa pútnikmi na ceste do Mariazellu, vydajú sa za rekreáciou po Mariazellskej železnici, dozvedia sa viac o poľnohospodárskom využití krajiny predných Álp a tiež aj to, prečo sa dá v obci Puchenstuben toho vidieť viac za tmy. Výstavu možno chápať ako vstup do sveta ÖTSCHER:REICHU, ktorá zároveň nastoľuje otázku týkajúcu sa spôsobu trvalo udržateľného turizmu v regióne. Pohľad do histórie a budúcnosti ÖTSCHER:REICHU tým otvára víziu pre celý alpský priestor.

Wienerbruck: Nezabudnite si turistické topánky!

Z Frankenfels-Laubenbachmühle dorazia hostia krajinskej výstavy po nových „nebeských schodoch“ Mariazellskej železnice iba za 45 minút do novovybudovaného centra prírodnej rezervácie Ötscher-Basis a k vstupu do tiesňavy Ötschergräben. Tu stojí v popredí stret s vrchom Ötscher. Nie nadarmo bola cesta tiesňavou Ötschergräben v septembri 2011 Rakúskym alpským spolkom a organizáciou „rakúskych turistických obcí“ zvolená za najkrajšiu túru Rakúska. Exkurzia do ÖTSCHER:REICHU láka nielen na pohodlné prechádzky, ale aj poriadne náročné túry. Špeciálne vyškolení sprievodcovia prírodou pochádzajúci z tohto regiónu vám budú prezentovať svoj osobný prístup k fascinujúcej prírode alpského regiónu Mostviertel. Možnosti na oddych a prenocovanie ponúka nielen novootvorená útulňa Vorderötscher.

Neubruck: História a budúcnosť vizionárov.

Na prehliadke návštevníci spoznajú priekopníkov a vizionárov alpského regiónu. Tieto pútavé osobnosti už v minulosti rozpoznali, aké špeciálne inovácie sú potrebné na život v tomto regióne. Výstava rozpráva príbehy o ťažbe a spracovaní regionálnych surovín, ako je železo, a poskytuje pohľady do života a všedného dňa kováčskych tovarišov, kováčov a ich manželiek. Historické prírodovedné objavy a vynálezy zas poskytujú novú perspektívu a pohľady na súčasnosť a budúcnosť tohto regiónu. Nie nadarmo sa výstava nachádza na zámku Töpperschloss v Neubrucku, v bývalom sídle známeho mostviertelského priekopníka, ktorého meno tento zámok nesie. Andreas Töpper (1786 – 1872) sa z pozície obyčajného kováčskeho tovariša vypracoval na najväčšieho súkromného obchodníka celej dunajskej monarchie, ktorý prevádzkoval najmodernejšie železiarne v Európe a v regióne zamestnával okolo 800 pracovníkov.Photo8

Mariazellská železnica: všetko na koľajniciach.

Nové vlaky Mariazellskej železnice nezaručujú iba pohodlný spôsob verejnej dopravy na Dolnorakúsku krajinskú výstavu 2015. Tieto „nebeské schody“ premávajú počas krajinskej výstavy aj každú hodinu. Cesta Mariazellskou železnicou z Frankenfels-Laubenbachmühle do Wienerbrucku a späť, ako aj kyvadlová preprava autobusom z Frankenfels-Laubenbachmühle do Neubrucku a späť, sú obsiahnuté v lístku na Dolnorakúsku krajinskú výstavu 2015. Kto má záujem navštíviť jednu alebo viac staníc ÖTSCHER:REICHU, tomu odporúčame zakúpiť si dennú vstupenku do ÖTSCHER:REICHU za 24,90,- EUR: Tá zahŕňa vstup na krajinskú výstavu a využitie kyvadlovej autobusovej dopravy ako aj Mariazellskej železnice na celej trati na jeden celý deň. Športové typy môžu po predchádzajúcom nahlásení cestovať Mariazellskou železnicou aj so svojím bicyklom. Kombinovaný lístok rakúskej železničnej spoločnosti ÖBB s názvom Kultúrny pôžitok vás už od 31,- EUR zavedie do ÖTSCHER:REICHU, pričom obsahuje príjazd vlakom spoločnosti ÖBB až k Mariazellskej železnici.

15 staníc ÖTSCHER:REICHU

PREDSTAVUJEME CELÝ REGIÓN OBKOLESUJÚCI VRCH ÖTSCHER

Za východiskový bod na objavovanie alpskej oblasti Mostviertel sa samozrejme považuje Dolnorakúska krajinská výstava 2015 „ÖTSCHER:REICH – Alpy a my“.  Stanice výstavy ÖTSCHER:REICH sú príspevkom regiónu k tejto objavnej ceste. V 15 staniciach možno v rámci originálnych výstavísk zažiť témy z histórie, súčasnosti, ako aj budúcnosti ÖTSCHER:REICHU.

  • Lunz am See: horolezecká obec

Smerom nahor k Dürrensteinu a jednej z najkrajších vyhliadkových kazateľníc Východných Álp so širokým výhľadom naprieč hornatou krajinou. Prvá etapa ponúka pohľad do kotliny Grünloch, ktorá je svojimi jedinečne nameranými -52,6 °C najchladnejším bodom strednej Európy. Cieľom výletu je ybbstalská chata. Ďalší deň sa už ide na vrchol. Zostup späť do Lunzu vedie popri horských plesách.

  • Rezervácia Leckermoos a oblasť Wildnisgebiet, Göstling: divoká príroda v regióne Mostviertel

Cesta začína na starostlivo udržiavanom sedliackom statku: Dookola rezervácie Leckermoos vedú chodníčky po prírode, ktorá sa v uplynulých storočiach menila iba veľmi pomaly. Raz do týždňa sa možno z blízko ležiaceho údolia Steinbachtal vydať na okraj posledného veľkoplošného alpského pralesa. Hostia si pritom môžu vychutnať pohľad z dnes už vzácneho uhla pohľadu na svet, do ktorého ešte výraznou mierou nezasiahol človek.

  • Mendlingtal, Göstling: Drevo a jeho ťažba

Kedysi zdobili veľké množstvo alpských potokov a riek: vodné kanály, riečne brány, hrádze, mlynské kolesá a priehrady. V údolí Mendlingtal všetko opäť starostlivo postavili. Ide o pozvánku na cestu do časov, v ktorých boli potoky a rieky dopravnými cestami pre drevo.