Súťaž Signal Fresh Fashion Contest pozná víťazov!

Súťaž Signal Fresh Fashion Contest, ktorá sa uskutočnila pod záštitou unikátneho projektu Fashion LIVE! v spolupráci so značkou Signal, dávala už po druhý raz šancu mladým módnym návrhárom a študentom odevného dizajnu zviditeľniť svoju tvorbu a zaradiť sa medzi slovenskú návrhársku špičku. Odborná porota v zložení art direktorky Olo Křížovej, odevného dizajnéra Marcela Holubca, módnej žurnalistky Dany Lapšanskej, módneho publicistu Zdena Gáfrika a zástupcu spoločnosti Signal vybrala spomedzi 25 prihlásených troch najlepších. Víťazmi sa stali talentovaní návrhári Jan Černý, Silvia Hollá a Alexandra Gnidiaková, ktorí predstavia na samostatnej módnej prehliadke svoje originálne kolekcie počas posledného prehliadkového večera na podujatí Fashion LIVE!.

„S podujatím Fashion LIVE! sme v spojení od jeho nultého ročníka a veľmi sa tešíme jeho prínosu pre slovenskú módnu scénu. Rovnako sme radi, že môžeme svojim dielom prispieť k prezentácii novej krvi slovenského odevného dizajnu formou súťaže Signal Fresh Fashion Contest. Tému sme zvolili na základe pozitívnej emócie, ktorú samotné podujatie Fashion LIVE! šíri medzi návštevníkmi a rovnako v nadväznosti na cieľ značky Signal, rozžiariť úsmevy spotrebiteľov,“ približuje pokračujúcu spoluprácu Barbora Lubojacká, brand manager značky Signal.

Mladí dizajnéri a študenti odevného dizajnu dostali prostredníctvom súťaže Signal Fresh Fashion Contest opäť jedinečnú príležitosť ukázať svoj talent a tvorbu širokej verejnosti. Do súťaže sa zapojili nielen uchádzači zo Slovenska, ale aj traja mladí návrhári z Českej republiky. Hlavnou podmienkou pre zapojenie sa do súťaže bolo vytvoriť návrh kolekcie piatich dámskych a pánskych modelov, ktoré boli inšpirované úsmevom vo všetkých jeho podobách. Účastníci museli mať viac ako 15 rokov a svoje návrhy spolu so životopisom mohli posielať najneskôr do 30. apríla. Odborná porota hodnotila najmä štýl kolekcie, originalitu, kreatívne uchopenie témy a možné komerčné uplatnenie. Víťazi súťaže dostanú okrem možnosti predviesť svoje modely aj finančný príspevok v hodnote 400 € na ich realizáciu. V tomto ročníku súťaže pre mladých návrhárov ma milo prekvapilo množstvo ideí a konceptov, ktoré na tému Úsmev mladí ľudia zaslali. Vybrať z nich troch finalistov bolo veľmi náročné pre celú porotu.

Jan Černý (21) je študent odevného dizajnu na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. Inšpiračným prvkom jeho modelov bola jemnosť, čistota a spojenie liturgických odevov so súčasnou „gang kultúrou“. Kolekcia New Vestment symbolizuje novú éru s túžbou dosiahnuť „štýl gangu“ prostredníctvom uniforiem, ktoré oslovujú silnú skupinu ľudí. Návrhy sú v odtieňoch bielej, bledomodrej, striebornej a čiernej s ornamentálnou potlačou a prešívaním. Vo svojich návrhoch využíva kombináciu prírodných a jemných materiálov s pevnými a dvojvrstvovými textíliami.

Silvia Hollá (23) študuje odevný dizajn na Vysokej škole výtvarných umení. Originálna kolekcia Sardigna bola vytvorená na základne pozitívnych dojmov jej krátkeho pobytu na ostrove Sardínia. V kolekcii sa inšpirovala prvkami tradičných odevov danej kultúry. Florálna potlač s motívmi kvetov ostrova je dielom textilnej dizajnérky Romany Skladanovej, s ktorou Silvia spolupracovala. Súčasťou modelov sú doplnky ako turbany a batohy s aplikáciami strapcov.

Alexandra Gnidiaková (18) študuje odevný dizajn na Škole úžitkového výtvarníctva. Kolekcia s názvom Starobylá láska z roku 1895 je jemne koketná, evokujúca znaky dámskej spodnej bielizne. Nevyčerpateľným zdrojom pre tieto návrhy sú roky 1900 a historický cirkus. Pásiky v bielo-červených a bielo-modrých odtieňoch použila ako odkaz na jej spomienku zubnej pasty po vytlačení z tuby na kefku. Odevy sú zložené z tylových secesných golierov, korzetov a dámskych čipkovaných košieľok.