Starostlivosti o pleť v letných mesiacoch.

V zimných mesiacov sa staráme o svoju pleť aktívnejšie ako v lete. Studený vietor, mráz, často prekúrené miestnosti v domácnosti i v práci nás nútia siahať po mastnejších krémoch a dopriať tak pokožke pravidelnú hydratáciu a potrebnú ochranu. Pomaly prichádza leto a my nesmieme zabúdať na kozmetickú starostlivosť i v tomto období. Ak by sme pravidelnosť obmedzili, mohlo by sa nám to nepekne vypomstiť, a to určite nechceme.

Pravidlo č. 1:

Slnečné lúče pridávajú roky

Už dávno nie je tajomstvom, že slnko a jeho žiarenie neposkytuje organizmu len benefit vo forme cenného vitamínu D, ale žiaľ, nadmerné vystavovanie pokožky UV žiareniu môže mať na ňu časom veľmi neblahý vplyv. Negatívne účinky UV žiarenia sa môžu prejaviť najmä v podobe urýchleného starnutia kože, vzniku karcinómov, nemelanómových nádorov, či malígneho melanómu. Rozsah poškodenia potom závisí najmä od času stráveného na slnku, použitej ochrany vo forme UV filtrov v kozmetike a od konkrétneho fototypu pleti.

Fototypov pleti je 6. Od najbledšej pleti až po najtmavšie typy, ktoré sa vyznačujú najvyšším podielom kožného pigmentu melanínu. Ten poskytuje prirodzenú ochranu pokožky pred slnkom. Zjednodušene povedané, čím bledší typ pokožky máte, tým kratšiu dobu môžete stráviť na slnku „bez ujmy“.

Pravidlo č. 2:

Vyberte si správny UV filter

Kozmetický trh v dnešnej dobe ponúka nepreberné množstvo produktov určených na opaľovanie s deklarovaným obsahom UV filtrov. Pre jednoduchšiu orientáciu by ste mali vedieť, že existujú dva druhy filtrov používaných v kozmetike, a to chemické a minerálne.

Pri kvalitných lekárenských produktoch by nemal byť problém ani s jedným z týchto filtrov. Pokiaľ však máte citlivú pleť, alebo vyberáte opaľovací prípravok pre deti, zvoľte radšej ochranu na báze minerálneho UV filtra.

„Čo sa týka výšky ochranného faktora, orientujte sa opäť podľa svojho fototypu pleti. Nie je vždy pravdou, že vyšší faktor je ten lepší. Naopak, na bežné používanie v našom podnebnom pásme zvyčajne postačuje ochranný faktor 15-20. Iná situácia je, keď cestujete na dovolenku, či vyberáte produkty pre problematickú a detskú pleť,“ radí dermatologička. Určite sa však na tejto kozmetike neoplatí šetriť a nakupovať by ste ju mali ideálne v lekárni po konzultácii s dermatológom, či lekárnikom.

Náš tip:

Doliva & Vitamine vitalizujúci a regeneračný krém s UVA / UVB SPF 6, ktorý vďaka obsahu skrášľujúcich vitamínov A, C a E udržiavajú pleť zdravú, chránia ju pred voľnými radikálmi a spolu s ďalšími cennými prírodnými ingredienciami spomaľujú prirodzené starnutie pokožky. Vaša pokožka bude navyše chránená pred UV lúčmi vďaka ochrannému faktoru SPF 6.

Pravidlo č. 3:

Regenerácia je nevyhnutnosť

S pribúdajúcimi rokmi sa koža regeneruje stále pomalšie. Preto je nevyhnutné pravidelne ju zásobovať potrebnými látkami, ktoré regenerácii vedia aktívne dopomôcť.

Pre pleť namáhanú slnečným žiarením, ktorá javí prvé, či pokročilejšie známky zrelosti odporúčame najmä pravidelné aplikovanie kyseliny hyalurónovej pomocou pleťovej kozmetiky. Kyselina lipoamínová a izoflavóny zase pomôžu spevniť ochabnutú kožu v oblasti lícnych partií, krku či dekoltu, ktorý zrelosť pleti nekompromisne prezradí.

Okrem spomínaných účinných zložiek by pleťový krém mal pleť prirodzene hydratovať, napríklad pomocou kvalitného panenského olivového oleja lisovaného za studena.

Náš tip:

Doliva intenzívny krém exklusiv Kontur-Filler s formulou Derm-A-Flavon, ktorá obsahuje exkluzívny vysoko hodnotný olivový olej, kyselinu hyalurónovú a zároveň je obohatená o účinnú látku posilňujúcu kontúry tváre. Vďaka blahodarnému zloženiu krém redukuje vrásky a podporuje regeneračné schopnosti pokožky. Navyše zlepšuje hustotu pokožky, čím posilňuje jej pružnosť a spevňuje kontúry tváre a krku.

Pravidlo č. 4:

Oči vás prezradia

Presnejšie – vaše očné okolie. Vrásky sa tu tvoria ako prvé a pôsobením slnečného žiarenia sa výrazne prehlbujú. Táto oblasť tváre sa vyznačuje veľmi jemnou a tenkou pokožkou s prirodzene nižšou vlhkosťou. Vďaka mimike je tiež v neustálom pohybe, čo takisto prispieva k rýchlejšej tvorbe vrások. Keďže oči sú v centre pozornosti vášho okolia v komunikácii a prvom kontakte s ľuďmi, mali by sme im venovať adekvátnu pozornosť.

Používanie pleťového krému na očné okolie je možné do istého veku, približne do 20. -25. roku života, kedy sa objavujú prvé náznaky vrások. Neskôr by sme mali začať aplikovať kozmetiku špeciálne určenú na oblasti očného okolia.

A na aké účinné zložky by sme sa mali zamerať pri výbere tejto kozmetiky? „Siahnite po výrobkoch s kombináciou kofeínu a hyalurónu, ktorá urýchli mikrocirkuláciu. Proti opuchom účinne pôsobia produkty s chladivým efektom,“ vysvetľuje dermatologička a na záver dodáva: „samozrejmosťou by mala byť tiež ochrana prostredníctvom kvalitných slnečných okuliarov.“

Náš tip:

Doliva intenzívny očný Roll-On ktorý vďaka účinnému zloženiu s kofeínom a hyalurónom urýchľuje mikrocirkuláciu, vyhladzuje i vyplňuje vrásky a zmierňuje kruhy a opuchy pod očami. Navyše kovová guľôčka jemne masíruje a chladí očné okolie.