Niekoľko inšpiratívnych receptov.

Prasiatka

1.6. Hravé raňajky na Deň detí Náročnosť: 2 bábovky Doba prípravy: asi 50 minút

Doba pečenia: asi 25 minút

Vystačí na: asi 8 porcií

Na cesto:

250 ml mlieka

75 g masla alebo margarínu

400 g hladkej múky

50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker

1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker

75 g cukru

1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

štipka soli

Na obalenie a potretie:

1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker

voda

Ešte potrebujeme:

plech na pečenie (30 x 40 cm)

okrúhlu formičku (Ø 4 cm)

štetec alebo pierko

1. Na prípravu cesta v kastróliku rozpustíme v mlieku maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku so škrobom, droždím, cukrom, vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme vlažné mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Povrch cesta poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.

 

  1. Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú plochu. Oddelíme ⅓ cesta a odložíme bokom. Zvyšné cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Vytvoríme telíčka (bochníky) a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.

 

  1. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z odloženého cesta plát a formičkou vykrojíme 16 koliesok. Zo zvyšku cesta vytvoríme 16 malých guľôčok. Telíčka na plechu potrieme pomocou štetca alebo pierka vodou. Do polovice koliesok vytvoríme dve dierky (napr. špajľou), potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre a zľahka pritlačíme po jednom ku každému telíčku ako ňufáčik. Druhú polovicu koliesok potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre, rozkrojíme nožom na polovicu a vytvoríme ušká. Z guľôčok vytvoríme prasiatkam oči. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 25 minút

  1. Prasiatka necháme vychladnúť. TIP:

Prasiatka výborne chutia potreté lieskoorieškovým krémom, maslom alebo džemom.

Parížsky motýlik

Náročnosť: 1 bábovka Parizsky motylik+

Doba prípravy: asi 40 minút

Doba pečenia: asi 35 minút

Vystačí na: asi 16 porcií

 

Na krém:

zmes na prípravu krému (súčasť balenia Parížskej torty Dr.Oetker)

500 ml smotany na šľahanie

Na cesto:

1 balenie Parížskej torty Dr.Oetker

260 ml vody

30 ml oleja

2 vajcia

Na ozdobenie:

1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker

150 ml studeného mlieka

zdobenie Dr.Oetker (podľa fantázie)

Ešte potrebujeme:

tortovú formu (Ø 26 cm)

elektrický ručný šľahač

  1. cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou 1. Zmes na prípravu parížskeho krému prevaríme so smotanou podľa návodu na obale a necháme vychladnúť.
  2. Do zmesi na prípravu cesta pridáme vodu, olej a vajcia a pripravíme podľa návodu na obale. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 150 °C

Teplovzdušná rúra: 130 °C

Plynová rúra: stupeň 2

Doba pečenia: asi 35 minút

  1. Upečený korpus necháme vychladnúť.
  2. Vychladenú parížsku smotanu nalejeme do vyššej nádoby a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Polovicou krému potrieme spodný diel korpusu, prikryjeme vrchným

dielom a zvyškom krému potrieme povrch a okraje torty. Tortu odložíme do chladničky.

  1. Na ozdobenie pripravíme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou. Tortu rozkrojíme na polovicu, položíme na podnos zaobleným okrajom tesne k sebe tak, aby sme vytvorili krídla motýľa.
  2. Ozdobíme šľahačkou a zdobením podľa vlastnej fantázie. TIP:

Zvyšnou šľahačkou dozdobíme tortu pri servírovaní.