- Podpora imunity pre pokojnú jeseň
- Staňte sa členom jedinečného klanu! Na Slovensko prichádza Clan Campbell.
- Zima prichádza, vaše vlasy ale nemusia trpieť!
- Aká bude farba roka 2025? Oceníte ju v jedálňach, obývačkách aj spálňach
- Nová séria spotrebičov Electrolux, ktorá sa postará o vašu bielizeň – starajte sa o to, na čom vám záleží
Niekoľko inšpiratívnych receptov.
Prasiatka
1.6. Hravé raňajky na Deň detí Náročnosť: 2 bábovky Doba prípravy: asi 50 minút
Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 8 porcií
Na cesto:
250 ml mlieka
75 g masla alebo margarínu
400 g hladkej múky
50 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
75 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
štipka soli
Na obalenie a potretie:
1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker
voda
Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
okrúhlu formičku (Ø 4 cm)
štetec alebo pierko
1. Na prípravu cesta v kastróliku rozpustíme v mlieku maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku so škrobom, droždím, cukrom, vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme vlažné mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Povrch cesta poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú plochu. Oddelíme ⅓ cesta a odložíme bokom. Zvyšné cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Vytvoríme telíčka (bochníky) a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z odloženého cesta plát a formičkou vykrojíme 16 koliesok. Zo zvyšku cesta vytvoríme 16 malých guľôčok. Telíčka na plechu potrieme pomocou štetca alebo pierka vodou. Do polovice koliesok vytvoríme dve dierky (napr. špajľou), potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre a zľahka pritlačíme po jednom ku každému telíčku ako ňufáčik. Druhú polovicu koliesok potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre, rozkrojíme nožom na polovicu a vytvoríme ušká. Z guľôčok vytvoríme prasiatkam oči. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút
- Prasiatka necháme vychladnúť. TIP:
Prasiatka výborne chutia potreté lieskoorieškovým krémom, maslom alebo džemom.
Parížsky motýlik
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 35 minút
Vystačí na: asi 16 porcií
Na krém:
zmes na prípravu krému (súčasť balenia Parížskej torty Dr.Oetker)
500 ml smotany na šľahanie
Na cesto:
1 balenie Parížskej torty Dr.Oetker
260 ml vody
30 ml oleja
2 vajcia
Na ozdobenie:
1 balíček Šľahačky v prášku Dr.Oetker
150 ml studeného mlieka
zdobenie Dr.Oetker (podľa fantázie)
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
elektrický ručný šľahač
- cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou 1. Zmes na prípravu parížskeho krému prevaríme so smotanou podľa návodu na obale a necháme vychladnúť.
- Do zmesi na prípravu cesta pridáme vodu, olej a vajcia a pripravíme podľa návodu na obale. Nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 150 °C
Teplovzdušná rúra: 130 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 35 minút
- Upečený korpus necháme vychladnúť.
- Vychladenú parížsku smotanu nalejeme do vyššej nádoby a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Polovicou krému potrieme spodný diel korpusu, prikryjeme vrchným
dielom a zvyškom krému potrieme povrch a okraje torty. Tortu odložíme do chladničky.
- Na ozdobenie pripravíme šľahačku s mliekom podľa návodu na obale. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou. Tortu rozkrojíme na polovicu, položíme na podnos zaobleným okrajom tesne k sebe tak, aby sme vytvorili krídla motýľa.
- Ozdobíme šľahačkou a zdobením podľa vlastnej fantázie. TIP:
Zvyšnou šľahačkou dozdobíme tortu pri servírovaní.