Nepáči sa vám úrok na úvere?

Povedzte to. Banka vám pri hypotéke ponúka úrok, ktorý považujete za privysoký? Považujte ho iba za otvorenie debaty s ňou. Nad túto sadzbu sa totiž nedostanete. Ak sa bude počas diskusie meniť, tak už iba smerom nadol. Ako začať a čo napríklad treba spraviť?

 

  • Spýtajte sa konkurencie

Banka málokedy ponúkne klientovi najnižší úrok. A je jedno, či ide o prvú alebo o refinančnú hypotéku. Prvé číslo je iba nahodenie udice. Ak sa klient okamžite chytí, banka sa iba poteší. Ak však klient má čas a vôľu, mal by sa za ponuku poďakovať a začať konať. Môže sa ísť osobne presvedčiť, akú ponuku získa inde. Aj keď banky tvrdia, že vernosť sa oplatí, v praxi to platí málokedy.

Vzťah s hypotékou trvá skutočne dlho a stojí nemalé peniaze. Čo je v porovnaní s tým jedno poobedie venované zháňaniu informácii napríklad v nákupnom centre? Venujte pár hodín návšteve niekoľkých bánk a porovnajte si ponuky. Kto má internet, môže pozrieť nielen stránky bánk ale aj portálov porovnávajúcich úrokové sadzby úverov na bývanie. Pri bankových stránkach však treba mať na pamäti, že sadzba z kalkulačky nebýva vždy reálna, ale skôr tá najnižšia – určená pre TOP klientelu.

VÝSLEDOK: Ak v banke ukážete, že už máte lepšiu ponuku od konkurencie, tá v snahe urobiť obchod môže ponúknuť výhodnejší úrok.

  • Nechajte to na odborníka.

Väčší prehľad na trhu i skúsenosti s komunikáciou s bankármi majú finanční sprostredkovatelia. Tým, že pre banku zháňajú klientov, je k nim banka ústretovejšia. S klientmi od sprostredkovateľov má totiž menej vybavovania – mnohé veci za banku vykoná práve finančný sprostredkovateľ. Samozrejme, výber dobrého finančného sprostredkovateľa je kapitola sama o sebe, no v tomto veľmi pomôžu odporúčania a osobné skúsenosti známych. Koniec koncov, aj pri nich platí, že vyskúšať možno niekoľkých.

VÝSLEDOK: Dobrý sprostredkovateľ má vyššiu vyjednávaciu silu než jeden klient. Dokáže preto vyjednať výhodnejšie podmienky.

  • Pozrite sa pod pokrievku hypotéky.

Banky majú limity, kde sa „láme“ úroková sadzba. Tzv. LTV, čo je pomer úveru k hodnote zakladanej nehnuteľnosti, výraznou mierou určuje výšku úrokovej sadzby. Sadzby sa v závislosti od banky zvyknú meniť pri 50 %, 70 %, 80 % a 90 % podiele úveru na zakladanej nehnuteľnosti. Stačí teda pýtať o čosi nižší úver a úroková sadzba môže klesnúť o pár desatín.

Platí však aj opak. Banka má radšej väčších klientov. Ak je teda úver nad 80 až 100 tisíc eur (v závislosti od banky), vytvorí sa priestor na začatie vyjednávania o znížení sadzby. Úvery nad 200 tisíc eur bývajú s najnižšou úrokovou sadzbou.

VÝSLEDOK: Niekedy aj malá úprava výšky úveru pomôže k nižšej úrokovej sadzbe.

  • O koľko sa dá znížiť úroková sadzba?

Ušetriť nemalé peniaze môže ten, kto sa neuspokojí s prvotnou ponukou a začne sa o úver zaujímať. Využitím uvedených krokov sa dá ponúkaný úrok znížiť o 0,2 až 0,7 %. Už počas trvania prvej trojročnej fixácie sa dá ušetriť na jednu až tri splátky úveru. Pripravili sme pre vás kalkulačku, ktorá za vás vypočíta získanú úsporu počas prvej fixácie. Počítať úsporu na dlhšie obdobie nemá význam, pretože po skončení fixácie bude mať klient nový úrok.

VÝSLEDOK: Úsporu možno využiť na budovanie finančnej rezervy, alebo si vďaka nej spraviť Vianoce aj počas roka.

http://iframe.financnahitparada.sk/calc-mesacna-splatka-rozdielne-sadzby/