NAJPOPULÁRNEJŚIE TMAVÉ PIVO V ČECHÁCH, VELKOPOPOVICKÝ KOZEL ČIERNY, PRICHÁDZA AJ NA SLOVENSKO.

Dodnes sa varí podľa pôvodnej receptúry, má nádhernú rubínovú farbu a plnú chuť, v ktorej vynikajú karamelové tóny. Taký je Velkopopovický Kozel Čierny, ktorý sa v našich obchodoch predáva od apríla v plechovke s objemom 0,5 litra.  

Pivo Velkopopovický Kozel patrí medzi najobľúbenejšie pivá na českom trhu vďaka dlhoročnej tradícii, ktorá siaha do roku 1874, kedy sa vo Velkých Popoviciach začalo vyrábať. Meno dostalo podľa tmavého nemeckého piva nazývaného “bock”, čo je v preklade do češtiny „kozel“. Tento typ tmavého piva sa totiž v tej dobe v pivovare varil. Jeho výroba sa dodnes riadi pôvodnou receptúrou, ktorá obsahuje zmesi svetlých, farebných a špeciálnych sladov. Farba, chuť a vôňa týchto sladov sa vzájomne dopĺňajú, čo pivu dáva typickú rubínovú farbu a jemnú karamelovú príchuť. Správna miera horkosti sa získava zo zmesi jemného a aromatického chmeľu.

Na rozdiel od pív, ktoré sú umelo dofarbované, je vďaka využitiu špeciálneho a farebného sladu jeho pena tiež tmavšia než u svetlých pív. Tmavý karamelizovaný slad dáva pivu Kozel jeho unikátny vzhľad a charakter je práve preto Kozel Čierny jednotkou na českom trhu tmavých pív.

Jeho chuť oceňujú nielen spotrebitelia, ale aj odborníci. Kozel Čierny vyhral prvé miesto v kategórii tmavých pív na profesionálnej súťaži PIVEX 2015. Osemkrát bol na prvom mieste v ankete čitateľov časopisu Pivný kuriér a vyhral aj cenu Tmavé pivo roka. Rovnako mu bol udelený titul Pivo pív (Beer of beers) od Spoločnosti pivných advokátov. Kozel si získal nadšencov v Škandinávii, v pobaltských štátoch, vo Veľkej Británii, Francúzsku, v Grécku, Španielsku a tiež v Austrálii, kde v roku 2004 získal zlatú medailu v kategórii tmavé pivo na Medzinárodných pivných majstrovstvách v Sydney.

Tmavé pivo sa zvykne využívať aj pri príprave rôznych jedál. V našich prieskumoch jeho konzumenti uviedli, že je ich obľúbeným nápojom najmä k jedlu alebo pri grilovaní,. Vďaka vyššej plnosti chuti a karamelovo–kávovému aromatickému profilu vyniká aj v kombinácii s čokoládovými alebo inými dezertmi. Stojí za to vyskúšať kombináciu Čierneho Kozla s niektorým z dezertov. Čo je lepšie ako spojenie sladkej a horkej chuti vo vyváženom kontraste?