Halitózou trpí až 25% populácie.

V poslednom čase zisťujete, že pri rozhovore vaši priatelia, ale i komunikujúci ľudia dodržujú väčšiu vzdialenosť od vás ? Keď sa to opakuje, začínate rozmýšľať, čo je toho príčinou. Pri obyčajnom teste, keď si dýchnete na ruku a zacítite nepríjemný pach z úst, mate odpoveď. Nepríjemným zápachom z úst trpí až 25% populácie. Halitóza je spoločensky tabuizovaná téma, no pravdou zostáva, že má značný psychický a sociálny dopad na ľudí trpiacich týmto ochorením.  Nemali by sme ho preto podceňovať a začať tento problém riešiť, kým sa nestane spoločensky neúnosným.

Zápach z úst alebo halitóza môže mať viacero príčin. Môže byť sprievodným príznakom ochorenia iných orgánov ľudského tela, alebo, a tento prípad je v praxi častejší, je zápach spôsobený priamo z úst. Anaeróbne baktérie v ústach pomáhajú štiepiť bielkoviny z jedla, pričom sa uvoľňuje síra, ktorá zapácha. Prirodzeným čističom sú sliny, ak ich je málo, baktérie sa rozmnožujú.

Ako vzniká?

Zápach spôsobený priamo z úst, odborne foetor ex ore, predstavuje štatisticky 70-90% príčin pachu z úst. Môže byť spôsobený zlou hygienou (zvyšky potravy), kazy (otvorené ložiská so zvyškami potravy), parodontálne vačky (zvyšky potravy, zrazenej krvi, hnis vo vačkoch, odumreté bunky a produkty plaku, zápalové a hnisavé procesy, pri ochorení slizníc a ďasien zubov, nekrotické tkanivo, fistuly, cysty, nádorové ložiská v ústach a iné.

Halitóza informuje o zdravotnom stave pacienta a podľa zápachu sa určí o akú zdravotnú komplikáciu môže ísť:

  • hnilobný zápach – pľúcny absces, bronchiektázia (ochorenia dýchacích ciest)
  • kyslý zápach – ochorenia pažeráka a žalúdka
  • zápach zrazenej krvi – ochorenia pečene
  • močový zápach – urémia
  • acetónový zápach – cukrovka (diabetes mellitus)
  • myšací zápach – fenylketonúria

Čo je pseudohalitóza a halitofóbia?

Pseudohalitóza je stav, kedy zápach z úst nie je vnímaný okolím, ale pacient sa naň sťažuje. Po odbornej konzultácii s lekárom a samozrejme úprave ústnej hygieny sa stav upraví. Stav halitofóbie nastane vtedy, keď si človek namýšľa, že mu páchne z úst. Po uskutočnení vyšetrení, vylúčení možných príčin z dutiny ústnej a organizmu odporúčam pacientovi, aby absolvoval psychologické vyšetrenie.

Odporúčanie stomatologičky v boji proti halitóze

Pokiaľ bola diagnostika uskutočnená včas, liečiť sa dá ochorenie dutiny ústnej, ako aj celkové. Halitóza je ukazovateľom, že sa v organizme deje proces, ktorý je potrebné vyšetriť a liečiť. Pacientom sa  odporúča vnímať samého seba. Pokiaľ tento problém vníma okolie skôr ako človek sám, užívajú sa farmakologické prípravky a spreje, cukríky s intenzívnou arómou, alebo si  nájdite čas a odvahu navštíviť svojho stomatológa a obvodného lekára. Podrobiť sa diagnostike a vylúčeniu príčin, prípadne začať liečbu čo najskôr. Môže ísť o vážne ochorenie nielen úst, ale aj organizmu ako celku. Ak sa včas odhalí, môže sa liečiť definitívne.

Náš tip v boji proti zápachu z úst:

  1. Lacalut Flora ústna voda proti zápachu z úst obsahujúca olivový olej, petržlenovú silicu, mentol, kurkumu a xylitol pomáha pri zápachu z úst a zabezpečuje svieži dych. Navyše obsiahnutie fluoridu sodného učinne zabraňuje vzniku zubného kazu. Použitie je vhodné aj pri nosení snímateľných zubných náhrad.
  2. Lacalut Flora zubná pasta proti zápachu z úst je vďaka obsahu olivového oleja, petržlenovej silice, mentolu, kurkumy a xylitolu určená na zmiernenie príčin zápachu z úst, redukciu plaku a udržanie sviežeho dychu. Klinické štúdie preukázali, že používaním zubnej pasty je možné dosiahnuť výrazné zníženie baktérií v ústnej dutine.