Ako a čím merať tlak

Zhruba 1,5 miliardy ľudí na celom svete trpí hypertenziou a mnoho z nich o tom ani nevie. Vysoký krvný tlak pritom zvyšuje riziko poškodenia životne dôležitých orgánov a môže spôsobiť infarkt myokardu, srdcové zlyhanie, mŕtvicu, ochorenia obličiek a stratu zraku. Napriek tomu však s vysokým tlakom za lekárom nechodíme, jednoducho preto, že ho necítiť. Dá sa len zmerať.

Ľudia s podozrením alebo už trpiaci hypertenziou si merajú krvný tlak v pravidelných intervaloch a vedú si denník merania. Na to im slúži domáci tlakomer. Z digitálnych tlakomerov dosahujú najpresnejšie výsledky tie, ktoré dokážu použiť obe metódy merania tlaku ako lekári –  oscilometrickú a posluchovú (tlakomer a fonendoskop).  Obe metódy kombinujú len niektoré tlakomery (napr. Tensoval duo control na foto) a vďaka tomu zmerajú tlak presne aj pri arytmii srdca. Tlakomery dokážu namerané hodnoty ukladať do pamäte a viesť tak profil tlaku, prípadne aj dvom používateľom súčasne. Najnovšie modely možno pripojiť cez USB na počítač a vyhodnotiť merania graficky či v tabuľke a vytlačiť pre lekára. Dôležitým faktorom presnosti merania je veľkosť manžety, ktorá sa odvíja od šírky ramena. Manžeta nesmie byť príliš voľná ani príliš úzka. V prípade ľudí s nadváhou treba zvážiť používanie zápästného tlakomera. Kedže u nich býva tepna na zápästí zakrytá tenšou vrstvou tukového tkaniva než na paži, meranie na zápästí je v ich prípade presnejšie. Zápästné tlakomery sú kompaktnejšie a sú určené hlavne pre ľudí, ktorí veľa cestujú a chcú mať svoj tlakomer so sebou. Pri meraní tlaku s nimi sa zápästie drží v úrovni srdca.

Tensoval_Mobil_624x616

Najvyšší, systolický tlak, vyvinie srdce pri stiahnutí, keď vytláča krv do cievneho riečišťa. Najnižší, diastolický tlak sa meria vo fáze uvoľnenia, ked sa srdce plní krvou. Optimálna hodnota krvného tlaku je do 120/80 mmHg. O miernej hypertenzii sa hovorí pri hodnotách nad 140 /90 mmHg, o ťažkej nad 180/110 mmHg. Kedy ste si naposledy zmerali tlak?