Zimný festival jedla po tretíkrát

V zime sa na Slovensku zvykli degustovať rôzne dobroty najmä vďaka zabíjačkám. Takéto, ale aj rôzne iné gurmánske možnosti ponúka v nadchádzajúcich vyše 30 dňoch Zimný festival jedla.  

 

Organizátor populárneho letného Gurmán festu v Bratislave a Košiciach – gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku, sa v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch už po tretíkrát zahrá s chuťovými pohárikmi gurmánov aj počas zimného obdobia. Znova si budeme môcť vychutnať Zimný festival jedla, ktorý sa začal 14. januára a potrvá až do 17. februára 2015 vo viac ako 30 reštauráciách vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska.

 

V ponuke sú tri jedlá

Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z troch jedál:

  • Naše ikonické jedlo – charakterizujúce danú reštauráciu
  • Chute regiónov – s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín
  • Recepty našich mám – podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou

Premiéra v Zylindri

Na zorganizovanie úvodného večera festivalu sa tohto roku podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder cafe, ktorá patrí do gastronomickej skupiny Bencik Culinary Group. „Som priaznivcom Zimného festivalu jedla,“ netají executive chef skupiny Michal Pažák. „Vítam ho, lebo si myslím, že ide naozaj o podujatie, ktoré chce podporiť dobrú gastronómiu na Slovensku a naučiť chodiť ľudí do reštaurácií nielen na svadby či kary, ale aj za kvalitným jedlom. Oslovuje široké masy a verím, že priláka aj nových zákazníkov. V prípade festivalu sa preto nepozeráme ani tak na komerčné hľadisko, ako na možnosť zviditeľniť tie reštaurácie, ktoré považujeme za naše výkladné skrine. Popri Zylindri to bude tohto roku prvýkrát aj reštaurácia Carnevalle. V oboch chceme v podobe degustačného menu ukázať to najlepšie z našej kuchyne a radi privítame aj hostí, ktorí by sa k nám možno inak vzhľadom na vyššiu hladinu cien neodvážili prísť.“

Ako sa ukázalo, vytvoriť jedálny lístok podľa určeného zadania nebolo pre kuchárov v Zylindri nijakou ťažkou úlohou. Veď táto reštaurácia už dlhšie úspešne predstavuje koncept maďarsko-rakúsko-česko-slovenskej kuchyne.

Pozvaní hostia mohli v spoločnosti francúzskeho michelinovského kuchára Damiena Thuriera ochutnať niekoľko výnimočných jedál. V rámci chutí z regiónov to bol restovaný sumček a zubáč podávaný s tekvicovými perkami a omáčkou z raka potočného a chipsami z topinambura. Ako svoje ikonické jedlo predstavil Zylinder tafelspitz, čo je špiková kosť s grilovaným chlebom. Nasledoval hovädzí vývar s mäsovými štrúdľami. Ako hlavné jedlo bolo servírované hovädzie mäsko s krémovým špenátom a rakúskymi strúhanými pečenými zemiakmi, žemľovým chrenom, pažítkovou omáčkou a jablkovým pyré. Recepty našich mám inšpirovali tamojších kuchárov na prípravu rolky z perličky so sušenými brusnicami v drvených pistáciách, ktorá bola servírovaná s marmeládou z červenej cibule a mrkvovo-cuketovým šalátom.

 

Nasadnite na Gurmán busy

Festivalové dianie sa netýka len Bratislavy, hoci tam je do neho pochopiteľne zapojených najviac reštaurácií. Nechýbajú ale ani podniky v Modre, Lozorne, Piešťanoch, Moravanoch nad Váhom, Mierove, Trenčíne, Galante, Dunajskej Strede, Čereňanoch, Galante, Nitre, Mojmírovciach, Žiline, Martine, Malatínach, Starom Smokovci, Batizovciach, Košiciach či Spišskej Novej Vsi. Kto má teda záujem môže si aj pocestovať.

Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, môžu sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutie so šéfkuchármi, ale najmä kolektív ľudí, ktorí majú rovnakého koníčka.

Putovať za dobrým jedlom sa bude dať po malokarpatskej, košickej, južnoslovenskej i bratislavskej trase. Každá z nich má zahrnutý aj bonus – ochutnávku vín, piva či destilátov.

 

Gurmán pobyty

A kto sa chce labužníctvu venovať celý víkend a zobrať si so sebou trebárs aj rodinu či priateľov, pre toho budú ideálnou voľbou víkendové Gurmán pobyty. Aj v tomto prípade si je z čoho vybrať. Oddychový víkend ponúka Castel Pension & Restaurant v Mierove, romatický víkend najstarší historicky hotel na Slovensku – Hotel Sebastian v Modre, wellness pobyt Hotel Galanta, wellness víkend Penzión Tematín v Moravanoch nad Váhom, exkluzívny pobyt Hotel Dubná Skala v Žiline, gurmánsky pobyt Relax Hotel Sojka a nezabudnuteľný víkend sľubuje zariadenie Gašperov mlyn v Batizovciach.

Degustačné kupóny, busy či pobyty si možno kúpiť aj online na www.zimnyfestivaljedla.sk.

 

Tradičnými podporovateľmi Zimného festivalu jedla sú mestá Bratislava a Košice, regionálne turistické organizácie Bratislava Region Tourism, Košice Visit a hlavný partner festivalu, ktorým je SACR – Slovenská agentúra pre cestovný ruch.