Aj v zime sa telo dehydruje.

Vonku sa ochladilo a počet slnečných dní sa stále znižuje. Na čerstvom vzduchu trávime obvykle len čas nevyhnutne dlhý na presun z domu do práce a z práce domov. Nie je preto ničím výnimočným, že sa potýkame s oslabenou imunitou, ktorá často prepukne až do nepríjemných ochorení. Keďže kľúčom k dobre fungujúcemu organizmu je rovnováha medzi pohybom a oddychom, a tiež v zmysle balansu prijatých živín prostredníctvom stravy a nápojov, najobľúbenejšia minerálna voda na Slovensku, Budiš, vám prináša niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu upevniť svoje zdravie počas zimných mesiacov.

 1_5_ciry malina

1.) Nezanedbávajte pitný režim

V zime často zabúdame na pravidelný pitný režim. Je to dané najmä tým, že sa toľko nepotíme. Ste zmätení z rôznorodých informácií o objeme tekutín, ktorý by ste mali denne prijať? Tento údaj závisí najmä od vašej hmotnosti a konkrétnej situácie, či aktivity ktorú práve vykonávate. Základný výpočet je 0,03 x vaša hmotnosť v kg. Pri hmotnosti napr. 60 kg to bude 1,8 litra tekutín denne. Nezabúdajte na „zavlažovanie“ aj zvonka. Vykurovacia sezóna je v plnom prúde a najmä v panelákových bytovkách je častým problémom suchý vzduch. Nepotrebujete hneď drahé zvlhčovače vzduchu, postačí dať na radiátory nádobku s vodou, či vlhký uterák. Uľavíte tak svojím dýchacím cestám.

 

2.) Dopĺňajte vitamíny a minerály

Naša strava sa tiež prirodzene mení s ohľadom na ročné obdobia. Kým počas jari a leta máme po ruke množstvo vitamínov a minerálov v ich najprirodzenejšej forme- v ovocí a zelenine, na jeseň a v zime je výber sezónnych plodov obmedzený. Dlhodobý nedostatok vitamínov a minerálov však ovplyvňuje fungovanie celého organizmu. Doplňte svoj jedálniček o konzumáciu vyvážených minerálnych vôd. Minerálna voda Budiš so svojím obsahom minerálnych látok – predovšetkým sodíka, vápnika, draslíka, horčíka je v organizme nevyhnutná pre správny priebeh všetkých chemických a fyzikálnych pochodov.

 

3.) Choďte medzi ľudí

Hoci nás nepríjemné počasie zvádza čo najčastejšie tráviť voľné chvíle v pohodlí domova, schovávať sa medzi štyrmi stenami nie je riešením! Argument, že sa snažíte vyhnúť chorým ľuďom a potenciálnym vírusom tu veru neobstojí. Pravda je totiž, že aj našu imunitu je potrebné trénovať. Pokiaľ väčšinou sedíte doma, telo nie je nútené zapojiť do boja imunitu a tá potom „zlenivie“. Naša rada teda znie: choďťe medzi ľudí, stretávajte sa s priateľmi, rozprávajte sa a zdieľajte spolu svoje pocity. Je to rokmi overené „antidepresívum“ na ponurý zimný čas.

 

4.) Hýbte sa a relaxujte

Proti únave z nedostatku slnečných lúčov pomáha najviac pohyb. Takže namiesto polihovania pred televízorom, či prespatia väčšej časti voľných chvíľ sa skúste ísť napríklad poprechádzať na čerstvý vzduch. Stačí polhodina strávená svižnou chôdzou denne a účinok posúďte sami. Nezabúdajte však ani na relax. Pred televízorom a počítačom uprednostnite obľúbenú knihu, či relaxačný kúpeľ. Pravidelný odpočinok pomáha posiľnovať imunitu.

 

5.) Nezanedbávajte dušu

Okrem pravidelnej starostlivosti o svoje telo, nezanedbávajte ani svoju dušu. Kedy ste boli naposledy v divadle? Máte obľúbené hobby? Možností je veľa. Učte sa cudzie jazyky, maľujte, skúste nájsť niečo, čo budete robiť radi a iba pre radosť.