Aj sklo môže byť synonymom luxusu

626Ste milovníkom moderného umenia a originálneho dizajnu? V tom prípade si nemôžete nechať újsť galériu svetoznámeho architekta, sklára a dizajnéra Bořka Šípka v Dessewfyho paláci na námesti Ľudovíta Štúra v Bratislave. Ak ste zberateľmi originálneho a luxusného skla alebo elegantného, intarzovaného nábytku tej najvyššej kvality, ste srdečne vítaní.

 

V galérii Dessewffyho paláci sú sú jedinečné výrobky zo skla a špeciálne kolekcie, ale aj elegantný intarzovaný nábytok tej najvyššej kvality z kolekcie Archilles. Produkty zo skla sú vytvorené podľa návrhov medzinárodne uznávaných dizajnérov a vyrobené špičkovými českými sklármi. Autorom všetkých diel je tento multifunkčný umelec. V galérii budú sú produkty z kolekcie GREAT EIGHT podľa návrhov jeho priateľov zvučných mien, ako Ron Arad, Alberto Meda, Andrea Branzi, Oscar Tusquets, Nanda Vigo, Shigeru Uchida a Toshiyuki Kita – títo umelci významne ovplyvnili svetový dizajn v 70.-90. rokoch minulého storočia. Ako sám dodáva: „Sklo je naša vášeň. Je to materiál zosobňujúci krehkú krásu, čistotu, eleganciu, ale zároveň nepoddajnosť, neuchopiteľnosť. Sklo je mágia, chlad i horúčava v jednom. Sklo je našou veľkou vášňou a my vám chceme ukázať celú jeho krásu.” Výrobky zo skla “made by” Šípek tím sú obdivované milovníkmi moderného umenia a originálneho dizajnu. Každý produkt má svoje miesto v domácnostiach tých najnáročnejších zákazníkov. Pokiaľ si chcete založiť zbierku alebo doplniť existujúcu zbierku, sklo z dielne Bořka Šípku sa stane rodinným dedičstvom tej najvyššej kvality.

 

O multifunkčnom umelcovi v skratke

 

Svetoznámy architekt, sklár a dizajnér, uznávaný pedagóg, kosmopolitný vizionár, postmodernista, samouk, vynikajúci kuchár a obdivovateľ ázijskej kultúry v jednej osobe sa narodil v roku 1949, v Prahe. Podľa svojich priateľov, kolegov a študentov je predovšetkým človekom so skvelou osobnosťou. Život Bořka Šípka je typickým príbehom človeka, ktorý sa vypracoval sám. Nábytkárska spoločnosť Driade si ho zvolila za dvorného návrhára a práve táto spolupráca odštartovala jeho svetoznámu kariéru. Šípkovým prvým výrazným úspechom bol sklenený dom v Hamburgu. Za spomenutie určite stojí aj architektovanie parížskych butikov pre Karla Lagerfelda, holandské múzeum moderného umenia v Den Bosch, Pražského hradu alebo obchodný dom Ginza v Tokiu. Za svoju doterajšiu prácu získal mnoho ocenení, napríklad Nemeckú cenu za architektúru v roku 1983, cenu za užité umenie a architektúru princa Bernharda v roku 1993 alebo cenu Talent De L’Originalite – Le Sommet du Luxe et de la Creation v roku 2005. Tajomstvo toho, že je Bořek Šípek úspešný nielen na poli dizajnu, ale aj v architektúre môže byť ukryté v tejto vete: “Pokiaľ nie ste schopní znovu začínať, zapadnete do rutiny. Som rád, keď nie som obmedzovaný. Jediné obmedzenie, ktoré vítam a je pre mňa stimulujúce, je obmedzenie vlastným zadaním – jeho hranicami,” hovorí Bořek ŠípekPri