Na jeseň je najvyšší čas podporiť imunitu

S príchodom jesene a nástupom do školy prichádzajú aj časté ochorenia školákov a škôlkarov. Od novembra sa pridružujú ochorenia dospelých a stále netušíme, aká bude tohtoročná sezóna covidu. S posilňovaním imunity je preto dobré začať čo najskôr a naozaj účinne. Nemusí to byť navyše ani žiadna chémia, radí farmaceutka.

Navštevovanie školy je spojené s novými priateľstvami, novými zážitkami a, žiaľ, aj s novými vírusmi a baktériami. Ak by to bolo reálne, deti by sme najradšej obalili do bubliny, aby sa im nič nestalo. Zatiaľ však takéto vymoženosti nepoznáme a tak je stále najúčinnejšou ochranou proti rôznym soplíkom, nádcham a chrípkam, vrátane covidu, posilňovanie imunity. Tá veru po príchode dieťaťa do kolektívu s množstvom ľudí dostáva poriadne zabrať a „vďaka“ stresu a nezdravému životnému štýlu s ňou má problémy aj čoraz viac dospelých.

Imunita je systém

Imunitou v tomto prípade myslíme odolnosť organizmu voči chorobám, schopnosť organizmu chrániť sa pred škodlivými látkami – antigénmi. O imunitu sa stará imunitný systém, tvorený komplexom buniek, molekúl, tkanív a orgánov, vážiaci asi 1 kg. Silná obranyschopnosť organizmu je kľúčová v prevencii chorôb a v boji s nimi a je tiež významnou zložkou vyrovnaného a spokojného života. Pretože iba keď sme zdraví, môžeme robiť to, čo nás baví a napĺňa.

Sezóna častých ochorení trvá od novembra do apríla

Detský imunitný systém sa vyvíja približne do desiateho roku veku dieťaťa. Najväčší nápor zažíva po príchode do kolektívu po prázdninách, v zime a na jar. Deti, ktoré majú oslabenú imunitu, alergie, intolerancie, no aj nedostatok spánku či stres, však bývajú choré prakticky od septembra do mája,“ vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z  lekárne Liberi a dodáva, že sezóna častých ochorení detí aj dospelých trvá od novembra do apríla.

Ako účinne a rýchlo posilniť imunitu?

Ak hovoríme o posilňovaní imunity, je potrebné si uvedomiť, že ide o posilňovanie celého systému, nie iba jednej časti, ako je to trebárs pri posilňovaní svalov,“ vysvetľuje Dr. Jauschová. „Aby imunitný systém dobre fungoval, vyžaduje rovnováhu a harmóniu bez ohľadu na vek.“

Základnými piliermi pevnej imunity sú:

  • Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu

V tomto sú deti oproti dospelým vo výhode. Pre ne je behanie, skákanie či lozenie prirodzené, kým my dospelí sa k pohybu musíme alebo prinútiť, alebo dostať vo fitku. Stačí však aj obyčajná prechádzka a rýchlejšia pešia chôdza. Určite poznáte trik s vystúpením o jednu zastávku skôr, alebo s parkovaním ďalej od domu či používaní schodov namiesto výťahu.

  • Otužovanie

Nemusíte hneď skákať do jazera. Znesiteľne sa dá otužovať aj ubratím jednej vrstvy oblečenia alebo spánkom pri v lete otvorenom a do neskoršej jesene vyklopenom okne. O pár stupňov chladnejšia sprcha má tiež pozitívne účinky na organizmus.

  • Pohoda a dostatok spánku

Veru tak, aj psychická pohoda a spánok sa podpisujú pod imunitu. Stres ju oslabuje a práve v spánku naše telo regeneruje. Dodržiavanie spánkového režimu je pre deti ešte dôležitejšie, než pre dospelých, hoci aj pre nás je spánkový rituál dôležitý – nedostatok spánku totiž nedoženieme. Spať by sme preto mali chodiť v rovnakú dobu a deti by mali spať približne 9 hodín. Zvlášť u detí je spánkový režim a jeho dodržiavanie obzvlášť dôležité.

  • Vyvážená strava

Píše a hovorí sa o tom všade a my nebudeme výnimkou. Strava bohatá na ovocie, zeleninu, bielkoviny a dostatok tekutín, ideálne v podobe čistej vody alebo čaju, sú mimoriadne dôležité pre celý organizmus a, samozrejme, aj pre imunitný systém. „V tomto období pred sezónou chorôb odporúčame k strave pridať doplnky výživy, napríklad s hlivou ustricovou s prirodzeným, no pritom deklarovaným obsahom betaglukánov, a tiež doplniť vitamín C. Môžu významne posilniť imunitu, no naše telo si ich nedokáže vytvoriť,“ hovorí farmaceutka s bohatou praxou.

Nesiahajte po chémii – stimulujte si imunitu prírodne

Betaglukán sa nachádza v hubách, predovšetkým v hlive ustricovej, v niektorých obilninách a kvasniciach, v morských riasach. V doplnkoch výživy s hlivou ustricovou s prirodzeným obsahom betaglukánov, ktoré sú v nich deklarované, získate:

  • Veľmi účinné stimulanty
  • Aktivujete bunky imunitného systému a produkciu antibakteriálnych látok
  • Zvýšite účinnosť antibiotík
  • Skrátite dobu a uľahčíte priebeh ochorenia
  • Nehrozí pri nich predávkovanie
  • Nemajú vedľajšie účinky ani pri dlhodobom užívaní

 „Betaglukány sa vyznačujú ako účinné stimulanty imunitného systému, niečo ako výživa pre imunitné bunky. Ľudský organizmus však nedokáže dostatočne využiť betaglukán z prírodných zdrojov, chýbajú nám na to enzýmy. Okrem toho by sme museli zjesť obrovské množstvo napríklad kvasníc, aby sme do seba dostali dostatočný objem betaglukánu. Preto je ideálne prijímať ich vo forme výživových doplnkov,“ vysvetľuje Anna Jauschová.

Doplnkov výživy s betaglukánom je na trhu dostatok, ako sa v nich však vyznať? Farmaceutka radí všímať si, koľko ho je v čistej forme a opýtať sa na to v lekárni, keď si ich kupujeme. „Môžete si napríklad vybrať čisto prírodné prípravky vo forme kapsúl s obsahom 100 % sušenej hlivy ustricovej, ktorá má deklarovaný obsah betaglukánov a všetky aktívne látky, ideálne aj v kombinácii s čistým rakytníkovým olejom bez prímesí, pridaných chemických látok a konzervantov. Pre deti od jedného roka je tu zase čisto prírodný sirup, ktorý kombinuje obe tieto účinné zložky,“ odporúča farmaceutka.

Oranžový multivitamín z prírody

Výťažky z rakytníka obsahujú:

  • Vitamín C, ktorého má až 24-krát viac než citrusové plody
  • Vitamín E priaznivo ovplyvňujúci pokožku či cievy
  • Vitamín K, ktorého nedostatok vedie k poruchám zrážanlivosti krvi či praskaniu ciev
  • Vitamín P, antioxidant, napomáhajúci vylučovaniu toxínov z tela
  • Betakarotén, čiže provitamín A, pozitívne vplývajúci na oči, črevá, mozog, pľúca
  • Provitamín D nevyhnutný na správny rast a pevnosť kostí
  • Nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6 a 9, chrániace bunky pred poškodením a podporujúce odolnosť a vitalitu
  • Mastnú kyselinu omega 7, vzácny antioxidant, pozitívne ovplyvňujúci tráviaci trakt

Rakytník je doslova prírodný multivitamín a svojim vysokým obsahom antioxidantov a vitamínu C prispieva k posilňovaniu imunity a je nápomocný v boji s vírusovými ochoreniami,“ hovorí lekárnička. Podľa jej slov si môžu deti dopriať rakytník vo forme želatínových pastiliek, ktorý je v 100 % prírodnej forme, bez konzervantov či chemických prísad. U detí sú veľmi obľúbené bez ohľadu na sezónu a vek.

Na záver doktorka farmácie Anna Jauschová pripomína, že o podpore imunitného systému je vždy dobré poradiť sa s lekárnikom. „Lekárnik vám pomôže s výberom vhodných výživových prípravkov úplne cielene a zároveň vám dá dobrú radu, ako užívať viacero produktov či vitamínov tak, aby to malo ten najúčinnejší efekt.