Na kvalitu svojho spánku myslite už pri zariaďovaní spálne

Čo potrebujete k dobrému spánku? Tmu, ticho, či pohodlné lôžko? Alebo všetko naraz? Spánkové „požiadavky“ sa líšia od človeka k človeku. Niekto naozaj potrebuje mať všetko presne „nastavené“, aby zaspal a niekto zaspí prakticky kdekoľvek a kedykoľvek.

Matrac vyberajte podľa vlastných preferencií 

Za hlavný pilier kvalitného spánku by sme mohli označiť matrac. Aj keď mnohí ľudia k výberu nových matracov pristupujú ako len k nejakým doplnkom pre posteľ, výberu vhodného matraca by sme mali venovať minimálne toľko pozornosti, ako posteli samotnej. A kľudne aj viac.

Práve matrac má totižto v najväčšej miere vplyv na to ako pohodlne sa nám na posteli leží a teda aj spí. Určiť ten všeobecne najlepší matrac sa pritom nedá, keďže každý má iné preferencie, čo sa týka spánku.

Niekomu vyhovujú tvrdšie matrace, inému naopak matrace, ktoré sú maximálne mäkučké. Význam pre výber správneho matraca má aj hmotnosť človeka, jeho typická spánková poloha a prípadné potreby zdravotného charakteru, napríklad potreba ortopedického matraca, či matraca pre ľudí s nadmerným potením.

Nie je tma ako tma 

Poďme teraz k ďalšej veci, ktorá má vplyv na náš spánok. Je ňou kvalitné tienenie okien. Museli by ste totižto bývať niekde v odľahlej oblasti, aby ste v noci mali skutočnú tmu. V zastavaných oblastiach je výrazný takzvaný svetelný smog a teda nikdy tam nie je naozaj čiernočierna tma.

Vo vašej spálni však skutočná tma byť môže, ale budete potrebovať spomínané vhodné tienenie okien. Obzvlášť do spální sú vhodné moderné rolety. Aj keď rolety nemajú v porovnaní so žalúziami schopnosť tak plynule regulovať množstvo svetla, ktoré preniká do miestnosti, potrebu úplného zatemnenia miestnosti napĺňajú skvelo.

V prípade, že máte možnosť nainštalovať na svoje okná vonkajšie tienenie, konkrétne vonkajšie rolety, tie vám po zatiahnutí doprajú nielen tmu, ale aj menej hluku. Slúžia totižto aj ako hluková bariéra.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Dragana Gordic / Shutterstock.com