Ako sa starať o svoje náušnice? Tipy nielen pre náušnice zo zlata

Vhodne zvolené náušnice dokážu ozdobiť tvár každej ženy. Zároveň sú šperkom, ktorý môže žene vydržať bez problémov dlhé roky, keďže sa pri nich nemusí riešiť veľkosť ako napríklad v prípade prsteňov.

Správna starostlivosť začína správnym skladovaním

Aby však náušnice naozaj vydržali a stále boli krásne ako keď ste si ich prvýkrát dávali, je potrebné sa o ne príkladne starať. Často totižto prichádzajú do kontaktu s nalíčenou pleťou, vlasovými tužidlami a rôznymi vonkajšími vplyvmi.

Musia teda toho zniesť naozaj veľa. A tak ako sa príkladne staráte o ďalšiu ozdobu svojej tráve, váš úsmev, čistením zubov a používaním kvalitných bieliacich pásikov, príkladne sa starajte aj o svoje náušnice a uvidíte, že vám budú robiť radosť dlhé roky.

K správnej starostlivosti patrí aj správne skladovanie. Ak sa vám náušnice stále váľajú kade-tade, ich výdrži to rozhodne neprospieva. Ideálne miesto je pre ne šperkovnica. Ak ju nemáte, ale pri kúpe náušníc ste obdržali krabičku, môže poslúžiť aj tá.

Ako sa starať o svoje náušnice v závislosti na materiáli?

Toľko všeobecná rada a teraz sa pozrime na jednotlivé druhy krásnych náušníc podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené. Pri čistení zlatých náušníc v prvom rade nepoužívajte chlór. Preleštiť ich môžete aj bavlnenou handričkou. Ak sa vám na zlatých náušniciach objavia zelené škvrny, pomôcť vám môže šťava z citróna. V prípade potreby hĺbkovejšieho čistenia sa dajú kúpiť špeciálne prípravky.

Háklivejšie je v tomto smere striebro. To oxiduje a je náchylné k sčernaniu. Strieborné šperky sú preto často ošetrené ochrannou ródiovou vrstvou. Tá sa však časom taktiež stráca a preto ak svoje strieborné náušnice nosievate pravidelne, je dobré ich nechať touto vrstvou opätovne „potiahnuť“ raz za rok. Na čistenie sa taktiež dajú kúpiť šetrné prípravky.

Najjednoduchšia je údržba náušníc z chirurgickej ocele a z titánu. Na čistenie môžete použiť aj vlažnú mydlovú vodu a bavlnenú utierku. Na čo si však treba dávať pozor pri náušniciach z akéhokoľvek materiálu, sú ozdobné kamene. Niektoré môžu byť na poškodenie náchylnejšie ako samotný materiál náušníc a tak si vždy overte, čo daný spôsob čistenia môže spraviť s kameňmi v náušniciach.

 

Zdroj obrázka:
Autor: Inara Prusakova / Shutterstock.com