Novoročná výzva s cuktovým šalátom

Určite to pozná nejeden z nás, každoročné pokusy o dodržanie predsavzatí končia častokrát neúspešne. Urobte rázne rozhodnutie a zmeňte svoj životný štýl na taký,  ktorý bude dlhodobo udržateľný.

Prvý krok spočíva v mentálnom nastavení, že zdravie je pre vás prvoradé. Vyvážená a kvalitná strava predsa dôležitým kľúčom pri budovaní imunity, energie a  kondície. Vďaka zdravým receptom z kuchyne Lidla bude nový začiatok ešte o niečo jednoduchší.

Cuketový šalát s jemne zaúdeným lososom

Počet porcií: 2

Potrebujeme: veľku panvicu, alobal

Suroviny:

  • 200 g malých zemiakov
  • 2 vajcia
  • olivový olej Primadonna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • 1 cuketa
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrsť sušených paradajok Baresa
  • 1 hrsť čiernych olív bez kôstok Baresa
  • 220 g ľahko zaúdeného lososa
  • šťava z ½ citróna
  • 1 hrsť šalátu mix

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Vajcia vložíme do vriacej vody a varíme asi 8 minút, tak aby žĺtky zostali jemne tekuté.

Uvarené zemiaky prepolíme, dáme restovať na rozohriatu panvicu s olejom a osolíme. Pridáme umytú cuketu nakrájanú na menšie kúsky, soľ a korenie. Keď získajú zlatistú farbu, pridáme červenú cibuľu a cesnak nasekané na plátky, nakrájané sušené paradajky a natrhané olivy. Lososa stiahneme z kože, nakrájame na kúsky a vložíme do panvice k ostatným surovinám. Všetko spolu premiešame. Pred dokončením pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a posypeme šalátom.

Servírovanie

Cuketový šalát s lososom podávame s namäkko uvareným vajíčkom, ktoré v reze osolíme. Na záver šalát pokvapkáme olejom.

Tortilla plnená kuracím mäsom

Počet porcií: 6

Potrebujeme: papier na pečenie alebo potravinovú fóliu, gril, alobal

Suroviny:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 lyžica francúzskej hrubozrnnej horčice Kania
  • 1 lyžica medu
  • čerstvý rozmarín
  • soľ Castello
  • mleté čierne korenie Mikado
  • olivový olej Primadonna
  • šťava z 1 citróna
  • ½ uhorky
  • 5 reďkoviek
  • 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
  • 1 fenikel
  • 100 g cherry paradajok (mix červených, žltých a oranžových)
  • 4 – 6 tortilla placiek Snack Day
  • 200 g kyslej smotany Pilos (16 %)
  • 1 hrsť šalátu insalatina 

Postup

V miske pripravíme marinádu zmiešaním horčice, medu, najemno nasekaného rozmarínu, soli, čierneho korenia, olivového oleja a šťavy z 1/2 citróna. Očistené kuracie prsia marinujeme v miske minimálne 30 minút prikryté papierom na pečenie alebo potravinou fóliou. Namarinované ich grilujeme na rozpálenom grile z obidvoch strán približne 10 minút do zlatohneda.

Medzitým uhorku, reďkovky, lahôdkové cibuľky, fenikel zbavený vonkajších listov a cherry paradajky dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Ugrilované mäso dochutíme šťavou z ½ citróna, soľou a čiernym korením. Prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočinúť.

Tortilly krátko opečieme z obidvoch strán na rozohriatom grile. Potom ich potrieme lyžicou kyslej smotany. Do stredu každej tortilly postupne poukladáme všetku nakrájanú zeleninu, mäso nakrájané na plátky a umytý a osušený šalát insalatina. Placky pevne zrolujeme a rolky podávame prekrojené na polovice. 

Plnená paprika

Počet porcií: 4

Potrebujeme: zapekaciu misu

Suroviny

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • olivový olej Primadonna
  • 2 mrkvy
  • 2 petržleny
  • 1 cibuľa
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice strúhanky Belbake
  • čerstvý tymian
  • 1 vajce
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku Kania
  • 3 bobkové listy Kania
  • 6 špicatých paprík (zelené, červené)
  • 1 drevorubačský chlieb
  • 100 g listového šalátu (Lollo Biondo, Lollo Roso)
  • šťava z ½ citróna

Postup

V rozohriatej panvici s olejom restujeme nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvy, petržleny, cibuľu) a stonky zeleru. Ochutíme soľou, korením a nasekanými tromi strúčikmi cesnaku. Kým sa zelenina restuje, k mäsu pridáme strúhanku, soľ, korenie, najemno nasekaný strúčik cesnaku, tymian, vajce a dôkladne premiešame.

Keď zelenina získa zlatohnedú farbu, pridáme pretlak, bobkové listy a chvíľu opečieme. Podlejeme horúcou vodou a na miernom ohni varíme.

Papriky umyjeme, vrchy so stopkou odrežeme a očistíme od zrniečok. Každú papriku naplníme mäsovou zmesou a preložíme do zapekacej misy. Prelejeme paradajkovou omáčkou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.

Tesne pred dokončením na rozohriatej panvici s olejom opečieme krajce chleba dochrumkava. Zľahka ich potrieme cesnakom.

V miske pripravíme šalát zmiešaním nasekaného šalátu, soli, korenia, citrónovej šťavy a oleja.

Servírovanie

Plnenú papriku servírujeme s omáčkou, šalátom a opečenými krajcami chleba.

Halloumi na grile s kuskusovým šalátom 

Počet porcií: 4

Potrebujeme: kuchynské papierové utierky, gril, grilovacie kliešte

Suroviny:

  • 2 syry halloumi Eridanous
  • 200 g kuskusu Campo Largo
  • 1 granátové jablko
  • 3 stonky stonkového zeleru
  • 1/2 červenej cibule
  • 1 zelené jablko
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • šťava z 1 citróna
  • čerstvé bylinky (bazalka, mäta, petržlenová vňať)

Postup

Na grilovačku si vopred pripravíme kuskus, ktorý uvaríme podľa návodu na obale. Granátové jablko rozštvrtíme, vylúpneme z neho zrniečka a prisypeme k vychladnutému kuskusu. Pridáme nadrobno nakrájané stonky zeleru, cibuľu a zelené jablko. Ochutíme soľou a korením. Pokvapkáme olejom a citrónovou šťavou. Na záver ešte primiešame nasekané bylinky zbavené drevnatých stoniek. Syry rozbalíme, osušíme a ugrilujeme na rozpálenom grile z obidvoch strán dozlatohneda. Pred servírovaním ich nakrájame na tenšie plátky.

Servírovanie

Na tanier naservírujeme kuskusový šalát. Naň položíme plátky syra, pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme lístkami bazalky.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/