Vaše telo si robí nielen tukové, ale aj sacharidové zásoby

Ako už určite viete, pri ketónovej diéte sú sacharidy vaším najväčším nepriateľom. A svojho úhlavného nepriateľa by ste mali dobre poznať. Pri ketónovej diéte je potrebné obmedziť sacharidy na 50 gramov týždenne, aby organizmus prepol do takzvanej ketózy.

Čas, kedy sa do ketózy telo dostane, trvá približne 2 dni. Dovtedy telo spotrebovávalo zásoby sacharidov, ktoré má uložené v pečeni a svaloch. Tento zásobný polysacharid sa odborne nazýva glykogén. Ako náhle je glykogén spotrebovaný, telo začína pomaly vytvárať ketónové látky. A ketóza je na svete!

Ak sa vám stane, že počas diéty zhrešíte a trochu sacharidov si predsa len dáte, nástup ketózy nebude trvať už tak dlho, ako to bolo po prvý raz. Deje sa tak z dôvodu, že nečakáte až dovtedy, kým telo spotrebuje všetky glykogénové zásoby. Čakáte len na spotrebovanie momentálne skonzumovaných sacharidov, ktorých nebýva také vysoké množstvo.

Mnoho začiatočníkov si pod pojmom sacharidy predstavuje iba sladké sacharidy, alebo inak povedané cukry. Avšak sacharidy môžeme rozdeliť do dvoch skupín:

  • jednoduché sacharidy,
  • zložené sacharidy.

Jednoduché sacharidy, ktoré sú často nazývané cukry, poznáte podľa sladkastej chuti. Zložené sacharidy už ale nie. Spadajú sem škroby, ktoré sladko nechutia. Nájdete ich napríklad v zemiakoch, ryži, cestovinách, kukurici, pohánke alebo v pečive. Ako už názvy napovedajú, zložené (nesladké) sacharidy sú zlúčeninami jednoduchých sacharidov, teda mnohých tých malých sladkých cukrov. Ak budete dosť dlho žuvať kúsok pečiva, po chvíli ucítite sladkú chuť. Obsiahnuté zložené sacharidy sa vďaka enzýmom začnú rozkladať na malé jednoduché sacharidy (cukry), ktoré už vaše chuťové poháriky rozoznajú.

Keď budete v obchode skúmať etiketu vašej obľúbenej potraviny, vo výživových údajoch nájdete údaj „sacharidy“. Uvedená hodnota „sacharidov“ predstavuje súčet zložených sacharidov a jednoduchých sacharidov (cukrov). Ak držíte ketónovú diétu, tak vám stačí sledovať tento údaj.

Ak už ste vo fáze, kedy váhu udržiavate a snažíte sa o vyvážený jedálniček, mal by vás zaujímať aj nasledujúci údaj „z toho cukry“, kde je uvedené obsiahnuté množstvo jednoduchých sacharidov. Ak totiž nie sme športovci, cukry by sme mali obmedzovať na minimum.

Diéta bez cukru, ako s ňou začať?

Je pomerne ťažké zmeniť svoj životný štýl za jeden deň. Preto je omnoho lepšie začať s diétou bez cukru postupne, aby si zvykli na nový stravovací režim. Jednou z najväčších výziev, ktorým ľudia čelia pri tomto druhu diéty, je neustála túžba po nezdravých potravinách a cukre. To je niekoľko tipov, ako správne zahájiť diétu bez cukru:

  • Najprv sa pokúste spotrebu cukru obmedziť namiesto toho, aby ste ho zo stravy vylúčili úplne. Pomôže vám to prispôsobiť sa novému životnému štýlu s nízkym obsahom cukru a paradoxne sa vaša chuť na sladké zníži.
  • Vaša strava môže zahŕňať prírodné cukry, napríklad ovocie, aby ste získali základné živiny a vlákninu. Ale aj tu buďte obozretní, pretože aj niektoré ovocie môže obsahovať vyššie percento cukru, aj keď toho prírodného.
  • Ak nemôžete odolať pokušeniu a chcete jesť niečo sladké, vyberajte si sladkosti s nízkym obsahom sacharidov. Na trhu už nájdete širokú ponuku týchto potravín, ako sú sušienky, čokolády alebo tyčinky.
  • Uistite sa, že nejete cukor, keď ste vyčerpaní, depresívni alebo vystresovaní, aby neprišlo k vytvoreniu citovej väzby na sladkosti.