3 obľúbené štýly bývania: Ktorý sa k vám hodí najviac?

Jedna z vecí, na ktorú myslí veľa ľudí počas pandémie, je zariaďovanie a zútulňovanie svojho domova. Momentálne totiž trávime doma viacej času než po iné roky a preto je kľúčové, aby sme sa cítili čo najlepšie a najpohodlnejšie. Príjemnú atmosféru vám vyčaria vhodné doplnky, farby, celková atmosféra a hlavne voľba správneho „štýlu“. A aký je teda ten váš?

Pohodlné hygge

Momentálne je najobľúbenejším štýlom, ktorý si doma vytvára množstvo ľudí, jednoznačne ten škandinávsky alebo aj tzv. severské hygge. Vďaka používaniu prírodných materiálov, akými sú kožušina, vlna, textil, sklo a drevo je tento štýl harmonický a nadčasový. Pre škandinávsky štýl bývania sú typické

svetlé farby, krémové odtiene, sivá a biela. Tieto odtiene najlepšie doplníte mäkkými dekami, vankúšmi, prikrývkami a ďalšími textíliami, pomocou ktorých si doma vytvoríte útulnú atmosféru. Dôležité sú tiež svietidlá a lampy. Strategické rozmiestnenie svetiel napomáha k príjemnej teplej atmosfére domova. A nezabudnite tiež na sviečky! Zapojením týchto prvkov si bývanie nielen zútulníte, ale aj opticky zväčšíte a môžete si navyše vytvoriť aj zaujímavý kontrast. Preto je škandinávsky dizajn vďačný a ideálny aj pre menšie byty. Čistota, jednoduchosť a ľahkosť tohto štýlu vám prevetrá hlavu a pomôže zrelaxovať.

Moderný minimalizmus

Ďalším z obľúbených štýlov je tzv. industriálny štýl. Typickým prvkom industriálneho štýlu je minimalizmus a vzhľad pripomínajúci sklad. Áno, počujete dobre. Tento štýl bývania sa vyvinul zo záujmu o bývanie v priestranných loftových priestoroch či bývalých priemyselných objektoch. V súčasnosti hlavne veľa mladých ľudí túži po bývaní v tzv. lofte, pre ktorý je práve tento štýl príznačný. Hodí sa predovšetkým do priestranných, dobre osvetlených miestností, kde používa najmä prvky minimalizmu s dômyselným usporiadaním nábytku, doplnkov a dekorácií. Vysoké betónové steny, neomietnuté tehly, kameň, mosadzné doplnky, drevo a originálne osvetlenie. Tým sa vyznačuje industriálny štýl pripomínajúci staré továrenské haly. Domov zaradený v tomto štýle si tiež nezabudnite aj trochu zútulniť. Sklenené a kovové kusy nábytku doplňte jemnými textíliami, drevom a koberčekmi v neutrálnych a zemitých tónoch.

Extravagantné a farebné dekorácie do tohto štýlu totiž nepatria.

Obľúbená klasika

Posledným z rozmanitých štýlov bývania je klasický, vidiecky štýl. Tento druh dizajnu viete poňať viacerými spôsobmi. Ctí tradície a je najmä o maličkostiach, prírodných materiáloch a nekonečných možnostiach výberu dekorácií.

Dominujú prírodné materiály, ako surové drevo, kameň a bavlnené textílie. Snažia sa dodať domovu teplo a pohodlie, ktoré sú pre vidiecky – rustikálny dizajn také kľúčové. Otvorené police, komody, malé stolčeky s rodinnými obrázkami a kvetinové vzory, to všetko patrí k vidieckemu štýlu. Pre tento štýl sú charakteristické teplé zemité odtiene a harmonická estetika. Docielite ju zapojením prírodných farieb ako hnedá, béžová a krémová s odtieňmi zelenej, modrej či červenej. Tradične sa tu vyskytujú ikatové vzory, kockovaný motív či patchworkové prikrývky, ktoré môžu rustikálny dizajn zaujímavo podporiť. Deky a textílie v živých farbách, ktoré pôsobia dojmom ručnej práce sú tiež vítané, lebo vnášajú do domova pohodlie.  Ak sa chcete vrátiť do teplého, útulného a pohodlného domu, tento štýl je pre vás ako stvorený.

 

Il. fotografia: pinterest.com
Galéria: Cellbes.sk