Valentínske menu na celý deň od Lidlu

Sviatok zaľúbených môžete uchopiť rôznymi spôsobmi. Niekto kupuje svojej polovičke darčeky, niekto neoslavuje vôbec. Čo tak pripraviť pre vašu polovičku niečo v kuchyni? Pripravili sme pre vás výber jednoduchých receptov a veríme, že sa nimi budete inšpirovať a vyslúžite si minimálne jeden veľký sladký bozk.

Sladké raňajky

Počet porcií: 10
Potrebujeme: vafľovač, strúhadlo

Suroviny:
6 vajíčok
60 g smotany na šľahanie Pilos (33%)
2 lyžice mlieka Pilos
60 g masla Pilos
1 limetka
štipka soli Castello
80 g kryštálového cukru Castello
125 g hladkej múky Castello
475 g broskýň z konzervy Freshona
4 lyžice strúhaného kokosu Belbake
rastlinný olej Promienna
8 – 10 guľôčok vanilkovej zmrzliny Gelatelli

Cesto

Vajíčka rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Smotanu a mlieko zohrejeme. Maslo vymiešame s nastrúhanou limetkovou kôrou, soľou a cukrom do peny. Za stáleho miešania pridáme žĺtky, múku, limetkovú šťavu a zohriatu smotanu s mliekom. Opatrne primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Necháme 30 minút odpočívať.

Broskyne

Broskyne scedíme a nakrájame na plátky. Strúhaný  kokos opečieme na panvici bez použitia tuku. Necháme vychladnúť a potom ním posypeme nakrájané broskyne.

Vafle

Odpočinuté cesto premiešame a nalievame po naberačkách do stredu rozohriateho vafľovača (nerozlievame až ku krajom), ktorý sme potreli olejom. Pečieme dozlatista. Hotové vafle podávame s kokosovými broskyňami a vanilkovou zmrzlinou. 

Delikátne rizoto s morčacím mäsom

Počet porcií: 12
Potrebujeme: strúhadlo, naberačka, väčšia panvica

Suroviny:
250 g morčacích pŕs vcelku
1 šalotka
3 stonky stonkového zeleru
olivový olej Primadonna
soľ Castello mleté čierne korenie
Mikado čerstvý tymian
100 g ryže Arborio Italiamo
100 g sušených paradajok s kaparami Italiamo
100 ml bieleho suchého vína
cca 1 l zeleninového vývaru
1 lyžica masla Pilos
60 g syra Grana Padano Lovilio
šťava z 1/2 citróna
2 lahôdkové cibuľky
kapary Italiamo (na ozdobenie)

Postup

Šalotku a očistené stonky zelera (vňať si odložíme na neskôr) nakrájame nadrobno a na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja restujeme dozlatista. Ochutíme soľou. Očistené mäso nakrájame na menšie kúsky a pridáme restovať na panvicu. Osolíme a okoreníme. Keď sa mäso zatiahne, pridáme najemno nasekaný tymian a ryžu. Po chvíli pridáme na malé kúsky nakrájané sušené paradajky a premiešame. Podlejeme vínom a chvíľu povaríme, aby sa z vína odparil alkohol.

Na miernom ohni postupne po naberačkách prilievame vývar, aby bola ryža vždy trochu zaliata. Rizoto varíme na miernom plameni „al dente“, teda nie úplne domäkka, asi 20 minút. Potom rizoto zjemníme maslom a dochutíme nastrúhaným syrom Grana Padano (asi 40 g) a citrónovou šťavou. Stiahneme z ohňa, pridáme nakrájanú lahôdkovú cibuľku a dôkladne premiešame. Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové.

Servírovanie

Do hlbšieho taniera naservírujeme porciu rizota, ktorú posypeme nastrúhaným syrom Grana Padano. Ozdobíme kaparami a zelerovou  vňaťou.

Francúzska bageta so syrom Brie

Počet porcií: 2
Potrebujeme: grilovacia panvica

Suroviny:
1 francúzska bageta
150 g syra Brie Chêne d´argent
1/2 červenej cibule
60 g žltých datľových paradajok
80 g stopkového zeleru
1/2 štipľavej papričky
morská soľ v mlynčeku
Kania čierne korenie v mlynčeku
Kania 2 lyžice olivového oleja Primadonna

Postup

V miske zmiešame na malé kocky nakrájaný syr Brie, nadrobno nasekanú červenú cibuľu, datľové paradajky, stopkový zeler a ½ štipľavej papričky, ktorú sme zbavili jadierok. Ochutíme soľou a čiernym korením.

Francúzsku bagetu nakrájame na kolieska, ktoré opečieme na rozpálenej grilovacej panvici na olivovom oleji. Na každé navrstvíme syrovo-zeleninovú zmes a dozdobíme zelerovými lístkami.

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/