Hľadáte zdravie v potravinách? Máme zoznam najlepších

Napriek tomu, že zima je tradične považovaná za najnebezpečnejšiu sezónu v zmysle infekčných chorôb, vyhnúť sa nákaze nie je jednoduché ani v prechodnom období. Aj jesenná sezóna má svoje úskalia. Stále častejšie sa nachádzame v uzavretých priestoroch, kde mikróby prežívajú ľahšie a rýchlejšie sa šíria.

Dá sa tomu ale vyhnúť. Veľmi jednoduchým a účinným prostriedkom prevencie a liečby môže byť práve strava. Problémom však je, že mnohým z nás, keď sa cítime zle, vôbec nechutí a jedlo je posledná vec, na ktorú myslíme.

To je však veľká chyba, pretože napríklad čerstvé ovocie a zelenina, ktorú vám za výhodné ceny ponúka Lidl leták, môžu nahradiť silné antibiotiká. A práve preto vám ponúkame zoznam jedál, ktoré vám takýmto spôsobom vašu imunitu pomôžu posilniť najlepšie.

Kuracie polievka

Kuracia polievka je vynikajúcou výživou nielen pre dušu, ale aj pre vašu imunitu. „Štúdie preukázali, že kuracia polievka pomáha zabrániť pohybu zápalových buniek, a tým zmierňuje príznaky bežného prechladnutia. Kuracie mäso okrem toho obsahuje kolagén, ktorý prirodzene posilňuje imunitný systém, ako aj aminokyseliny a živiny, ktoré pomáhajú predchádzať zápalom.

Jogurt 

Je jedným z najznámejších zdrojov probiotík, dobrých baktérií, ktoré žijú v črevách a normalizujú náš tráviaci systém. Štúdie zároveň preukázali, že črevné zdravie má priamy vplyv na imunitný systém, zlepšuje spánok a podporuje aktívne uzdravenie tela počas noci. Odborníci odporúčajú vybrať si produkty so živými kultúrami, vyhýbať sa sladidlám a príchutiam v zmesi. A mnohé z tých najlepších s potrebným zložením nájdete, ak si otvoríte Kaufland Leták budúci týždeň.

Mastné ryby

Zdravá dávka omega-3 mastných kyselín prospieva nielen vášmu srdcu, ale aj imunitnému systému. Mastné ryby ako losos a tuniak obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú kontrolovať zápal vo vašom tele. Preto je dôležité konzumovať ryby pravidelne, ale najmä vtedy, keď cítite prvé príznaky ochorenia.

Cesnak

Ak máte radi cesnak, máme pre vás dobrú správu. Cesnak obsahuje alicín, zložku, ktorá pomáha v boji proti infekciám a baktériám. Pri pravidelnej konzumácii v malých množstvách sa báť špecifickej arómy nemusíte. Ak si ho dáte naraz a veľa, môžete mať problémy aj s tlakom.

Kurkuma

Nie je náhoda, že sa toto aromatické korenie považuje v súčasnosti za najpopulárnejšie – je bohaté na antioxidanty a má silné protizápalové vlastnosti. Štúdie ukazujú, že tieto vlastnosti robia z kurkumy ideálne zimné korenie, ktoré pomáha predchádzať chorobám v chladnom období, a ak ste náhodou už chorí, zmierni vám kašeľ, nádchu a bolesti hlavy. Vyskúšajte si recept z Indie: kurkuma + med + horúce mlieko a štipka korenia.

Ovocie a zelenina

Táto položka vás v našom zozname asi veľmi neprekvapí. Ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny, ktoré patria k najväčším priateľom vášho imunitného systému. V prvom rade hovoríme o vitamínoch A, C a E, ktoré tu zohrávajú rozhodujúcu úlohu. Spôsob konzumácie a prípravy necháme na vás, snažte sa však, aby boli vždy čo najviac čerstvé.

Horúce nápoje

Okrem zdravého stravovania je dôležité vyhnúť sa dehydratácii, čím sa vyčistí hrdlo a dýchacie cesty. Na to slúžia samozrejme najlepšie bylinkové čaje. Nie všetky nápoje, dokonca aj tie horúce, však pomáhajú vyrovnať sa s konkrétnou chorobou. Horúci čaj s citrónom a zázvorom je skvelý spôsob, ako sa postarať o hydratáciu tela, udržať sa v teple a poskytnúť úľavu bolestiam a podráždenému hrdlu. Lekári ale odporúčajú vyhnúť sa sladkým nápojom vrátane sódy a štiav, pretože nadmerný cukor v tele môže zosilniť už existujúci zápal, čo znamená, že budete musieť zabudnúť na rýchle uzdravenie.