Z malej pálenice po firmu známu po celom svete

Výroba kóšer slivovice a jej dodávanie po období prohibície do USA – tak tento nápad dokázal Rudolf Jelínek výborne využiť. Z nenápadnej pálenice na Morave sa stala svetoznáma firma a v tej dobe druhý najväčší dovozca destilátov do Spojených štátov. No a dnes je spoločnosť R. JELÍNEK Group SE najväčším výrobcom ovocných destilátov na svete, ktorá odkaz rodiny Jelínkovcov a stáročné tradície pálenia na Valašsku hrdo rozvíja ďalej.

Východomoravské Vizovicko a vlastne celé Valašsko je vďaka vhodným klimatickým podmienkam kraj zasľúbený ovociu a hlavne slivkám, preto sa hľadali rôzne možnosti spracovania tohto ovocia. Prvú písomnú zmienku o tunajšej pálenici môžete nájsť v urbári vizovického panstva už z roku 1585. Vtedy sa v nej pálili najmä zvyšky sladu po výrobe piva, neskôr obilie. Slivovica sa v nej začala páliť o čosi neskôr, najväčší rozmach dosiahla v polovici 18. storočia.

Chýry o poctivej kvalite

Trendu sa rozhodol využiť Zikmund Jelínek, ktorý v roku 1891 založil vlastnú pálenicu – jeho destiláty získali už skoro množstvo ocenení a od roku 1910 sa dá jeho podnik označovať za veľkopálenicu. Hlavnými výrobkami bola slivovica a borovička.

Šesťdesiatročný zakladateľ odišiel v roku 1919 na dôchodok a prenechal vedenie firmy svojim synom Rudolfovi a Vladimírovi. Tí na počesť otca zaregistrovali názov „Zikmunda Jelínka synové“ a hneď jeden z prvých krokov bratov sa ukázal byt kľúčový pre neskorší rozvoj – v roku 1921 kúpili nie príliš prosperujúcu pálenicu Razov (založenú miestnymi roľníkmi v roku 1894, preto názov Roľnícky akcionársky závod ovocinársky, teda RAZOV) a preniesli tam časť výroby. Závod v Razove mal zo všetkých vizovických páleníc pred sebou najlepšiu perspektívu vďaka svojej polohe za mestom s možnosťou rozšírenia na okolité pozemky a vďaka blízkosti železničnej trate. A tu firma Rudolf Jelínek sídli až do dnešných dní.

Z Moravy až do Ameriky

Od roku 1926 sa bratia Jelínkovci rozhodli pokračovali v podnikaní samostatne. Vladimír si ponechal názov „Zikmunda Jelínka synové“, Rudolf Jelínek, ktorý ostal v Razove, prepožičal firme svoje meno.

Rudolf, aj vďaka svojmu židovskému pôvodu, začal v roku 1933 s výrobou kóšer slivovice. Už v roku 1934 ju začal s úspechom vyvážať do USA, kde bol po skončení prohibície po pálenkách obrovský dopyt. A Rudolf toho patrične využil – stal sa druhým najväčším dovozcom destilátov do Spojených štátov, čím preslávil svoje meno, no tiež meno Vizovíc po celom svete.

Z útlmu do sveta

Rozvoj vizovických páleníc aj podnikov oboch bratov Jelínkovcov krutým spôsobom prerušila druhá svetová vojna. Takmer všetci členovia rodiny Jelínkovcov, vrátane Rudolfa a jeho manželky Ireny, zahynuli v roku 1944 v koncentračnom tábore v Osvienčime. Zachrániť sa podarilo len synom Rudolfa Jelínka – Zdeňkovi a Jiřímu. Po oslobodení sa obaja ujali vedenia firmy, bohužiaľ, len nakrátko – Zdeněk dostal tuberkulózu a rok po vojne ako 25-ročný zomrel. Podnik prevzal mladý Jiří, ktorý dosiahol plnoletosť v roku 1947, no už rok nato prišla ďalšia osudová rana – znárodnenie.

Rodinný majetok Jelínkovcov pripadol štátu a posledný majiteľ Jiří Jelínek odišiel s rodinou do exilu. Ešte pred emigráciou sa pod nátlakom dohodol so štátom na registrácii originálnej obchodnej značky RUDOLF JELÍNEK, ktorú potom používal národný podnik ďalších štyridsať rokov. V 50. – 60. rokoch sa podnik v rámci rôznych reorganizácií presúval od jedného národného podniku k druhému, až zakotvil pod krídlami Slováckych konzervární Uherské Hradište. Ako vyhlásený exportný závod sa špecializoval na výrobu pre zahraničie a vývoj nových kvalitných značiek liehovín: Luhačovická bylinná, Marty Brandy, likérové vína a podobne.

Tradície zostávajú

Na prahu 21. storočia je RUDOLF JELÍNEK GROUP SE, a. s. najväčším výrobcom ovocných destilátov na svete. Avšak odkaz rodiny Jelínkovcov a stáročné tradície pálenia na Valašsku sú v nej hrdo rozvíjané ďalej: firma sa vrátila ku svojim koreňom, nadviazala na úspešný export produktov do USA a buduje aj pálenice v zahraničí, napríklad v Bulharsku, Rumunsku alebo v Chile. Pritom však pestuje aj vlastné ovocie – má slivkové sady vo Vizoviciach, marhuľové na južnej Morave, čerešňové v Kostoľanoch a na Janovej hore nad Vizovicami vysadila divé trnky a borievky. Plochy vlastných sadov, ktoré k tejto krajine patria odnepamäti, spoločnosť Rudolf Jelínek neustále rozširuje, aby tak naďalej ctila tradície svojich zakladateľov.

ČO STE MOŽNO NEVEDELI:

  1. SADY RUDOLF JELÍNEK:

Neoddeliteľná súčasť spoločnosti, vďaka ktorej je firma najväčším pestovateľom sliviek v Českej republike. Pred 100 rokmi rástlo vo Vizoviciach okolo 70 tisíc ovocných stromov, dnes je to však už len zlomok tohto množstva. Spoločnosť preto neustále vysádza nové plochy a tak dnes má na 61 hektároch viac ako 21 tisíc stromov a 9 odrôd len vo Vizoviciach, celková rozloha všetkých sadov zaberá 178 hektárov. Dlhodobým zámerom spoločnosti R. Jelínek je vlastniť 200 hektárov vlastných výsadieb, pretože vďaka páleniu z vlastného ovocia má firma väčšiu kontrolu nad kvalitou surovín a dosahuje tak jedinečnú chuť a jemnosť svojich výsledných produktov.

  1. TYPICKÝ BUDÍK:

Ovocné destiláty od Rudolfa Jelínka spoznáte ľahko – podľa typickej fľaše, ktorá je vďaka kvôli svojmu tvaru označovaná ako „budík“. No aj táto ikonická fľaša prešla svojou obmenou –  v roku 2018, takmer po dvojročnom intenzívnom vývoji, prišla v renovovanej podobe. Nová fľaša je výsledkom spolupráce s moravskou sklárňou – výrazným prvkom sa stalo logo R. JELÍNEK, ktoré je pre spotrebiteľov jasnou zárukou kvality.