Blíži sa sezóna festivalov. Čo budete piť?

Energetické nápoje sú bežne dostupné na regáloch potravín, čerpacích staníc, či stánkov s občerstvením. Predovšetkým v lete sa stávajú jednou z možností ako sa dlhšie udržať v bdelom stave vďaka svojmu obsahu kofeínu. Ako je to v skutočnosti s ich konzumáciou? Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) preskúmal ich účinky, a dospel k prekvapivým výsledkom.

Je dobré vedieť, že káva obsahuje rovnaké množstvo kofeínu ako 250 ml plechovka energetického nápoja. Kofeín sa pritom nachádza aj v sódach, čaji, a dokonca čokoláde (jednotlivé množstvá kofeínu na obrázku). Výrobcovia energetických nápojov však vždy umiestňujú na svoje obaly výstrahu, že sa majú užívať s mierou.

Obsah kofeínu

Na úvod je dôležité upozorniť, že objektom výskumu bolo 66 531 zdravých dospelých ľudí. Znamená to, že v prípade adolescentov sa množstvo a miera konzumácie týchto nápojov líši, resp. sa odporúča vo veľmi obmedzenej miere. Z výskumu so spomínanými dospelými EFSA vyhlásila, že každý môže v priebehu dňa bez ohrozenia zdravia vypiť maximálne 400 mg množstva kofeínu, čo predstavuje maximálne 5 plechoviek energetických nápojov. Ak vypijeme dve plechovky (s maximálnym množstvom 200 mg kofeínu) energetického nápoja za sebou, tak ani v tomto prípade to nepredstavuje pre naše zdravie hrozbu. Toto množstvo nevyvoláva žiadne zmeny v krvnom tlaku, krvnom obehu myokardu, telesnej teplote a rovnováhe vody. Okrem toho nezhoršuje výkon pri športových činnostiach.

Jednou z najspornejších mýtov je miešanie energetických nápojov s alkoholom. V prípade, ak sa rozhodnete si namiešať takýto „drink“, pozorne si prečítajte, či váš energetický nápoj obsahuje taurín. Mnohé z nich už túto látku neobsahujú, a preto sú kombinovateľné s alkoholom, nakoľko kofeín nemá preukázané nežiaduce účinky v spojení s alkoholom.

Kedy začne pôsobiť?

Energetické nápoje konzumujeme najradšej studené. Chladnejšia teplota nápoja zapríčiňuje, že sa nám kofeín rýchlejšie dostáva do krvného obehu a jeho účinky sú okamžité.  Pečeň – orgán, ktorý je najviac zodpovedný za rozklad kofeínu, spracuje po približne 4 – 5 hodinách už polovicu jeho prijatej porcie. Po 8 hodinách dôjde k rozkladu až 75% spomínaného stimulantu. Štúdia potvrdila, že energetické nápoje naozaj podporujú funkcie mozgu ako je pamäť, pozornosť a reakčný čas.

Ak teda na festivale, alebo na nejakej večernej akcii pocítite únavu, ale nemáte chuť na kávu, môžete siahnuť po energetickom nápoji v rozumnej miere. Tá sa však týka v konečnom dôsledku všetkých nápojov, či jedál na týchto podujatiach.