5 najväčších tučkov v dejinách

Plavková sezóna sa nezadržateľne blíži a vás pri tej predstave zalieva studený pot? Naozaj sa hanbiť nemusíte, ručíme vám za to, že na tom nie ste až tak zle. Neveríte? Tak si dajte v pohode niečo dobré a prečítajte si o piatich najväčších tlsťochoch. A ešte jeden povzbudivý postreh pre dámy. Všimli ste si, že sa v tomto zozname objavila iba jedna žena?

  1. Jon Brower Minnoch – Zberateľ rekordov

Zatiaľ drží neprekonané prvenstvo najťažšieho muža na svete. A to dokonca 38 rokov po svojej smrti. Američan Jon Brower Minnoch, ktorý sa narodil v roku 1941, vážil už v 12 rokoch 133 kilogramov. Príčina jeho nadváhy bola diagnostikovaná ako zriedkavé ochorenie, kedy sa v tele človeka zadržiava voda. Jeho váha preto nekontrolovateľne narastala. Pri výške 185 cm dosiahla rekordných 635 kg! Napriek tomu mu tento viditeľný hendikep nezabránil nájsť životnú lásku. Jeho budúca nevesta Jeannette vážila v deň svadby 50 kg! Razom sa tak tento nevyvážený pár zapísal medzi svetové rekordy ako manželia majúci medzi sebou najväčší váhový rozdiel. Zaobstarali si dokonca aj dve deti. Rodinnej pohody si však enormný tlsťoch príliš neužil. Vo svojich 36 rokoch bol hospitalizovaný s dýchacími a srdcovými ťažkosťami. Pri prevoze do nemocnice mu musel asistovať tím hasičov a záchranárov. V nemocnici bol uložený na špeciálne dve spojené obrie postele. Hoci po nariadenej prísnej diéte (1 200 kcal na deň) dokázal schudnúť cez 400 kíl, o rok neskôr jeho váha opäť vzrástla na tú pôvodnú. Svoje nevyliečiteľnej chorobe Jon Brower Minnoch podľahol v 41 rokoch.

  1. Khalid bin Mohsen Shaar – Príbeh so šťastným koncom

A potom, že sa zázraky nedejú! Dôkazom je neuveriteľný životný príbeh ešte len 27-ročného Sauda, ​​ktorý ešte v roku 2013 vážil 610kga získal tak nezávideniahodné prvenstvo – najtlstejší žijúci muž na svete. Khalid mal pri získaní medaily najväčšieho tlsťocha iba 22 rokov! Keď sa o jeho neradostnom osude dozvedel saudský kráľ Abdulláh, nechal mladého muža okamžite previezť do nemocnice v Rijáde. Jeho presun však vôbec nebol jednoduchý. Z domu, z ktorého niekoľko rokov nevychádzal, ho museli presunúť pomocou vysokozdvižného vozíka, ktorým bol kamiónom prevezený do lietadla. V starostlivosti odborníkov na špecializovanej klinike schudol za šesť mesiacov o neuveriteľných 320 kg, teda na polovicu svojej pôvodnej váhy. A jeho životný happyend pokračoval – pred rokom vystúpil v arabskej televízii Al Arabiya, kde všetkým vyrazil dych. Namiesto valiaceho sa tlsťocha sa divákom predstavil dobre vyzerajúci štíhly mladík vážiaci iba 68 kg! Koľko stoviek kilogramov sa mu podarilo schudnúť, isto zvládnete spočítať sami.

  1. Manuel Uribe – Diéta podľa hviezd

Sedavému štýlu zamestnania a nezdravej americkej strave prikladal nárast svojej extrémnej váhy Mexičan Manuel Uribe. Ťažko možno uveriť jeho tvrdeniu, že potom, čo so svojou manželkou nelegálne emigroval z Mexika do Spojených štátov a začal vo veľkom pojedať hranolky, hamburgery a všade dochádzať autom, ručička na jeho odolnej váhe ukazovala 597kilogramov. Faktom je, že ani lekári a odborníci nedokázali nájsť príčinu Mexičanovho nekontrolovateľného priberania. Jeho zúfalstvo, potom čo ho kvôli jeho nadváhe opustila žena, ho doviedlo až do verejnoprávnej mexickej televízie, kde predniesol srdcervúci prejav s prosbou o pomoc. Vypočul ho známy lekár Barry Sears – autor tzv. zónovej diéty, na ktorej nedajú dopustiť hollywoodske herečky Jennifer Aniston či Demi Moore. Keď Manuel obmedzil sacharidy, jedol päťkrát denne malé porcie z prevažne hydinového mäsa, zeleniny a vajíčok, výsledok sa dostavil a obézny pacient dramaticky schudol. Táto zmena mu priniesla aj šťastie v láske. V roku 2008 sa druhýkrát oženil. Jeho váha napriek tomu stále nedovoľovala, aby sám došiel k oltáru. Na svoju veľkolepú svadbu, ktorú naživo nakrúcal Discovery Channel, a na ktorú dorazilo cez 400 hostí, bol privezený v špeciálne vystuženej, slávnostne vyzdobenej posteli a všetko vyzeralo zaliate slnkom. Bohužiaľ, len na krátku dobu. Po troch rokoch aj druhé manželstvo skončilo a Manuel v roku 2014 vo svojich 48 rokoch zomrel na zlyhanie srdca a pečene.

  1. Juan Pedro Franco – Krôčik po krôčiku

Už druhý Mexičan, ktorý sa dostal do tejto nelichotivej päťky. Až 34-ročný Juan Pedro Franco vážil ešte pred dvoma rokmi 595kilogramov, čím sa zapísal do Guinnessovej knihy rekordov ako najtlstejší žijúci muž. Vtedy bol mladík pripútaný na obrie lôžko a život mu sužovali ohrozujúce neduhy ako cukrovka, vysoký krvný tlak a skoro nefunkčné pľúca, kvôli čomu musel byť 24 hodín napojený na dýchacie prístroje. Keď lekári začali biť na poplach, pod vedením odborníka José Antonia Castanedu, ktorý mu diagnostikoval hypotyreózu, čo je závažné ochorenie štítnej žľazy, ktoré spôsobuje narušenie všetkých metabolických dejov v tele, začal s prísnou stredomorskou diétou. V roku 2017 podstúpil operáciu žalúdka, keď mu bol jeho objem zredukovaný o 80%! A výsledky boli ohromujúce. V minulom roku vážil už „len“ 345 kilogramov a lekári očakávajú v nasledujúcich mesiacoch postupné zníženie o minimálne ďalších sto kíl. A ako sa Juanovi zmenil po tejto radikálnej redukcii váhy život? Hoci stále nemôže dýchať bez prístrojov, už nemusí stráviť celý deň nehybným ležaním v posteli. Snaží sa cvičiť pomocou špeciálne vyrobeného kolesa na ručný pohon alebo dvíha činky. Cvičím každý deň, pretože vidím výsledky. Verím, že keď všetko pôjde dobre, raz sa postavím na nohy a budem chodiť, to je môj najväčší sen,“ prezradil mladý Mexičan, ktorý vo voľnom čase pletie šály, rád spieva a hrá na gitaru. Hoci sa všetko zatiaľ vyvíja dobre, lekári neprepadajú príliš veľkému optimizmu. Jeho obezita je stále enormná, aj keď robí veľké pokroky a má veľkú snahu so sebou niečo robiť, čaká ho ešte dlhá cesta,“nechal sa počuť jeho ošetrujúci lekár. Ten zároveň poukazuje na alarmujúci rast počtu obéznych ľudí. Podľa OSN je všetkých 58 % ľudí trpiacich enormnou nadváhou práve z Latinskej Ameriky, konkrétne Mexiko je jednou z najviac zasiahnutých krajín. Hneď v závese sú Spojené štáty americké, kde obézni občania pribúdajú až desivou rýchlosťou. Ich dramatickú cestu k nižšej váhe a normálnemu životu prináša relácia na TV stanici TLC – Môj 270 kg život (My 600lb Life).

  1. Carol Ann Yager – Širšia než dlhšia

To naozaj nie je len obyčajné zvolanie. Táto najtlstejšia žena sveta totiž pri výške 170 cm merala do šírky cez 1 a pol metra! Za príčinu svojej neuveriteľnej obezity označila táto Američanka narodená v roku 1960 sexuálnemu zneužívaniu blízkou osobou v detstve. Tento traumatický zážitok zaháňala tým najmenej vhodným spôsobom – prejedaním. V roku 1993 dosiahla jej váha 544kilogramov. Postupné zlyhávanie orgánov, dýchacie problémy, atrofovanie svalov a nebezpečne vysoká hladina cukru ju donútili vyhľadať lekársku pomoc. V nemocnici jej bola nasadená prísna diéta (1 200 kcal/deň), po troch mesiacoch zvládla zhodiť 236 kilogramov, čo sa doteraz nikomu za tak krátku dobu nepodarilo. Napriek tomu nebola schopná bez pomoci svojich blízkych fungovať. Každý presun z domu do nemocnice vyžadoval asistenciu dvadsiatich hasičov. Z Carol Ann sa kvôli jej nekonečnému boju s váhou stala mediálne známa osobnosť, vystúpila dokonca v šou Jerryho Springera, kde sa rozhovorila o svojich útrapách s touto zákernou chorobou. Tej nakoniec podľahla v roku 1994. Mala vtedy len 34 rokov.