Keď menštruácia bolí – čo s tým?

Menštruácia je prirodzenou súčasťou života ženy – ženské telo bolo stvorené na počatie, vynosenie a porodenie malého človiečika. Menštruácia nastáva, keď to nevyjde. A celkom logicky, keďže žena nie je celý svoj (plodný) život tehotná, k slovu sa dostáva aj často neobľúbená, ženami zazlievaná menštruácia. Niektoré ženy ju prežijú bez väčších ťažkostí, pre niektoré je to však hotová tortúra – každý mesiac!

Každých približne 28 dní očakávajú strašiaka, ktorého nástup si nemožno nevšimnúť – bolesti v podbrušku, silné kŕče, nervozita. V kalendári im svieti očakávaný termín jej príchodu a menštruácii a strachu z nej podriaďujú celý svoj program. Rušia pracovné stretnutia, ktoré nie sú nevyhnutné, neplánujú si rande s priateľmi, povinnosti a úlohy obmedzia na minimum, žiadne kino, párty – len v tichosti pod perinou pretrpieť tie prvé dva – tri dni. A keď to celé skončí, o mesiac sa môžu zase „tešiť“…

Menštruácia – prečo bolí?

Pri menštruácii dochádza k odlupovaniu stielky maternice, keďže počas ovulácie nedošlo k oplodneniu vajíčka, ktoré by sa v nej uhniezdilo, aby sa v tele ženy začal vyvíjať nový život. Pre zdravie dieťatka je dôležité, aby mala stielka maternice optimálne parametre a bola vždy „čerstvá“, preto sa tá stará odlúpi a s menštruačnou krvou vylúči cez otvor krčka maternice a cez pošvu von z tela ženy. Aby mohlo dôjsť k vylučovaniu, vplyvom hormónov sa otvor krčka maternice rozšíri – a práve to pociťujeme ako bolestivé. Práve hormóny prostaglandíny sú zodpovedné za sťahovanie svalstva maternice pri vypudzovaní stielky maternice spolu s menštruačnou krvou. Pokiaľ je hladina prostaglandínov v tele ženy vyššia ako štandardne, sú aj kŕče silnejšie a bolesť väčšia.

Bolestivá menštruácia s prítomnosťou menštruačných kŕčov má aj svoje lekárske pomenovanie – dysmenorea. S tzv. primárnou dysmenoreou sa trápia hlavne mladé slečny, ktoré majú svalovinu maternice stiahnutú – to však často vyrieši prvý pôrod, kedy dôjde k spriechodneniu pôrodných ciest a krček maternice sa už počas nasledujúcich menštruácií nemusí natoľko rozširovať a hladina hormónov v tele ženy sa stabilizuje. Nie vždy je to však pravidlo, na ktoré sa dá spoľahnúť – a bolestivá menštruácia pretrváva, hoci je už žena (aj viacnásobnou) matkou.

Tzv. sekundárna dysmenorea postihuje hlavne ženy po tridsiatke a bolesť počas menštruácie môže signalizovať prítomnosť ochorenia – napríklad zápaly vnútorných gynekologických orgánov, myómy na maternici, zrasty po operáciách v oblasti panvy či endometriózu. Ženy by teda bolestivú menštruáciu nemali podceňovať (hlavne, ak ňou predtým netrpeli) a mali by vyhľadať odbornú pomoc gynekológa. Po odstránení príčiny bolesti problémy s bolestivou menštruáciou často vymiznú.

Pomôžte si – do 15 minút!

Čo však ak vás bolesť a menštruačné kŕče trápia – tu a teraz? K menej ráznym opatreniam patrí pitie bylinkových „ženských“ čajov (hlavne tie, čo obsahujú alchemilku lekársku), obmedzenie príjmu cukrov a neprejedanie sa, dostatočný pitný režim, pravidelný pohyb a športovanie (brušné tance, joga – zvlášť cvik „zajac“ uvoľňuje bolesť v oblasti panvy), teplé obklady a teplá sprcha, vyskúšať môžete aj akupunktúru. Určite by ste mali obmedziť pitie kávy a kolových nápojov, keďže kofeín má povzbudzujúce účinky a môže bolesť zosilňovať.

Po konzultácii s gynekológom – vzhľadom na intenzitu bolesti a jej frekvenciu jej výskytu – môžete upraviť hladinu hormónov užívaním antikoncepcie, ktorá je však hormonálna. A práve to mnohé ženy odrádza. V prípade akútnej potreby môžete siahnuť aj po voľnopredajných liekoch uvoľňujúcich kŕče a zmierňujúcich menštruačné bolesti – po tzv. spazmolytikách. Takým je aj voľnopredajný liek Buscopan 10 mg obalené tablety s účinnou látkou butylskopolamíniumbromid, ktorý je bežne dostupný v lekárňach bez lekárskeho predpisu. Pôsobí na hladké svaly v brušnej a panvovej oblasti, teda lokálne – nezaťažuje celý organizmus. Neprechádza do krvi a nedostáva sa do centrálneho nervového systému. Nástup účinku lieku je do 15 minút od jeho užitia. Odporúčaná cena 10-tabletového balenia lieku je 4,50 €, odporúčaná cena 20-tabletového balenia lieku je 5,25 €.