Francúzi budú piť Dunaj

Sú to známi gurmáni a potrpia si na výborné jedlo a ešte lepšie víno. Reč je samozrejme o Francúzoch. To, že ich očarilo slovenské víno Dunaj až tak, že sa objaví na menu karte prestížnej reštaurácie l´Epuisette s  michelinskou hviezdou v Marseille, je obrovský úspech!

Karine Blanc, ktorú francúzska gastronómia pozná ako skvelú špecialistku a spolupracuje na príprave menu so šéfkuchármi najvychytenejších michelinovských reštaurácií v celom Provensálsku, bola očarená jedným  slovenským vínom natoľko, že dokonca vytvorila originálne predjedlo pre toto víno -Tekvicový krém s hubami. „Vytvorila som tento recept pre konkrétne víno, ktoré som nedávno objavila. Je to víno Slovenské Vinice Dunaj neskorý zber 2016. Jeho lahodné tóny sa budú úžasne snúbiť s týmto predjedlom,“ povedala pre portál SARABAR Karine Blanc. Predjedlo spolu s vínom budú od decembra ponúkať v známej marseillskej reštaurácii l´Epuisette.

Stojí za zmienku, že francúzske reštaurácie najradšej ponúkajú vlastné, kvalitné francúzske vína a nie je ich málo. Pri výbere vín z iných krajín sú veľmi nároční. Prednosť dávajú zaujímavým ročníkom a odrodám z malých rodinných vinárstiev pred veľkými producentmi. Presne také vína ponúkajú Slovenské Vinice. V každej sezóne sa do ich kolekcie dostane výber z toho najlepšieho, čo sa u nás urodilo. Vína starostlivo vyberá degustačná komisia zložená z expertov.  Vedie ju Jean Daniel Angibaud,  svetovo uznávaný enológ a someliér z Bordeaux, držiteľ mnohých prestížnych svetových ocenení.

Kolekciu vín ochutnajú aj v Strasbourgu

„Keď mám možnosť, rád dám ochutnať vína zo Slovenských Viníc odborníkom, napríklad, keď sa stretneme na medzinárodnej súťaži. Zaujíma ma, ako ich hodnotia,“ hovorí J.D. Angibaud. A práve vďaka jednej takejto ochutnávke sa dostal chýr o zaujímavých slovenských vínach  do reštaurácie v Marseille Po odrode Dunaj, ktorej už pripravujú miesto v zimnom nápojovom lístku, chcú ochutnať aj iné  vína z tohtoročnej kolekcie – Slovenské Vinice Pinot Noir bobuľový výber 2015, Zweigeltrebe výber z hrozna 2015, Devín neskorý zber 2016 a ďalšie.

Pretože vo svete gastronómie tamtamy tiež fungujú a správy o novinkách sa šíria rýchlosťou blesku, vína zo Slovenských Viníc chcú ochutnať aj v ďalších dvoch top reštauráciách  v Strasbourgu. Vo vyhlásenej reštaurácii Buereiheisel s dvoma „michelinkami“, ktorú často navštevujú aj politici z Europarlamentu,  a vo vychytenej reštaurácii Oenosphere.

Lahodné tóny Dunaja

Víno, ktoré zaujalo francúzskych odborníkov, pochádza z Juhoslovenskej vinohradníckej oblasti, z obce Svodín zo strekovského regiónu a patrí do jesennej kolekcie značky Slovenské Vinice. Dunaj je suché červené víno sýto rubínovej farby s fialkastým okrajom. Prekvapí prenikavou vôňou tmavého bobuľového ovocia, predovšetkým čučoriedok a slivkového perníku. Má plnú korenistú, ovocno-šťavnatú chuť s jemným zamatovým záverom. Aby si zachovalo svoju mimoriadnu kvalitu a buket, servíruje sa vychladené na 16 – 18 stupňov C.  Je to vynikajúca voľba k menu s korenistým predjedlom a ku všetkým grilovaným a pečeným tmavým mäsám.

„Sme hrdí na naše vína zo Slovenských Viníc, ktoré oceňujú aj v zahraničí, osobitne v takých vychýrených reštauráciách, ktoré získali michelinské hviezdy,“ neskrýva radosť z úspechu Peter Havrilák, manažér značky Slovenské Vinice a dodáva, že slovenskí spotrebitelia si môžu vychutnať Dunaj a ďalšie vína z kolekcie vo vybraných slovenských reštauráciách,  prípadne sa dozvedieť viac na www.slovenskevinice.sk .