Na Slovensku vznikne nové logistické centrum pre C&A v krajinách CEE

Po úspešnom otvorení prvých pobočiek s novým predajným konceptom na svojich hlavných európskych trhoch mení módny koncern C&A prístup aj v ďalších oblastiach podnikania. Centrálne logistické a distribučné centrum v Trnave bude od roku 2019 zásobovať všetky pobočky 9 krajín obchodného regiónu centrálnej a východnej Európy (CEE) C&A vrátane Slovenska. Počas toho vznikne na Slovensku až 180 nových pracovných miest. Súvisí s tým aj nová koncepcia v oblastiach IT a logistiky, ktorá C&A umožní stať sa vedúcim omni-channel maloobchodníkom v centrálnej a východnej Európe.

Viedeň, 11.07.2017. Spoločnosť C&A do roku 2019 kompletne zmení logistiku, IT a distribúciu tovaru v 9 krajinách CEE (Rakúsko, Chorvátsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Česká Republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko). C&A sa tak stane jedným z najmodernejších omni-channel maloobchodníkov textilného priemyslu.

V budúcnosti sa chce spôoločnosť cielene a ešte flexibilnejšie sústrediť na potreby svojich zákazníkov a tie aj do bodky splniť. Tým položí základy pre hospodársky úspešnú, konkurencieschopnú budúcnosť, v ktorej jej zákazníci budú môcť nakupovať, objednávať, skúšať a vymieňať tovar kdekoľvek, kedykoľvek a akokoľvek. „Z tohto dôležitého a veľkého kroku pre našu spoločnosť sa veľmi teším, a obzvlášť z toho, že sme si za budúce logistické centrum pre krajiny CEE mohli zvoliť práve Slovensko,“ hovorí Norbert W. Scheele, regionálny manažér pre C&A Austria & CEE.

C&A modernizuje distribúciu v CEE

C&A reaguje modernizáciou IT, logistiky a distribúcie na nové potreby zákazníkov. Cieľom spoločnosti je bezproblémová koordinácia internetových nákupných kanálov a nákupného zážitku v kamenných pobočkách, ako aj podstatné zrýchlenie dodávania tovaru do pobočiek.

„Centrálnym bodom nákupného zážitku našich zákazníkov je dostupnosť tovaru v našich pobočkách. Očakáva sa, že tovar musí byť vo veľmi krátkom čase dostupný v kamennej predajni. Preto budeme od roku 2019 centralizovať našu logistiku a distribúciu pre 9 krajín nášho zoskupenia CEE z geografického a infraštruktúrneho hľadiska do najvhodnejšieho miesta. Týmto miestom je práve Trnava. S centrálnym distribučným centrom, ktoré technologicky a stavebne zodpovedá všetkým štandardom roku 2019, a ktoré sa podľa možností nachádza v strede nášho zoskupenia, docielime, že všetky pobočky 9 krajín CEE môžu byť cez noc kompletne zásobené tovarom. Všetok tovar predaný počas dňa bude nasledujúci deň opäť dostupný vo všetkých veľkostiach a špecifikáciách,“ povedal Willem Eelman, Chief Operations Transformation Officer pre C&A.

Nákupný zážitok 4.0 v C&A: technológia JDA a RFID

V rámci projektu investuje C&A do popredného svetového softvérového riešenia „JDA“ na báze cloudu, ktoré poskytuje úplne nový pohľad na kompletný distribučný reťazec spoločnosti. Plánovanie, objednávanie a dodávanie tovaru do seba v novom systéme dokonale zapadá a umožňujú podstatne lepšiu a efektívnejšiu spoluprácu všetkých zúčastnených, od textilnej produkcie až po predavačky a predavačov na pobočkách. Informácie o tom, kde a kedy bude tovar najrýchlejšie dostupný, budú vďaka novej transparentnosti v distribučnom reťazci poskytované s absolútnou presnosťou.

Zákazníci sa tiež môžu rozhodnúť, či si nechajú želaný tovar zaslať domov alebo či má byť tovar pripravený na osobný odber na predajni. Ďalšou zmenou je rozsiahle zavedenie novej technológie RFID na báze rádiových vĺn, ktorá bola zo strany C&A komplexne testovaná, a ktorá poskytne informácie k aktuálnemu miestu skladovania každého jedného kusu oblečenia v každom úseku distribučného reťazca, a to v reálnom čase. „Inteligentné riešenie týchto nových technológií bude mať veľmi pozitívny dopad na nákupný zážitok v C&A,“ hovorí Norbert W. Scheele.

Až 180 nových pracovných miest na Slovensku

C&A momentálne prevádzkuje dve logistické a distribučné centrá pre 9 krajín CEE. Ani jedno z existujúcich distribučných centier, v rakúskom meste Enns a v Novom Meste nad Váhom na Slovensku, nespĺňa nevyhnutné požiadavky na veľkosť a infraštruktúru s cieľom plnenia nových úloh zoskupenia CEE. Tieto rámcové podmienky nemôžu byť zo strany C&A vytvorené ani stavebnými opatreniami na jednom z existujúcich centier. Až do úplného uvedenia do prevádzky nového distribučného centra v Trnave, ktoré je plánované na jar 2019, bude zachovaná prevádzka v Novom Meste nad Váhom.

„V súlade s hodnotami nášho koncernu sme o tomto rozhodnutí už teraz, teda dva roky pred nevyhnutným presunutím prevádzky, informovali ako našich 171 zamestnancov v Novom Meste nad Váhom, tak aj kontaktných partnerov v regionálnej politike. Hospodárske centrum Nové Mesto má tak 2 roky na nájdenie optimálneho riešenia na budúce využitie priestorov. Naši zamestnanci majú do roku 2019 garanciu zamestnania v spoločnosti C&A. Podľa možností tiež chceme čo najviac zamestnancov presvedčiť, aby nás nasledovali do nového distribučného centra vzdialeného približne 60 kilometrov od súčasného miesta. Férové riešenie pre všetkých zúčastnených je pre nás veľmi dôležité a momentálne zhodnocujeme tiež možnosti podpory, okrem iného aj zavedenie kyvadlovej autobusovej dopravy. Okrem toho bude na Slovensku vytvorených približne 180 nových pracovných miest a náš slovenský tím v distribučnom centre tým rozšírime na približne 350 zamestnancov,“ hovorí Norbert W. Scheele.

C&A od týchto opatrení očakáva progresívnu a konkurencieschopnú obchodnú činnosť v rámci CEE. Ďalším rozvojom v oblasti distribúcie, IT a logistiky sa C&A zameriava na modernizáciu svojich pobočiek s novým konceptom obchodov zameraným na potreby zákazníkov.