Chladivý obklad pomôže na úpal

Gelový vankúš oceníte v horúcich dňoch leta na schladenie a zmiernenie úpalu. Opakovane použiteľný obklad zostáva pružný až do teploty -18 stupňov Celzia aby sa aj vychladený dokázal prispôsobiť postihnutej časti tela. Pri úpale sa prikladá na hlavu, šiju alebo slabiny. Ak nájde trvalé miesto v chladničke, možno ho kedykoľvek pohotovo použiť aj na zastavenie krvácania z nosa, zmiernenie opuchu, modrín, pri bodnutí hmyzu, horúčke, bolesti zubu, vyvrtnutí členka či natiahnutí svalu. V zimných mesiacoch ho možno použiť i opačne. Po zohriatí v mikrovlnnej rúre poslúži ako horúci obklad – stimuluje krvný obeh a uvoľňuje napätie. Pomôže pri bolestiach krížov, chrbta, svalov, reumatických bolestiach alebo celkovom napätí. Dostupná je aj menšia verzia s detským motívom tučniaka.

Príznaky úpalu

Úpal sa prejavuje bolesťami hlavy, malátnosťou, únavou, závratmi, zrýchleným dýchaním, zrýchleným tepom. Pokožka je suchá,  horúca a bez potu. Stav sa môže zhoršovať do kŕčov, bezvedomia až do šokového stavu. Zároveň sa výrazne zvyšuje telesná teplota postihnutého, ktorá môže dosiahnuť až 40 stupňov Celzia.

Prvá pomoc

Postihnutého treba preniesť do tieňa, ideálna je dobre vetraná miestnosť, uložiť v polosede. Uvoľniť treba odev a dopĺňať tekutiny s chýbajúcimi minerálmi (iónové nápoje, mierne osolená voda). Pomôžu studené  zábaly alebo sprcha, ale teplota musí klesať pomaly, aby nedošlo k tepelnému šoku. Ak nemáme tieto možnosti, prikladajte ľadové obklady na čelo, zátylok a slabiny.

Zdroj: Hartmann-Rico