V Modre bude Nebo na zemi a Kino na nebi

„Nebo na zemi“ v rytme slow foxtrotu a tanga zažijete už 17. júna v Modre – Harmónii, počas Modranského pikniku. Na slnečnej lúke Otčenáške sa vrátite v čase až do začiatku 20. storočia vďaka dobovo ladenému programu, kostýmom, piknikovým košom, dekám a slnečníkom. Tradičný modranský piknik každoročne láka návštevníkov svojou nezabudnuteľnou komornou atmosférou. Tento rok  si prídu na svoje milovníci hier Voskovca a Wericha, ale aj dobrej swingovej tancovačky. Dizajnérski fajnšmekri ocenia nočné rozvietenie inštalácie dobových lámp zo zbierok Slovenského múzea dizajnu.

Luxuné vily aplpského štýlu, tančiarne, prírodný slnečný kúpel, prechádzky na čerstvom vzduchu – takto vyzeralo známe letovisko Harmónia v Modre na začiatku 20. storočia. Modrania a hostia zo širokého okolia sa už siedmy rok nechávajú unášať hudbou, noblesou a atmosférou 20. a 30. rokov minulého storočia počas modranského pikniku. Po jeho otvorení o 13.00 hod, už tradične zatlieskajú slávnostnej jazde prvého česko-slovenského auta Tatra Prezident z roku 1897 a pozrú si jazdu historických bicyklov zo zbierok združenia Tyrnaviavelo a Velo Orbis Majerov a syn.

Deti zabaví rodinné bábkové divadielko Marioneta, ktoré udržiava tradíciu rodinného bábkového divadla na Slovensku z obdobia rokov 1918 – 1938. Dámy a páni, ktorí sa na Modranský piknik pripravia a prídu v dobových kostýmoch sa môžu predviesť na súťažnej módnej prehliadke. Program je bohatý na divadelné aj tanečné vystúpenia. Riaditeľka Kultúrneho centra v Modre Marcela Kvetková upozorňuje na vystúpenie Charlie. „Mím Vlado Kulíšek je jeden z najlepších európskych imitátorov Charliho Chaplina a jeho voľná improvizácia je naozaj umelecký zážitok. Odporúčala by som aj komediálnu divadelnú revue Divadla oProti z komickými výstupmi z hier Voskovca a Wericha – Nebo na zemi,“ uzavrela svoje tipy Marcela Kvetková.

Svetlo na zemi čaká na hostí večer, keď sa rozsvietia inštalácie dobových lámp zo Slovenského múzea dizajnu a Kino na nebi počas premietania nemého filmu so živým klavírnym sprievodom Petra Tarkaya. Nudiť sa počas Modranského pikniku nebudú deti ani dospelí. Organizátori pripravili bohatý sprievodný program plný workshopov, dobových spoločenských a športových hier, kreslenie a maľovanie. Ak máte chuť na špacírku, nenechajte si ujsť prechádzku po historických vilách Harmónie, ktoré vám ukáže primátor Modry Juraj Petrakovič.