Viete, čo pijete? Aj vo vode, ktorú denne pijeme, je rozdiel

Voda je základom života a v tele zohráva mnoho dôležitých úloh. Bez jedla človek vydrží aj týždne, ale bez vody len pár dní. A na to, aby všetky telesné funkcie pracovali správne, treba telo neustále zásobovať vodou. Lenže – nie je voda ako voda! Ako sa v tom vyznať? Prinášame malý návod.

„Vymeňte rannú kávičku za pohár čistej pramenitej vody a prvé výsledky sa dostavia už o niekoľko dní.“

Každodenné pitie – pramenitá voda
Najvhodnejšia na každodenné pitie je čistá pramenitá voda, ktorá by mala tvoriť 90% denného pitného režimu. Toto pravidlo si mnohí neuvedomujú a miesto vody pijú čierny čaj alebo kávu. Dokonca ani minerálky nie sú ideálnym riešením pravidelného pitného režimu práve pre zvýšený obsah minerálnych látok. Takže si pozorne vyberajte, čo budete piť každý deň!

“Pramenitá voda obsahuje minerály v rozmedzí 150-400 mg/l a zo zákona sa do nej nesmú pridávať žiadne iné látky s výnimkou oxidu uhličitého – CO2, čím sa stáva ideálnym spoločníkom na každý deň,” dodáva Ing. Beata Karvašová, zodpovedná za kontrolu kvality pramenitej vody z Rajeckej doliny.

Pite niekoľkokrát za deň
„Pitný režim by sme mali rozložiť počas celej aktívnej časti dňa – doháňať množstvo tekutín pred spánkom nie je dobré riešenie. Počas odpočinku sa spomaľuje trávenie, tiež plný močový mechúr nás navyše bude nútiť vstať na toaletu a spánok tak nebude plnohodnotný. Pitie vody rovnomerne v priebehu dňa tak zvyšuje jej účinnosť pre organizmus,” prezrádza MUDr. Peter Minárik, gastroenterológ a odborník na výživu.

Dokonca aj pitie vody počas jedla má svoje pravidlá. Tráviaci systém síce pracuje oveľa lepšie, ak je dobre hydratovaný, ale to neznamená, že by sme mu mali dopriať veľké dávky vody, práve keď spracováva zjedené jedlo. Ideálne je preto piť často, hoci po menších dávkach, a vycvičit tak seba aj svoje telo na časté intervaly dopĺňania tekutín a začať by sme mali hneď zrána: ”Pravidelné pitie pramenitej vody nalačno každé ráno posilňuje zdravé chudnutie, pretože znižuje pocit hladu a znižuje sklon k prejedaniu sa,“ dopĺňa Peter Minárik.

Nie je voda ako voda. Viete, čo pijete? Pripravili sme zoznam najčastejšie používaných vôd, ktoré sa pijú v domácnosti:

1 – Pramenitá voda
Pramenitá voda je definovaná ako mikrobiologicky bezchybná voda z prírodných podzemných zdrojov, ktorej zloženie a čistota sú dané už na prameni. Spĺňať musí rad prísnych kvalitatívnych kritérií určených zákonom tak, aby bola vhodná na trvalé a priame požívanie deťmi aj dospelými. Z uvedených dôvodov sa na každodenné pitie odporúča práve pramenitá voda, ktorá svojou nižšou mineralizáciou ani pri pravidelnej konzumácii nezaťaží obličky.

2 – Minerálna voda
Minerálna voda, na rozdiel od pramenitej vody, obsahuje zvýšené množstvo určitých minerálov  (celkové rozpustené látky viac ako 1000 mg/l) a väčšinou sa používa na preventívne a liečebné účely. Aj podľa vymedzenia tohto pojmu na základe Výnosu MP SR c 608/9/2004-100 v znení neskorších predpisov minerálna voda „priaznivo pôsobí na ľudský organizmus a je v primeranom množstve vhodná ako nápoj.“

3 – Dojčenská voda 
Pramenitá, mikrobiologicky bezchybná podzemná voda, ktorá spĺňa osobitné požiadavky na kvalitu uvedené vo výnose MP SR, a tak môže byť použitá aj na prípravu stravy na výživu dojčiat a môže sa označovať „vhodná na prípravu stravy pre dojčatá“ alebo „dojčenská voda“.

4 – Voda z vodovodu
Upravená podzemná alebo povrchová voda, ktorá spĺňa požiadavky zdravotnej bezchybnosti, a preto môže byť využitá na hromadné zásobovanie obyvateľstva pitnou vodou. Je určená na pitie, varenie, prípravu potravín alebo na iné domáce účely.

5 – Pitná voda
– je vhodná na každodenné použitie, je zbavená nečistôt, obsahuje vyvážené množstvo minerálnych látok tak, aby neškodili zdraviu, mikrobiologicky bezchybná

Tipy, ako zostať hydratovaný

  • Je dôležité NIKDY nečakať na smäd.
  • Smäd nie je vždy spoľahlivým indikátorom stavu hydratácie, pretože ho môžu ovplyvniť lieky alebo rôzne zdravotné ťažkosti. Majte vždy pri sebe fľašu pramenitej vody, či už na stole, v aute, v taške alebo kdekoľvek, kde ju budete mať na očiach a kde vám pripomenie, že musíte piť.
  • Udržujte nápoj pri optimálnej teplote. Tekutiny podávané v optimálnej teplote – ani príliš horúce, ani príliš studené, môžete piť vo väčších množstvách.
  • Pite v množstve, ktoré zodpovedá miere vašich aktivít a životnému štýlu. Ak vás čaká väčšia fyzická záťaž, treba tomu prispôsobiť aj pitný režim

Čaká vás väčšia fyzická záťaž? Ak sa pripravujete na beh, je dobré vypiť v deň zvýšenej aktivity o liter až dva pramenitej vody navyše. Ideálny je príjem tekutín v menších dávkach pred fyzickou námahou, počas nej a aj po nej. Tou správnou voľbou sú 2 až 3 deci v intervale 10 – 15 minút.

Viete, koľko by ste mali vypiť vy? Vyrátajte si na kalkulačke: www.rajec.com/moj-dobry-zvyk

Pramenitá voda každý deň!