To najlepšie zo slovenských vinohradov sa stretlo v značke Sommelier Select

Hrozno musí byť zdravé na 100 %, cukornatosť starosvetsky označovaná ako neskorý zber, nemenej dôležitý je aj správny výber odrôd viniča z určitej oblasti. Všetkými týmito atribútmi sa môže popýšiť séria vín značky Sommelier Select, dostupných na pultoch siete predajní METRO.    

Na začiatku bola myšlienka sprostredkovať zákazníkom vína, ktoré by svojou vôňou, chuťou a štýlom splnili očakávania someliéra. Je predsa len pravda, že vinár a someliér majú niekedy odlišné názory na to, ako má vyzerať ideálne víno. A tak sa začal písať príbeh značky Sommelier Select

Vinica je tým prvým miestom, kde sa začína diskutovať o tom, akú skladbu odrôd vybrať

a následne, v akom štýle chceme, aby sa finálny produkt – víno prezentoval. „Do výroby zasahujeme počas celého procesu až po finálny produkt, ktorý si následne od vinára kúpime. O kvalite suroviny sa nemusíme ani baviť, pretože hrozno musí byť 100 % zdravé a pri zbere má cukornatosť starosvetsky označovanú ako neskorý zber,“ vysvetľuje head sommelier spoločnosti METRO Jozef Milčík. Je podľa neho dôležité, na čo sa ktorá surovina hodí. Z toho pramení aj rozdelenie na vína s chráneným označením pôvodu (skrutkovací uzáver) a vína s označením obce (korkový uzáver).

Svedectvo vydáva pôda

Prejav vín s chráneným označením pôvodu je smerovaný na primárnu aromatiku. Hrozno môže pochádzať z väčšej oblasti, ale kvalita hrozna ďaleko prevyšuje akostné zaradenie vín. „Dôvodom je najmä, aby sme pri sviežom, šťavnatom, novosvetskom štýle dosiahli komplexnosť. Vína charakterizuje čistota, opojná vôňa, chuť v tónoch kvetov a ovocia so sviežou kyselinkou,“ uviedol Jozef Milčík.

Vína označené názvom obce sú pomenované podľa obci, z ktorej hrozno pochádza. „Chceme, aby pôda vydala svedectvo o tom, ako sa odroda viniča správa v danej oblasti a ako sa to prejavuje vo víne,“ dôvodí Jozef Milčík s tým, že víno je zrkadlom vinice. „Preto sú tieto vína v prejave viacvrstevné a každý dúšok odhalí postupne celú paletu chutí a vôní, ktoré ďalšia archivácia vína môže posunúť do sofistikovanejších podôb.“ Rozdiel v kvalite týchto dvoch skupín vín značky Sommelier Select nie je, líšia sa aromatickým prejavom a určením vína.

Vedeli ste, že….

Málo kto z bežných ľudí možno vie, čo je symbolom someliérov. Je to tastevin – špeciálna miska vyrobená zo striebra, ktorá sa používala na degustáciu a testovanie vín. Vedeli ste, že symbol značky Sommelier Select je inšpirovaný práve tastevinom?

Ako vysvetľuje Jozef Milčík, tento symbol someliérov pochádza z Burgundska a je známy už niekoľko storočí. Tvar degustačnej misky má svoj význam – dno je vypuklé a reliéfne zdobené, čo umožňuje posúdiť silu a odtieň farby vína, najmä červeného, v rôznych uhloch svetla sviečky. Dnes táto pomôcka má najmä symbolický význam označujúca skúseného someliéra a degustátora.“ 

Zo špičkových slovenských viníc

Sommelier Select je značka, ktorú možno radiť medzi vína najvyššej kvality, vybrané someliérmi spoločnosti METRO. „Hrozno, z ktorých sa vyrába pochádza zo špičkových viníc Slovenska. Pod touto značkou nájdete vína, ktorých kvalita ďaleko prevyšuje cenu, za ktorú ich môžete kúpiť,“ je presvedčený Jozef Milčík, pričom on ako hlavný someliér veľkoobchodu pri výbere tej najlepšej kvality spolupracuje aj s externým enológom a vinármi či vinohradníkmi.