Herecká hviezda Clive Owen

Nominant na Oscara a držiteľ Zlatého glóbusu, Clive Owen, je miláčikom divákov vo Veľkej Británii, Spojených štátoch a po celom svete. Schopnosť stvárniť charaktery rôznych filmových žánrov z neho robí jedného z najvšestrannejších hercov súčasnosti. Po podmanivom výkone v hlavnej úlohe filmového hitu Krupiér režiséra Mika Hodga, ho kritici prirovnávajú k hercom ako Bogart, Mitchum a Connery.

Skutočnou hviezdou filmového plátna sa Clive stal v roku 2005. Za stvárnenie Larryho vo filme Closer režiséra Mike Nicholasa získal Zlatý Glóbus a nomináciu na Oscara. Vo filme účinkoval po boku takých hviezd ako Julia Roberts, Jude Law a Natalie Portman. Britský herec začínal svoju kariéru v televíznych filmoch natáčaných vo Veľkej Británii a USA. V roku 1991 hral v svojom prvom veľkom hite, televíznom seriáli Chancer, nasledovala divácky úspešná detektívka Druhý zrak.

Clive vo filme debutoval už v roku 1988 snímkou Vroom režiséra Beebana Kidrona v úlohe muža, ktorý opravuje staré klasické americké autá. V roku 1991 hral vo filme Stephena Poliakoffa Zatvor moje oči úlohu brata s incestnými úmyslami. V hraní výrazných charakterových postáv pokračuje vo filme Bent od Seana Mathiasa, kde ako bezohľadný homosexuál v prostredí skorumpovaného, dekadentného, nacistického Nemecka nájde životnú lásku až v koncentračnom tábore. V rokoch 2001 a 2002 už hviezdil v britskej komédii Greenfingers Joela Hershmana, v snímkach Krupiér Mikea Hodgesa a komédii Gosford Park Roberta Altmana.

Ďalšie filmy prispeli k profilácii Cliva ako brilantného herca, schopného zvládnuť rôzne typy postáv. Spoločne s Angelinou Jolie si zahrali v romantickej vojnovej dráme Hranice zlomu, nasledoval thriller Pomsta brata, dobrodružná historická dráma Kráľ Artuš, Sin City – mesto hriechu, kde si zahral po boku Brucea Willisa, Benicia Del Tora, Rosarie Dawson a Jessicy Alba. Nasledoval thriller Spika Leeho Banková lúpež s  Denzelom Washingtonom a Jodie Foster. Kritikmi ocenený film Alfonsa Cuarona Potomkovia ľudí s Julianne Moore a Michaelom Cainom, divoký thriller Michaela Davisa Len strieľaj! A historická dráma Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek s Cate Blanchett, kde stvárnil Sira Waltera Raleigha. Medzi jeho ďalšie filmy patria Dvojitá hra s Juliou Roberts od režiséra Tonyho Gilroya,  Agent v ohrození s Naomi Watts, The Intruders od  Juana Carlosa Fresnadilla, The Boys are Back od Scotta Hicksa, film Zneužitá s Catherine Keener a Violou Davis, režírovaný Davidom Schwimmerom, Elitní zabijaci s Robertom De Nirom s Jasonom Stathamom, kritikmi ocenený film Jamesa Marsha Shadow Dancer s Andreou Riseborough, snímka Guillama Caneta Blood Ties s Marion Cotillard, Zoe Saldana, Milou Kunis a Billym Crudupom a napokon film Fredyho Schepisi Words & Pictures s Juliette Binoche. Clive len nedávno dokončil produkciu sci-fi filmu Valerián a mesto tisícich planét, taktiež sa objavil v rodinnom filme The Confirmation a onedlho začne pracovať na snímkach Anon a Andorra.

Televízni diváci mohli Cliva sledovať v televíznom seriály Stevena Soderbergha The Knick, na ktorého produkcii sa Clive osobne podieľal.  Za stvárnenie postavy Dr. Thackaryho získal v roku 2014 nomináciu na Zlatý Glóbus. V americkej televízii Clive debutoval v roku 2011 filmom Hemingway a Gellhornová, kde si zahral spoločne s Nicole Kidman pod taktovkou režiséra Phila Kaufmana. Táto úloha mu vyniesla nominácie na cenu Emmy, SAG a Zlatý Glóbus.

Popri filme Clive pôsobí ako kritikmi obľúbený divadelný herec. V londýnskom divadle Young Vic stvárnil Rómea, zahral si v hre Noela Cowarda Design for Living a v hlavnej úlohe sa predstavil v originálnej hre Patricka Marbera Closer na doskách Royal National Theathre. V roku 2001 si zahral v hre A Day in the Death of Joe Egg v réžii Lawrenca Boswella a na Broadwayi debutoval v roku 2015 v divadle American Airlines Theater hrou Old Time.