Rozpozná včas riziko nebezpečnej boreliózy

Po ústupe letných horúčav sa opäť zvýši výskyt kliešťov. Prenášajú nebezpečné baktérie Borélie, ktoré môžu človeku spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti s chronickými následkami. Pomocou domáceho testu teraz možno predvídať možné ochorenie skôr než naozaj prepukne.

Veroval je nová značka osobných diagnostických testov, ktorých rýchlosť a vysokú presnosť porovnateľnú s laboratórnymi testami ocení každý, komu záleží na jeho zdravotnom stave. Test je možné vykonať pohodlne a veľmi jednoducho v domácom prostredí. Vyhodnotenie je veľmi rýchle, väčšina testov Veroval potrebuje k zisteniu výsledku iba 10 minút

Novinkou v portfóliu spoločnosti HARTMANN – RICO, ktorú ocenia ľudia predovšetkým v letných mesiacoch, je domáci test borélií z kliešťa. Pomáha včas odhaliť riziko lymskej boreliózy po napadnutí kliešťom. „Výhodou tohto testu je, že takmer okamžite a v domácich podmienkach získate cennú informáciu, či je potrebné pozorovanie a návšteva lekára, alebo sú vaše obavy s najvyššou pravdepodobnosťou zbytočné,“ vysvetľuje Markéta Pilná, produktová manažérka spoločnosti HARTMANN – RICO, a dodáva: „Vyšetrenie kliešťa, ktoré si pacient odstránil, je novou možnou voľbou pre včasnú diagnostiku.“

Lymská borelióza je ochorenie, ktoré prenášajú predovšetkým kliešte. Ochorenie, ktoré vyžaduje preliečenie antibiotikami, je však potrebné včas diagnostikovať. Pri podozrení na boréliovú infekciu hrá v prvej fáze najdôležitejšiurolu klinické vyšetrenie.

„Príznakom skorej infekcie býva zvyčajne erythema migrans, červená škvrna s bledším vnútrom, ktorá sa začne tvoriť na pokožke v okolí miesta uštipnutia po niekoľkých dňoch až týždňoch. Tá sa postupne zväčšuje na veľkosť 10 až 15 centimetrov a môže sa objaviť na rôznych častiach tela. U niektorých ľudí sa však tieto kožné prejavy neobjavia a ochorenie môže bez povšimnutia pokračovať,“ upozorňuje MUDr. Jana Bendová, praktická lekárka pre dospelých.

Na rozdiel od vírusu kliešťovej encefalitídy prítomného v slinách kliešťa, sa baktérie borélie vyskytujú v jeho čreve. Preto sa predpokladá, že pre infikovanie človeka je potrebná dlhšia doba prisatia – asi 12 až 24 hodín. Ak sa podarí kliešť odstrániť skôr, je pravdepodobnosť infekcie malá.

Inkubačná doba boreliózy je 2 mesiace, resp. protilátky v tele sú detekovateľné 3 – 6 týždňov po infekcii. Potvrdiť prítomnosť borélií vyšetrením krvi je teda možné až s odstupom niekoľkých týždňov po napadnutí. Krvné testy sa zvyknú opakovať, pretože vyšetrenia môžu vykazovať falošnú pozitivitu i negativitu a protilátková odpoveď u rôznych ľudí je značne variabilná. I preto je domáci test veľkým prínosom – v priebehu 10 minút dodá istotu.

Každý domáci test obsahuje návod s podrobnými inštrukciami krok po kroku. K dispozícii sú aj inštruktážne videá na stránke http://veroval.info/sk-sk a na YouTube kanáli spoločnosti HARTMANN – RICO.