Kúsok Talianska na bratislavskej pláži v Corso Aperol.

Návštevníci bratislavskej Magio Pláže majú možnosť zažiť po práci tzv. Aperitivo Moment. A to v zóne nazvanej Corso Aperol, kde budú môcť každý týždeň, konkrétne 21. a 28. júna, 6. a 12. júla 2016 vždy od 14,00 hod. zažiť pravú taliansku atmosféru s osviežujúcim nápojom Aperol Spritz, ležadlami, DJ-om, originálnym Piaggio Ape prerobeným na bar a VIP lounge s občerstvením.

„Aperitivo moment je obdoba nášho zvyku ´ísť na jedno´ po práci a v Taliansku je neodmysliteľnou súčasťou dňa. ´Andiamo a prendere un aperitivo´(pôjdeme na aperitív) – je jednou z okrídlených viet každého Taliana. Vo všedný deň to znamená chvíľku oddychu po každodennom pracovnom strese. Zmyslom je neformálne stráviť čas s kolegami a odreagovať sa po práci,“ uviedla brand manažérka značky Aperol pre Českú a Slovenskú republiku Eva Zakálová.

Čo je to aperitív a ako vznikol?

Ide o  alkoholický nápoj, ktorý sa podáva 15–20 minút pred začiatkom jedla. Spríjemňuje čakanie na pokrm, vyvoláva hlad a väčšiu chuť do jedla. Malo by ho byť len malé množstvo. Ide viac menej o spoločenskú záležitosť. Už v starom Ríme sa pil aperitív, aby sa tráviaci trakt pripravil na pôžitky z nadchádzajúcej hostiny. Časom sa z aperitívu stala veľmi sofistikovaná záležitosť. Veľkú zásluhu na tom majú Taliani. V Taliansku sa zrodili najznámejšie aperitívy, ako napríklad Aperol, ktorý vznikol v rodinnej firme Barbieri v roku 1919 v Padove a podľa pôvodnej receptúry sa vyrába dodnes. Pre Aperol je typická komplexná bohatá horko-sladkastá chuť, výrazná oranžová farba a len 11 % obsah alkoholu. V roku 2003 sa stal Aperol súčasťou spoločnosti Gruppo Campari a tiež najpredávanejšou liehovinou v Taliansku. Obľúbený je však aj v našich zemepisných šírkach. Svedčí o tom aj medziročný predaj Aperolu, ktorý u nás od januára do mája vzrástol o 160 %. Čo v prepočte na miešané drinky Aperol Spritz znamená, že  od začiatku roka si ich zákazníci vychutnali takmer pól milióna. A to je leto ešte len na začiatku.

Aperitivo Moment

 Aperitivo Moment sa zvyčajne koná v bare v podvečerných hodinách a často predchádza spoločnej večeri, no nie je to podmienka. Ľudia popíjajú drink a zajedajú ho tzv. finger food. Najčastejšími sú olivy, chipsy, tramezzini (drobné trojuholníkové sendviče s pomazánkami rôzneho druhu), pizzete (malé kúsky pizze), affettato (mix syrov a údenín), tortine salate (slané chlebíčky) alebo stuzzichini (rozličné jednohubky). Populárny Aperol Spritz, ktorý v posledných rokoch dobýja aj slovenský trh vznikol tak, že v 50. rokoch 20. storočia si sami spotrebitelia Aperolom vylepšili vínny strek, tzv. spritzer. Odtiaľ pochádza aj tá nemecká výslovnosť. Vznikol tak ľahký, osviežujúci drink, ktorého príprava je veľmi jednoduchá: pohár na víno naplňte aspoň do polovice ľadom, nalejte 3 diely (6 cl) šumivého vína prosecco, 1 diel sódy (2 cl) na záver krúživým pohybom dolejte 2 diely (4 cl) Aperolu, čím docielite správne premiešanie a jasné oranžové farby. Ako ozdobu pridajte plátok pomaranča a môžete servírovať.