Pred sezónou: 6 tipov pri výbere kvalitných plaviek.

Plážovú sezónu máme predo dvermi. Viete aké plavky si vyberiete na túto sezónu? Mali by byť kvalitné a moderné. Ale ako nájdeme kvalitu? Na čo dbať pri nákupoch? A čo nám pristane? Cena nemusí vždy odrážať kvalitu, preto je dobré, načo sa máme pri výbere plaviek zamerať.

Zástancovia plaviek na jednu sezónu, ktorí si kúpia prvé kúsky veľmi skoro, zvyčajne uprednostňujú dizajn a kvôli módnym prvkom vydržia aj prípadnú nepohodlnosť.

LASCANA, úspešná značka plaviek a bielizne, ktorá nedávno vstúpila na stredoeurópsky trh, a ktorá spolupracuje s celosvetovo známymi modelkami, má pre tých prieberčivých zopár skvelých tipov.

Ako rozoznať kvalitný materiál?

Keď je látka na dotyk ľahká, veľmi tenká alebo hrubá, vyzerá umelo, bude lepšie ak sa vzdáš vyvoleného kusu a to napriek tomu, že sa ti na prvý pohľad zdal byť pekným a moderným. Dbaj na to, aby látka obsahovala elastan alebo iný elastický prvok a nevyberaj si väčšie číslo, lebo každý kúsok sa o niečo natiahne. Ak si vyberieš nekvalitné plavky s viazaním okolo krku, môžeš si byť istá, že čoskoro sa budeš kvôli tomu zlostiť, keďže natiahnuté ramienka dlho nedržia. Vyžmolkovaná látka vyvoláva dojem opotrebovanosti, a ak sa natiahnutá guma v plavkách stretne v mori s poriadnou vlnou, vznikne nepríjemná situácia. Hrubá látka obsahuje spravidla viac umelých látok, kým mäkšie látky sú kvalitnejšie. V prípade spôn je dôležité, aby boli nastaviteľné a pre optimálne opálenie aj viacfunkčné.

Tajomstvo šitia a strihu

Dobré značky dbajú popri kvalitných materiáloch aj na kvalitu šitia, pri nastavení strihu vychádzajú nielen z praktického, ale aj estetického hľadiska. Šitie má byť husté a mäkké, bez zbytočných odstávajúcich nitiek.

Takto sa priprav na sezónu

Všetko závisí od tvojich zvykov, ale je dobré, ak si na leto pripravíš plavky s rozličnými strihmi. Či už ide o vonkajšie, vnútorné priestory, alebo o šport, je dobré rozmýšľať v rôznych štýloch. Ak často prichádzaš do styku s chlórovanou vodou, musíš počítať s tým, že sa ti plavky zničia skôr, ako keď plávaš v prírodnej vode.

Čo je vhodné pre tvoju postavu

Pre ženy s postavou v tvare hrušky je vhodný väčší výstrih, aby bol dôraz kladený na hornú časť tela, na spodnej časti tela bude dobrou voľbou sukňa alebo tankiny. V prípade väčších pŕs môže poskytnúť pohodlnejšie držanie podprsenka s kosticou (nie push up!) a hrubšie ramienka. V prípade menších pŕs je zase vhodnou voľbou trojuholníkový strih, push up a pokojne si môžeš vybrať hoci aj menší vrchný diel. V prípade športovej postavy si zvoľ vzorovaný alebo volánikový kúsok. Takéto plavky dotvárajú ženskú postavu, ako aj jednodielne plavky s výstrihom, ale vhodný môže byť aj menší spodný diel s viazaním na boku. Keď máš silnejšiu postavu v oblasti brucha, sú pre teba stvorené nohavičky s vysokým pásom a tankiny. Ak máš postavu presýpacích hodín, pokojne si vyberaj spomedzi asymetrických strihov s väčšou podprsenkou a nohavičkami.

Dbaj aj na farbu

Zbožňuješ oranžovú alebo čiernu? Najviac sa oplatí vyberať podľa farby pleti a vlasov. Červené, živé a teplé odtiene sú výsadou plavovlasých a hnedovlasých dievčat. V prípade opálenej pokožky a hnedých vlasov je tvojou farbou žltá a ružová, kým béžová a olivovozelená ti pravdepodobne nepasujú. V prípade svetlej pokožky, blond alebo červenej farby vlasov ti pristane zelená (okrem odtieňu limetkovej) alebo ružová, avšak mala by si sa vyhýbať oranžovej a žltej.