Malá NAS pre veľké dáta

NAS, alebo po našom sieťové úložisko D-Link ShareCenter DNS-327L sa javí ako zaujímavé riešenie najmä pre domácich používateľov alebo menšie kancelárie. Ide o veľmi tiché a malé zariadenie, len o malý kúsok väčšie než 3,5“ externý disk, takže ho môžete umiestniť napríklad aj na stôl vedľa PC, alebo do obývačky niekde k domácemu kinu, či televízoru.


NAS je vhodná najmä pre začiatočníkov, pretože dve šachty pre 3,5“ SATA pevné disky podporujú maximálnu kapacitu do 2× 4 TB, čo je na začiatok pomerne rozumné miesto. Postupom času však bude váš objem dát narastať a iste budete hľadať skôr väčšie a viac diskové zariadenia s vyššou cenou. ShareCenter DNS-327L je preto zaujímavým modelom, na ktorom sa môžete naučiť čo a ako a samozrejme s rozumnou počiatočnou investíciou.

V balení sa okrem samotnej NAS a zdroja nachádza krátky manuál, dátový LAN kábel a inštalačné CD. Sprievodca na CD vás prevedie všetkými potrebnými krokmi na jej nastavenie, takže veľký manuál nie je potrebný a inštaláciu hravo zvládne aj menej skúsený používateľ. Softvér vám pomôže vytvoriť účet cloud (voliteľné), nastaví zabezpečenie (administráciu), spôsob zapojenia diskov (RAID – zdieľaná kapacita alebo zrkadlenie HDD pre vyššiu bezpečnosť) a napokon naformátuje disky. Ponúkne vám tiež inštaláciu doplnkových aplikácií priamo do NAS, čo sú programy ako napr. WordPress, Photo Center, Joomla, Audio Streamer, Squeeze Center, eMule, phpBB, phpMyAdmin alebo iTunes – aplikácie, ktoré bežia priamo v NAS a rozširujú jej použitie. V prípade záujmu môžete využiť tiež aplikácie tretích strán, čo otvára ešte viac možností.

Ak je NAS pripojená k internetu, môžete na nej prevádzať napr. vlastný mailový či webový server, mať k dispozícii online knižnicu súkromných dát, filmov, hudby alebo fotografií. Môžete si vytvoriť zoznam používateľov, pričom každému môžete nastaviť práva individuálne a umožniť mu prístup do istej oblasti, k určitým dátam. Rodina si tak napr. môže zdieľať fotky z dovolenky, oslavy, alebo jednoducho aj súkromný filmový archív. Všetky dáta môžu byť dostupné nielen pre PC, ale aj pre tablety alebo mobilné telefóny, či iné zariadenia podporujúce DLNA (napr. film sa dá prehrať priamo v SmartTV, hudba v internetovom rádiu alebo prostredníctvom hernej konzoly). Pomocou zabudovaného UPnP AV Serveru dokáže streamovať multimédiá priamo do PlayStation 3 a Microsoft Xbox 360. ShareCenter sa dá využiť aj na zálohovanie mobilných zariadení, aby ste si uvoľnili pamäť vo vašom smartphone či tablete.

Ak si sťahujete filmy z internetu, oceníte aj torrentového klienta, ktorý môže na disk sťahovať dáta cez P2P siete. Spotreba NAS je neporovnateľne menšia než spotreba PC alebo notebooku, takže je možné nechávať NAS pustenú napr. aj v noci, kedy nevyužívate aktívne internetové pripojenie a NAS vás tak nebude obmedzovať v rýchlosti pripojenia.

Na zadnej strane ShareCenter je port USB 3.0, ktorý sa dá použiť pre zdieľanie USB tlačiarne v sieti, alebo na pripojenie externého USB disku (príp. čítačky alebo fotoaparátu), ktorého obsah možno ľahko zálohovať (skopírovať na interný disk) jediným stlačením tlačidla. Záloha je tak rýchla a pohodlná. Pripojený USB disk samozrejme môžete využiť aj ako prídavné úložisko, čiže ste schopný zvýšiť kapacitu NAS a obísť tak jednoducho limit 2×4 TB.

NAS nás zaujala príjemným, rýchlym a jednoduchým procesom nastavenia. Jej multifunkčnosť nájde široké možnosti uplatnenia u každého používateľa. Všadeprítomné aplikácie vám pomôžu prispôsobiť si server vlastným potrebám a vyťažiť tak z neho maximum. Cena je pri tom veľmi prívetivá a investícia sa vám tak časom rýchlo vráti. Treba však podotknúť, že HDD nie sú súčasťou balenia.

url (1)

Základné parametre
Rozmery: 90x145x196 mm
Váha: 640g
Spotreba: 29W, 12W v Stand-By režime
Úložný priestor: priestor pre 2 HDD s veľkosťou až 2×4TB
Porty: Gigabit Ethernet, USB, napájanie
Cena: cca 100€ s DPH