24.september – svetový deň hrania pri hre s rodinou.

Svetový deň hrania vznikol v USA pred deviatimi rokmi a jeho zámerom bolo podnietiť deti a rodičov, aby vypli televízory a hrali sa, hlavne vonku. Na Slovensku sa po prvý raz tento deň oslavoval v roku 2010 a jeho cieľom je propagovať význam hrania a hier v živote detí i dospelých.

Hranie prináša emócie – vzrušenie, napätie, prekvapenie, satisfakciu. Proces hrania obnáša rôzne sociálne interakcie – súperenie, spoluprácu, zdravú agresivitu, čo často obohacuje jednostrannosť nášho každodenného fungovania a môže zvyšovať celkovú kvalitu života. 

Medzi najpopulárnejšie hry súčasnosti pre malých i veľkých patrí hra Activity, ktorej sa za prvý polrok na Slovensku predalo 12-tisíc kusov, pričom celosvetový predaj už presiahol 5 miliónov kusov. „Celkovo sme v prvom polroku predali 79-tisíc kusov spoločenských hier. Medzi hrami pre deti dominuje hra Tik Tak Bum Junior, ktorá je zameraná na postreh a slovnú zásobu detí, no dokáže pobaviť aj dospelých a je vhodná napríklad na cestovanie..

Popredný výrobca spoločenských a kartových hier Piatnik, ktorého továreň bola založená před viac ako sto rokmi v susednej Viedni, len prednedávnom uviedol na trh dve nové hry pre deti, ktoré možno využiť v interiéri, aj exteriéri. Hra Jungolino je zameraná na pohyb a precvičovanie pamäti detí. Hráči si môžu vybrať, či zvolia variant hry zameraný na pohyb alebo na pamäť. Jungolino je tak ideálnym spoločníkom na slnečnú jeseň v prírode, a rovnako aj počas dní, kedy počasie pobytu vonku příliš nepraje.

S motívom jesene a púšťania šarkanov deti staršie ako 6 rokov zaujme hra Windy Woody, ktorá je zameraná na rýchle reakcie a postreh hráčov. Výhodou je herná variabilita, ktorá ponúka až štyri možné verzie hry: hľadanie farby šarkana, chýbajúca farba šarkana, mašličky a najobtiažnejšou je kombinácia všetkých variantov.

Ak máte doma prvákov, vyskúšajte si zahrať hru Digit, ktorá podporuje priestorovú orientáciu detí, alebo hru Bubbles, ktorá rozvíja matematické zručnosti detí a dokáže ich naučiť rozlišovať základné pojmy väčší/menší. Edukačné hry predstavujú zaujímavý spôsob, ako si školáci môžu cibriť svoje logické zručnosti, matematické schopnosti, zlepšovať slovnú zásobu, či podporiť učenie cudzích jazykov. Tým nejmenším zasa napomáhajú rozoznávať farby či číslice.

Dospelí sa, naopak, chcú pri hrách predovšetkým zabaviť. Obľúbenou hrou medzi staršími je popri legendárnej Activity hra ReACTion, zameraná najmä na bleskové reakcie, pri hrách ako Incognito, Antimonopoly, Hobit či Stratego precvičujú dospelí svoje strategické myslenie, zatiaľ čo puzzle pomáhajú cibriť trpezlivosť.