Aj keď mozog nie je sval, potrebuje tréning.

Spoločenskými hrami proti predčasnému starnutiu. Mozog je nesmierne zložitý systém, ktorý pre svoj rozvoj potrebuje neustálu stimuláciu. Spoločenské hry predstavujú jeden z najvhodnejších prostriedkov, ako centrum nervového systému udržať aktívne a zdravé čo najdlhšie.

Podľa údajov portálu Alzheimer.sk trpí zhoršením pamäti takmer polovica ľudí po päťdesiatke, po sedemdesiatke dokonca až tri štvrtiny. Jedinou účinnou prevenciou proti predčasnému starnutiu mozgu je preto jeho pravidelný tréning. Precvičovať mozog je potrebné v každej životnej etape, no najmä vtedy, keď človek začne starnúť. Výrobca spoločenských hier Piatnik upozorňuje na tento problém a prostredníctvom svojich kartových a logických hier vyzýva k tréningu dôležitého ľudského orgánu, od ktorého závisí celková kvalita života v neskoršom veku.

Hrami predchádzame úpadku mozgovej činnosti.Piatnik_DaVinci Code_13,99+

„Výhodou je, že existujú možnosti, ako náš mozog rozvíjať, či aspoň spomaľovať prirodzený úbytok niektorých jeho funkcií. V tomto ohľade môžu byť spoločenské hry veľmi prospešné, pretože často aktivizujú také psychické funkcie ako pamäť, pozornosť, vnímavosť či logické myslenie. A práve tieto ‚schopnosti‛ nášho mozgu závisia od toho, či ich pravidelne využívame, a teda udržiavame v kondícii, alebo nepoužívame, a teda umožňujeme ich úpadok,“ vysvetľuje psychológ Mgr. Rastislav Bílik. Spoločenské hry sú zároveň príjemným spestrením chvíľ, najmä počas jesennej a zimnej sezóny, ktoré z rozličných dôvodov nemôžeme tráviť vonku alebo v spoločnosti (počasie, fyzické obmedzenia a pod.).

Logické a pamäťové hry sú ideálne.

„Seniori neobľubujú postrehové hry, ktoré vyžadujú rýchlosť. Preferujú skôr také, pri ktorých musia premýšľať a cvičiť si tak logiku či pamäť. Samozrejme, ani postrehové hry nie sú vylúčené, problém však môže nastať, keď sa pri nich stretnú rozdielne generácie, napríklad stará mama s vnúčikom, ktorý reaguje oveľa rýchlejšie,“ uvádza Jana Karásková, zástupkyňa spoločnosti Piatnik Praha, ktorá spolupracuje aj so sociálnymi zariadeniami pre seniorov, napríklad v rámci českého projektu MOST střet generace.  U dôchodcov sú, naopak, veľmi obľúbené kartové hry s veľkým indexom, napríklad Opti Poker alebo Opti Bridž, ale takisto pamäťové karty, ktoré precvičujú kognitívne schopnosti človeka (t. j. schopnosti súvisiace so spoznávaním a rozpoznávaním vecí). Skvelou, navyše aj napínavou hrou pre seniorov je Tik tak bum, ktorá precvičuje mozgové závity vďaka tvorbe slov. Kombinačné schopnosti pre zmenu preverí Rummikub XXL, zábava pre každého, kto rád vytvára postupky a skupiny. Navyše, hracie doštičky sú dostatočne veľké a čitateľné aj pre slabší zrak seniorov. Svetovým bestsellerom je aj hra DaVinci Code, vyžadujúca logické uvažovanie pri odhaľovaní kódov svojich súperov, pri ktorej sa seniori rovnako zabavia a udržujú v strehu.