Citrusová marmeláda s levanduľou.

Náročnosť: 2 bábovky

Doba prípravy: asi 45 minút

Vystačí na: asi 4 poháre à 350 ml

Prísady:

  • 500 g filetiek z pomarančov
  • 500 g filetiek z citrónov
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 Dr.Oetker
  • 1 kg cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 zarovnaná KL sušenej alebo čerstvej levandule (kvietkov)Príprava:
  1. Na prípravu marmelády vložíme do veľkého hrnce filetky z pomarančov a citrónov. Pridáme obsah balenia Gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
  2. Pridáme zvyšok cukru, vanilínový cukor, kyselinu citrónovú a citrónovú kôru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Pridáme levanduľu a odstavíme. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmiešame do nej ešte 1 zarovnanú KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
  3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Starostlivo uzavrieme viečkom, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
  4. Filetovanie citrusov: ostrým nožom orežeme po celom obvode pomarančovú a citrónovú kôru až na dužinu. Pozdĺž bielej šupky vykrajujeme plátky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.
  5. Tip: Marmeláda s kvietkami levandule sa hodí na čerstvé pečivo, do tort a rolád. Pár lyžíc marmelády vyšľahaných so studeným mliekom a kopčekom zmrzliny vytvorí lahodný osviežujúci shake.