Poistenie dronov.

Drony, bezpilotné lietadlá, už nie sú len technickým úletom zo sci-fi filmov. Za uplynulých pár rokov sa stali realitou a ľudia objavujú čoraz väčšie možnosti ich využitia. Uplatnenie našli v armáde, monitorujú rozsah prírodných katastrof, strážia hranice, doručujú zásielky. Namiesto pilota ich riadi navigátor či predvolený letový program. Čo sa však stane, keď havarujú? Spôsobená škoda sa môže vyšplhať pekne vysoko. Allianz – Slovenská poisťovňa už eviduje desiatky žiadostí na poistenie dronov.

Boom bezpilotných lietadiel

Od začiatku tohto roka Allianz – SP rozšírila svoj sortiment produktov o absolútnu novinku. Pre stúpajúci trend lietajúcich robotov prijala nový druh poistenia zodpovednosti za škodu vyplývajúcu z prevádzky bezpilotného lietadla.

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu zatiaľ drony nepotrebujú osvedčenie letovej spôsobilosti a navigátori ich môžu obsluhovať bez preukazu. Na Slovensku však všetky bezpilotné lietadlá musia byť pod dozorom Dopravného úradu, ktorý si vedie detailnú evidenciu prostriedkov schopných lietať bez pilota.

Poistenie sa zíde aj lietadlu bez pilota

Poistenie dronov v Allianz – Slovenskej poisťovni je možné jednoducho prirovnať k povinnému zmluvnému poisteniu lietadiel, ktoré pilotuje posádka. Aj keď toto poistenie zatiaľ povinné nie je, v prípade nehody kryje škodu spôsobenú dronom inej osobe a jej majetku, avšak nie škodu na samotnom bezpilotnom lietadle. Poistná suma sa podľa vzletovej hmotnosti dronu môže vyšplhať až na takmer 2 milióny eur.

Keďže možnosť škodovej udalosti v prípade bezpilotných lietadiel je veľmi vysoká, poistenie zodpovednosti za škodu vyplývajúcu z jeho prevádzky je pre poisteného vhodný spôsob ochrany pred nepríjemnými následkami.

 

 

COMMENTS

  • <cite class="fn">heartburn no more download</cite>

    In such heartburn no more download a challenge. It metabolizes
    food, releasing dopamine. This is great for them.

  • <cite class="fn">hay day hack</cite>

    obviously like your web-site however you have
    to take a look at the spelling on quite a few of your posts.
    A number of them are rife with spelling problems and I in finding
    it very troublesome to tell the truth nevertheless I
    will surely come back again.

  • <cite class="fn">e-items.com</cite>

    There are no quality studies showing that a carbohydrate-rich diet is beneficial.

    My web site diabetes cure type 1 – e-items.com,

  • <cite class="fn">Katlyn</cite>

    What a data of un-ambiguity and preserveness of valuable knowledge regarding unpredicted feelings.

    Also visit my website: comment pirater un snapchat (Katlyn)

Comments are closed.