Čo čítajú mladí, keď čítajú?

Young adult (YA) literatúra sú knihy pre tínedžerov a mladých ľudí približne vo veku dvanásť až dvadsaťpäť rokov. Postavy, ktoré v príbehoch vystupujú, sú väčšinou v rovnakom veku ako ich čitatelia, ale texty môžu patriť k rôznym žánrom. Vo svete sa v kategórii young adult udeľujú samostatné litarárne ceny a mnohé z populárnych kníh boli sfilmované, napríklad trilógia Divergencia, Hry o život alebo Darca.

Erik Fazekaš, editor Vydavateľstva SLOVART a autorka Mirka Varáčková, vychádza im novinka Adaptácia.

O knihe Adaptácia:

Zoya mala všetko: domov, rodinu, kamarátov. A potom ľudstvo zdecimovali epidémie a vojny. Teraz nemá nikoho a prišla aj o domov. No prispôsobila sa. Vpred ju poháňa len nádej, že ju mapa dovedie do posledného útočiska na Zemi. Ľudia skúšaní vojnou i chorobami sa tiež adaptovali na nový svet – bojujú o každú minútu života. A osamelé dievča putujúce neznámou krajinou predstavuje priľahkú korisť. Keď Zoyi pomôže neznámy Simon, poruší tým krehkú rovnováhu povojnového spoločenstva, za čo musí zaplatiť životom. A tak sa Zoya, Simon a jeho malá sestra vydávajú naprieč zdevastovanou krajinou s nádejou, že ich mapa naozaj dovedie pred brány mesta, kde ešte vládne ľudskosť. Teda, mala by…

O autorke:

Miroslava Varáčková má doma troch chlapov a psa. Keď ich ráno vypraví do práce a do školy, odpláva ku klávesnici počítača a do sveta fantázie. Každá jej nová kniha je totiž cestou na ktorú sa vypraví sama so svojimi hrdinkami.

Adaptácia, desiata jubilejná kniha Miroslavy Varáčkovej, opäť hľadí do postapokalyptickej budúcnosti. Jej prvá dystópia Prežila som svet patrí dodnes medzi čitateľmi najobľúbenejší a zároveň jej najlepšie hodnotený román.

 

Jednu z prvých recenzií si môžete prečítať na knižnom blogu fantasy-svet.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMMENTS

Comments are closed.