Povinná výbava pri zimných športoch

Zasnežené hory prebudia k zimným športom aj tých najlenivejších. Veď kto by odolal pestrej palete zimnej zábavy – od sánkovania, korčuľovania na ľade, až po snowbording či lyžovanie. Nech už pustíte do akejkoľvek aktivity, nezabudnite na opatrnosť. Pretože aj najkratší moment nepozornosti nám môže zmariť naše ďalšie plány.

Vedeli ste, že približne desatina úrazov pohybového aparátu sa stane pri športovaní? A tak tí „najväčší frajeri“ môžu skončiť na zemi s rôznymi ujmamy, prinajmenšom s pomliaždenou rukou alebo nohou. Ďalšiu početnú udalosť tvoria úrazy v domácnosti. Stačí, že váš organizmus nie je pripravený na záťaž a následky pocítite po prvom dni strávenom na svahu.

Rozcvičte sa!

Ak vaše telo dlho oddychovalo, svaly pravdepodobne zleniveli a vy potrebujete poriadnu rozcvičku. Medzi hlavné dôvody športových zranení môžeme zaradiť preťaženie tela počas tréningu a chybnú techniku. Skúste vaše telo pred zimnou aktivitou pripraviť. To znamená aspoň raz za deň telo rozcvičiť a zahriať – a áno, platí to aj pri lyžovaní, bežkovaní či iných zimných športoch. Cieľom zahriatia je zvýšenie prietoku krvi vo svaloch a zvýšenie telesnej teploty. Takýmto spôsobom sa zlepší pohyblivosť kĺbov, elasticita svalstva a vhodne sa naštartuje organizmus k nasledujúcej namáhavej telesnej činnosti.

 Ako sa rozohriať?

  1. Aeróbna aktivita

Zvolená aeróbna aktivita by mala obsahovať opakujúce sa nenáročné pohyby, pri ktorých dochádza k zapojeniu veľkých svalových skupín v trvaní 5-10 minút, napríklad: chôdzu, výskoky, chôdzu na páse. Mierne potenie signalizuje, že svaly máte dostatočne zahriate a pripravené na náročnejší tréning.

  1. 2. Strečing

Po aeróbnej aktivite by sa malo pristúpiť k strečingu, ktorý dokáže zahriať hlboké svalové tkanivá. Jeho zaradenie sa odporúča až po skončení športovej aktivity, keď sú svaly maximálne zahriate a ohybné. V tomto stave dosiahnete najlepšie výsledky, ak držíte sval v natiahnutí minimálne 20 sekúnd.

  1. Špecifické zahriatie

Pred intenzívnym tréningom by ste mali absolvovať ešte špecifické zahriatie. Každý cvik začnite niekoľkými zahrievacími sériami s menšou záťažou, aby ste svaly, kĺby a myseľ dokonale pripravili na ťažký tréning.

Aj keď sa však rozcvičíte pred tréningom, nikde nie je napísané, že úraz vás obíde oblúkom. Každopádne majte vždy po ruke rýchlu pomoc. IBALGIN® DUO EFFECT sa vám bude hodiť pri liečbe následkov športových úrazov, ako sú opuchy a krvné podliatiny, a ďalej pri vyvrtnutí kĺbu alebo poranenia mäkkých častí kĺbov. Tento krém oceníte aj pri liečbe a bolesti chrbta. Dostanete ho v 50g aj v 100g balení. Používať ho môžu dospelí a mladiství od 12 rokov.