Spišská borovička – netušený poklad v každej fľaši!

To, že príroda je najdostupnejšia svetová lekáreň, nie je žiadna novinka. Možno vás však prekvapíme informáciou, že jeden z jej vzácnych darov nájdete ukrytý aj vo fľaši Spišskej borovičky. Objavte ozdravnú silu borievok, dedičstva našich dávnych predkov.

V časoch, kedy ľudia verili v nadprirodzené sily, sa borievkam bežne pripisovali magické vlastnosti. V alpských oblastiach Nemecka napríklad vetvičku borievky obyčajnej považovali za akúsi alternatívu dnešného energetického nápoja. Pútnik, ktorý si túto bylinku dal za klobúk, vraj vydržal na cestách celé dni bez známok únavy. Keby ho predsa zmohlo chodenie, mal si sadnúť k borievkovému kríku, nadýchať sa jeho energie a pokračovať sviežim krokom ďalej.

„Borievka sa využívala tiež pri rituáloch zameraných na očistenie od negatívnych energií. Pri prečisťovaní vzťahov – s partnermi, kolegami, priateľmi, rodičmi či deťmi, a používa sa dodnes pri rituáloch na podporu zdravia,“ uvádza Alexandra Bikárová, špecialistka na prírodnú medicínu.

Aj keď borievky očistíme od magického nánosu a ukotvíme pevnejšie v pragmatickej realite, ostane nám v rukách cenný prírodný liek, ktorý je škoda nevyužiť. Spomedzi širokospektrálnych účinkov borievok treba vyzdvihnúť ich pozitívny vplyv na žalúdočné ťažkosti a menštruačné bolesti, schopnosť vypudzovať z tela škodliviny či posilňovanie imunity. Zlepšujú ostrosť videnia a pomáhajú tiež diabetikom – borievkové listy majú charakter rastlinného inzulínu, čo z nich robí perfektnú ingredienciu pre výrobu diabetických čajov. Ak vás škriabe v hrdle, odvar zo sušených borievok poslúži ako provizórne kloktadlo, prinášajúce rýchlu úľavu.

„Plody borievky podporujú látkovú premenu a majú antioxidačný účinok. Viažu tuk v črevách a pomáhajú pri chudnutí,“ vysvetľuje slovenský vinár a odborník na biochémiu Ján Karkó, čím iste poteší nejednu dámu, ktorá si potrpí na svoju vizáž. Zoštíhľujúci a omladzujúci efekt je však len kvapkou v borievkovom liečivom mori. „Plody borievky obsahujú éterický olej, prírodný cukor, pektín, organické kyseliny a horký glykozid juniperín. Cenia sa pre močopudný a dezinfekčný účinok, hlavne pri liečení neduhov, týkajúcich sa obličiek a močových ciest,“ dodáva Karkó a svojimi slovami iba potvrdzuje, že v našom národnom alkohole – Spišskej borovičke – je omnoho viac, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.