Milujete vysoké opätky? Pozor na kĺby

V hesle pre krásu sa trpí si mnoho žien nevie predstaviť deň bez krásnych vysokých lodičiek a to aj napriek faktu, že si môžu privodiť rad zdravotných problémov. Život na vysokej nohe so sebou prináša na jednej strane sebavedomie, ženskosť, zvodnosť, ale na druhej strane si vyberá daň vo forme problémov s chrbticou či kĺbov. Na tému vysokých opätkov sme sa porozprávali s ortopédom MUDr. Vladimírom Michálkom.

Vysoké opätky verzus zdravotné riziká

Nemôžeme uprieť to, že vysoké lodičky dokážu ženu zmeniť. Nízke ženy o pár centimetrov podrastú,  sú štíhlejšie, majú pekné nohy a pôsobia príťažlivejšie pre opačné pohlavie. Avšak, ako hovorí odborník: „chodenie na vysokých topánkach nie je telu prirodzené.  Narušuje sa tým držanie celého tela – od kĺbov nohy (tvorba halluxov), bedier, cez preťažovanie členkov a lýtok,“ a tiež dopĺňa prečo dochádza k zdravotným problémom: „koleno je v stoji namáhané omnoho viac, pretože sa nevystrie ako keď človek stojí na rovnom povrchu. Dochádza tiež k porušeniu držania panvy, z čoho môžu vzniknúť gynekologické ťažkosti (pri retroverzii maternice) a následne problém otehotnieť. Celé nefyziologické držanie tela sa prenáša na chrbticu.“ Okrem vyššie spomenutých komplikácii si môžeme nesprávnym výberom odevu privodiť aj prechladnutie krížov.

Rady pre milovníčky vysokých opätkov

  1. Nenoste vysoké opätky dlhodobo
  2. Doprajte si strečing nôh pred a po nosení ihličiek
  3. Ak sa už neviete vzdať ihličiek a 1,5 centimetrový opätok je pre vás neprijateľný, voľte obuv s opätkom nie vyšším ako šesť centimetrov
  4. Snažte sa čo najmenej nosiť vysoké topánky so špicatou špičkou
  5. Voľte obuv z prírodnej kože
  6. Podľa možnosti striedajte nosenie topánok s vysokým a nízkym opätkom
  7. Doprajte si po nosení vysokých opätkov masáž chodidiel alebo si uľavte krúživými pohybmi v členku

Zdravie máte predsa len jedno a skončiť na operačnej sále kvôli topánkam nechce asi žiadna z vás.  Práve preto by si mala každá dať záležať na zdraví svojich kĺbov a nepodceňovať žiadnu, ani malú bolesť a radšej siahnuť po prostriedku, ktorý spoľahlivo odstráni bolesť skôr, než vás vyradí z hry. Lekári a výskumníci z univerzity v talianskej Padove vyvinuli spôsob ako stabilizovať ozón, ktorý bol doteraz dostupný len pre potreby nemocničnej ozónovej terapie, do podoby gélovej emulzie. Tento stabilizovaný ozón pre kĺby, nazvali Ozonicon®. Ozonicon® s TrioCross formulou znižuje bolesť, pomáha pri liečbe zápalu a zároveň vyživuje kĺby.

Odporúčaná predajná cena Ozonicon® emulgelu je 9,80 €/50 g a 14,60 €/100 g. * Ceny v lekárňach sa môžu líšiť.