Kvôli zachovaniu súkromia rozostrí tváre

Aplikácia na dynamické maskovanie AXIS Live Privacy Shield je jediným analytickým kamerovým softvérom na trhu, ktorý maskuje osoby v reálnom čase vo video streamoch pri plnej snímkovej frekvencii a beží priamo vo vybraných modeloch kamier. Teraz pomocou umelej inteligencie a jednotky DLPU podporuje aj funkciu maskovania samotných tvárí.

Spoločnosť Axis Communications uvádza novú verziu aplikácie na dynamické maskovanie AXIS Live Privacy Shield, ktorá využíva vysoký výpočtový výkon samotných kamier Axis s jednotkou hlbokého učenia (DLPU) na transparentné maskovanie alebo pixelizáciu osôb, tvárí a pozadia. Je tak vhodná najmä na vzdialený video monitoring alebo nahrávanie v priestoroch, kde môže byť kvôli predpisom na ochranu súkromia veľmi problematické prevádzkovať systém video dohľadu.

Umelá inteligencia ponúka viac úrovní maskovania
AXIS Live Privacy Shield je uspôsobený vo vybraných kamerách Axis tak, že v reálnom čase na báze umelej inteligencie a s pomocou DLPU jednotky hlbokého učenia analyzuje a porovnáva živý pohľad z kamery so scénou v pozadí a aplikuje na scénu dynamické maskovanie. Reaguje tak na pohyb ľudí a objektov. Pomocou umelej inteligencie AI identifikuje vo video streame ľudské postavy a umožňuje používateľom vybrať si buď maskovanie ľudí (pohybujúcich sa alebo stojacich), iba ich tváre, alebo maskovať celé pozadie. Používatelia si môžu sami vybrať medzi priehľadným farebným alebo mozaikovým maskovaním (pixelizáciou) a zvoliť si automaticky požadovanú úroveň maskovania. Farebné maskovanie poskytuje najlepšiu ochranu súkromia, pretože účinne eliminuje zhromažďovanie osobných údajov a pritom umožňuje vidieť presný pohyb postáv. Mozaikové maskovanie zobrazuje pohybujúce sa objekty vo veľmi nízkom rozlíšení, ale umožňuje lepšie rozlišovať niektoré ich rysy podľa zobrazených farieb, či oblečenia.

Proces samotného maskovania v reálnom čase je rýchlejší než žmurknutie oka a umožňuje efektívne dodržiavať pravidlá a regulačné požiadavky v oblasti ochrany súkromia i osobných údajov. Nastaviť je tiež možné „záujmové“ alebo „vylúčené“ zóny pre ochranu súkromia alebo vybrať maskovanie celého pozadia za postavami. Aplikácia umožňuje používateľom flexibilne naplánovať jej automatické spúšťanie, napr. vo všedné dni, a naopak jej vypínanie napr. počas víkendov. Táto všestranná aplikácia navyše môže byť nakonfigurovaná tak, aby poskytovala jeden stream s maskovaním pre zachovanie súkromia a tiež samostatný video stream bez dynamického maskovania, ktorý môžu využiť iba autorizovaní používatelia pri riešení incidentov na forenzné účely. Funkcia dynamického maskovania je vhodná pre vnútorné aj vonkajšie scény v blízkej vzdialenosti so stálym, premenlivým alebo slabým osvetlením. Uplatní sa všade tam, kde sa vyžaduje okrem video dohľadu aj zachovanie súkromia ako sú napr. nemocničné izby, domovy pre seniorov, výrobné podniky, hotely, školy, kancelárie alebo obchody.

Nová funkcia rozostrenia tvárí je zahrnutá v aktualizovanom firmvéri 10.11 a tiež v najnovšej verzii aplikácie AXIS Live Privacy Shield dostupnej zadarmo prostredníctvom Axis.com.

Pre viac informácií o riešeniach na ochranu súkromia vo video dohľade prosím navštívte https://www.axis.com/solutions-by-application/privacy-in-video-surveillance