Neumytými rukami sa šíri až 80 % infekcií.

Pri príležitosti Svetového dňa hygieny rúk, ktorý si každoročne pripomíname 5. mája, upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia na dôležitosť hygieny rúk v zdravotníckych zariadeniach aj v bežnom živote.

Správne a pravidelné umývanie rúk je jedným z najúčinnejších opatrení proti prenosu baktérií a vzniku rôznych ochorení.  Neumytými rukami sa šíri až 80 % infekcií. V bežnom živote sa preto umývanie rúk s vodou a mydlom považuje za dostatočnú ochranu. Nahrádzať ho používaním dezinfekčných prostriedkov sa neodporúča kvôli riziku vytvorenia si rezistencie.

Kedy stačí mydlo a kedy je lepšia dezinfekcia?

Umývanie rúk s mydlom postačuje po použití toalety, pred jedením, pred i po príprave jedla. po smrkaní,  pred starostlivosťou o pleť, pri príchode z vonku, po kontakte so zdravým zvieratami.

Dezinfekcia rúk sa odporúča pred kontaktom medzi zdravým a chorým s prenosným ochorením, pred ošetrením ľudí s oslabenou imunitou, po kontakte s potenciálne chorým zvieraťom, či v prípade nedostupnosti vody pri riziku kontaktu s patogénmi.

Šetrnosť k pokožke

„Ak je potreba umývania rúk príliš častá a je potreba použiť dezinfekciu namiesto mydla s vodou, je dobré zvoliť kvalitnú dezinfekciu rúk, ktorá je k pokožke šetrnejšia,“ odporúča Ľubica Bezeli, Governmental Affairs Manager spoločnosti HARTMANN-RICO SK. „Napríklad profesionálna dezinfekcia pre zdravotnícky personál Sterillium počíta s častým denným používaním a preto obsahuje zvláčňujúce prísady, ktoré ruky nevysúšajú ako mydlo, ale naopak, po odparení alkoholu zanechávajú pokožku dlaní hebkú. V období pandémie sme tento prípravok  sprístupnili aj bežnej verejnosti pod názvom Sterillium Protect & Care. Dokáže zničiť 99,99 % vírusov a baktérií, pričom proti koronavírusu je účinný už za 15 sekúnd.“

Ako si vybrať dezinfekciu

V súčasnej dobe väčšina ľudí vyhľadáva prípravky účinné proti koronavírusu. „Na etikete by malo byť uvedené, že je virucídny alebo virucídny na obalené vírusy alebo priamo účinný proti koronavírusu. Pokiaľ je na obale uvedená aj norma EN 14476, je takmer isté, že ste si vybrali dobrý produkt,“ vysvetľuje Ľubica Bezeli.

Ďalšou dôležitou informáciou je doba pôsobenia. Rozumná doba pôsobenia je 30 sekúnd, prijateľná do 1 minúty. Po celú dobu pôsobenia musia byť všetky miesta na rukách navlhčené prípravkom. V praxi to znamená, že každú minútu je potrebné dať na ruky asi 3 ml prípravku. Preto sa odporúča pri nákupe zvážiť, či je objem balenia vzhľadom na dobu účinkovania prípravku dostačujúci.

 

Zdroj foto: Hartmann-Rico